Έτοιμη η Centaurus Racing Team για τον διαγωνισμό Formula Student στο Silverstone της Αγγλίας.

Έτοιμη η Centaurus Racing Team για τον διαγωνισμό Formula Student στο Silverstone της Αγγλίας.

Η Centaurus Racing Team είναι μία FSAE ομάδα του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η οποία συστάθηκε το 2009, από προπτυχιακούς φοιτητές, γεμάτους όρεξη και πάθος για το αντικείμενο σπουδών τους. Έκτοτε, παραμένει ενεργή στον τομέα του σχεδιασμού και της κατασκευής ενός αγωνιστικού μονοθέσιου τύπου Formula. Στόχος των μελών της, είναι η μελέτη, ο σχεδιασμός και η κατασκευή ενός πλήρως λειτουργικού αγωνιστικού μονοθέσιου τύπου Formula, με απώτερο σκοπό τη συμμετοχή στο μεγαλύτερο παγκόσμιο διαγωνισμό για φοιτητές μηχανικούς, τον Formula Student, όπου λαμβάνουν μέρος τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ενεργούς συμμετοχής της ομάδας στους διαγωνισμούς Formula Student, οι διακρίσεις της ακολουθούν αυξανόμενη πορεία. Η τελευταία της συμμετοχή στο διαγωνισμό F.S. Czech Republic στο Most τον Αύγουστο του 2017 στέφθηκε με επιτυχία, καθώς η ομάδα με τον Thireus R κατέλαβε την 13η θέση στη γενική κατάταξη ανάμεσα σε 33 ομάδες με βενζινοκίνητα αυτοκίνητα  από όλο τον κόσμο.

Όπως κάθε χρονιά, έτσι και φέτος, η ομάδα έθεσε τον πήχη πολύ ψηλά. Για το επόμενο της μονοθέσιο, τον Αμφίων, αποφάσισε να μοιράσει τον σχεδιασμό και την κατασκευή του σε δυο αγωνιστικές περιόδους, δίνοντας μεγάλο βάρος στην βελτίωση του νέου της μονοθέσιου μέσω της μελέτης και της εξασφάλισης εκτεταμένου χρόνου δοκιμών. Έτσι, η περίοδος 2017-18 αφορά στην μελέτη και τον σχεδιασμό, ενώ η περίοδος 2018-19 θα είναι περίοδος κατασκευής και δοκιμών. Στόχος αυτού του πλάνου είναι το σύνολο αυτοκίνητο-οδηγός, να αποδώσουν κατά τη διάρκεια των Class 1 διαγωνισμών των επόμενων αγωνιστικών ετών, οι οποίοι προϋποθέτουν τη συμμετοχή με σχέδια και πλήρως κατασκευασμένο μονοθέσιο, το 100% των δυνατοτήτων τους.

Συγκεκριμένα, αυτό θα το επιτύχει με την μελέτη των παρατηρήσεων που έχει συγκεντρώσει από τους προηγούμενους διαγωνισμούς στους οποίους έχει συμμετάσχει, καθώς και την γνώση που μεταδίδεται από τα παλαιότερα στα νεότερα μέλη της. Περαιτέρω, βασικό ρόλο θα έχει και η συλλογή δεδομένων από δίκτυο αισθητήρων εγκατεστημένο στο προηγούμενο μονοθέσιο καθώς και πλήθος πειραμάτων σε νέους τομείς μελέτης. Η προϋπάρχουσα και η αποκτώμενη γνώση θα δώσει στην ομάδα την δυνατότητα να χρησιμοποιήσει σύνθετα υλικά στα περισσότερα κομμάτια (ψαλίδια ανάρτησης, ημιαξόνια, ρεζερβουάρ καυσίμου, σύστημα εισαγωγής αέρα κ.λ.π.) για μείωση βάρους, τον αποδοτικότερο σχεδιασμό των περιφερειακών συστημάτων του κινητήρα, την προσομοίωση την δυναμικής κίνησης του μονοθέσιου, καθώς και των ελαστικών του και τον σχεδιασμό ενός πλήρους αεροδυναμικού πακέτου στημένο γύρω από την ανάρτηση. Ως γενικός στόχος είναι η μείωση βάρους και ο σχεδιασμός με γνώμονα πραγματικά δεδομένα.

Επόμενος σταθμός της ομάδας, είναι ο 20ος διαγωνισμός Formula Student UK, στην ιστορική πίστα του Silverstone, τον Ιούλιο του 2018. Εκεί η ομάδα θα συμμετέχει στην Class 2 κατηγορία του διαγωνισμού, με ολοκληρωμένα σχέδια του τέταρτου της μονοθέσιου, του Αμφίονα, καθώς και κατασκευασμένα συγκεκριμένα κομμάτια του.

 

Αρθρογράφος

 

Δυναμικά μπήκε το 2021 για την Volvo

Δυναμικά μπήκε το 2021 για την Volvo

Η Σουηδική εταιρεία υποδέχθηκε το 2021 με αύξηση των πωλήσεών της για τον Ιανουάριο.