Audi RS3 8V 2.5TFSI 500+Ps

Audi RS3 8V 2.5TFSI 500+Ps

Easy 500

Το Audi Α3 8V είναι το μοναδικό πεντάπορτο αυτοκίνητο που θυμάμαι να έχει βγει και σε sedan εκδοχή και να είναι πιο όμορφο το Sedan. Συνήθως, όταν προστίθεται ο τρίτος όγκος στην ψηλή γραμμή που έχουν τα hatchback, το αποτέλεσμα είναι καταστροφικό. Στο Α3 όμως και σε αυτήν την γενιά όπως και στην τωρινή -την 8Y- οι σχεδιαστές της Audi φαίνεται σαν να έφτιαξαν πρώτα το Sedan και μετά να το «έκοψαν» σε hatchback. Στην κορυφαία του έκδοση, αυτήν με τον πεντακύλινδρο 2,5lt, το RS3, είναι τα πιο εύκολα και αξιοποιήσιμα 500Ps που μπορείς να αποκτήσεις. Φυσικά και μπορείς να τα φτάσεις και με άλλα αυτοκίνητα, αλλά θα χρειαστούν περισσότερες μετατροπές και θα είναι πιο «ειδικού σκοπού». Εδώ δεν αλλάζει τίποτα, ούτε καν η εργοστασιακή τουρμπίνα. Ένα ολοκληρωμένο πρώτο στάδιο είναι αρκετό για τον μεγάλο πεντακύλινδρο, ο οποίος από την απελευθέρωση της εξαγωγής και μόνο, θα αποκτήσει τα περισσότερα από τα 100Ps που λείπουν. Αυτό γίνεται με όλα τα καινούργιας τεχνολογίας «μεγάλα» μοτέρ, όπου η ανάγκη για να πληρούν τις αυστηρότατες προδιαγραφές ρύπων, αναγκάζει τους κατασκευαστές να φτιάχνουν κινητήρες που να αποδίδουν πολύ περισσότερο από τον τελικό στόχο, ώστε μετά να τα «φιμώνουν» με καταλύτες, προκαταλύτες, φίλτρα σωματιδίων και ό,τι άλλο μπορούν για να περάσουν τα test και να μην υπέρ-φορολογούνται. Στο τέλος, οι εξατμίσεις των καινούργιων αυτοκινήτων θα είναι μια σειρά από καζανάκια, σαν λουκάνικα από την τουρμπίνα μέχρι το τελικό.

Σκεφτείτε τώρα, αν σε ένα δίλιτρο η αφαίρεση όλων αυτών των βραχνάδων μπορεί να φτάσει τα 50-60Ps αύξηση της απόδοσης, τι θα γίνεται σε κάτι Audi RS6, BMW M5 κτλ, που θα ζυγίζουν οι εξατμίσεις 50kg. Και μετά είναι και το πρόγραμμα. Και αυτό αντίστοιχα, είναι έτσι ώστε να ευνοεί την παραγωγή λιγότερων ρύπων, κάτι που ήταν, είναι και θα είναι πάντα εναντίον της απόδοσης. Δεν υπάρχει πιο αστείο πράγμα από αυτά τα κουτάκια που γράφουν +30% ιπποδύναμη με -20% κατανάλωση.... αν είναι δυνατόν! Που ήσουν βρε αγόρι μου... σε ψάχνανε στην AMG να τους φτιάξεις εγκέφαλο. Σαν εκείνα τα μαγνητάκια που κολλούσαν στο σωληνάκι της βενζίνης... που αν δούλευε αυτό το κόλπο, θα ήταν από τα εργοστάσια όλη η σωλήνα από μαγνήτη νεοδυμίου, από την τρόμπα μέχρι τα μπεκ, μαζί με την μπεκιέρα και αυτή από μαγνήτη θα ήταν, θα τελείωνε το σέρβις και θα είχε πάνω της κολλημένα τα μισά εργαλεία του μάστορα και 15 βίδες. Τέλος πάντων, όλα αυτά είναι αστεία πράγματα, αλλά υπάρχουν όμως και τα σοβαρά, που όντως ισχύουν και όντως δουλεύουν, όπως θα δούμε και σε αυτό εδώ το πολύ όμορφο AraBlue Crystal Effect RS3 8V facelift του φίλου μας του Μάκη από τη Θεσσαλονίκη, το τελευταίο μοντέλο δηλαδή πριν το σημερινό που κυκλοφόρησε πριν ένα χρόνο και είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό με τα φουσκωμένα φτερά του και το απίστευτο πίσω διαφορικό με τους δυο συμπλέκτες. Αν και για πολλούς, οι λιτές και χυτές γραμμές του 8V ταιριάζουν πιο πολύ στον χαρακτήρα του Α3, αλλά αυτά είναι γούστα. Προσωπικά μου αρέσουν πολύ και τα δύο.

5 cylinder magic

Την αγάπη μας για τον ιστορικό πεντακύλινδρο της Audi, όσοι είστε τακτικοί αναγνώστες, σίγουρα την γνωρίζετε. Αυτός ο απίστευτος βραχνός ήχος που προκαλεί ο πέμπτος κύλινδρος, ο οποίος μπαίνει στη χορωδία των τεσσάρων σφήνα και την  αποσυντονίζει, αλλάζοντας εντελώς τη μελωδία, θυμίζει τις εποχές που αντιλαλούσαν τα βουνά της Στερεάς Ελλάδας από τις εξατμίσεις του Walter Rohrl, του Stig Blomqvist, του Hannu Mikkola και φυσικά της μοναδικής, στα χρονικά των αγώνων, Michele Mouton, ενός κοριτσιού θαύματος, που δεν νομίζω πως θα ξανά υπάρξει ποτέ. Έχουν τρέξει κι άλλα κορίτσια σε αγώνες, σε πίστες και σε αναβάσεις, αλλά το να κυνηγάς τον Rohrl με 600Ps Quattro S1 και να πηδάς 30 μέτρα ανάμεσα από δέντρα στη Φινλανδία είναι εξωπραγματικό, απλά δεν γίνεται.

Πολύ μεγάλη λοιπόν η ιστορία του πέμπτου κυλίνδρου κάτω από το καπό ενός Audi και εδώ έχουμε τη σύγχρονη εκδοχή της, όπου με ένα απλό πρώτο στάδιο αποδίδει αυτά που είναι κατασκευασμένο να αποδώσει. Φοράει πρόγραμμα Stage 2 της GT Innovation με τέσσερις επιλογές χαρτών, οι οποίοι μπορούν να εναλλάσσονται εν κινήσει και μέσα σε αυτούς ρυθμίζονται, από τον ήχο και τα σκασίματα της εξάτμισης, το είδος καυσίμου (έχει ρύθμιση και για Ε85), ο κόφτης στροφών, η πίεση του turbo, το launch control μαζί με rolling launch, ρυθμισμένο έτσι ώστε να μην «σκορτσάρει» το αυτοκίνητο όταν το χρησιμοποιείς σε καθημερινή βάση και γενικά δίνει στον εργοστασιακό εγκέφαλο του RS3 πολλές από τις δυνατότητες ενός σύγχρονου «άγραφου». Έχει μεγαλύτερο intercooler της Forge και αλλαγμένα κολάρα εισαγωγής της CTS για να μην εμποδίζουν τη ροή από το φίλτρο αέρα προς την τουρμπίνα. Το φίλτρο αέρα έχει αντικατασταθεί με ένα καινούργιο σύστημα με ανθρακονημάτινο φιλτροκούτι και χοάνη της Unitronic (πολύ ποιοτικά προϊόντα) και τέλος από τη μεριά της εξαγωγής έχει αλλαχτεί μόνο το downpipe με ένα decat 80mm της Scorpion. Η υπόλοιπη εξάτμιση παρέμεινε, γιατί είναι η extra εργοστασιακή sports exhaust της Audi που είναι αρκετά ελεύθερη και έχει και τα κλαπέτα. Το ίδιο και η ανάρτησή του, που είναι η εργοστασιακά ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενη του πακέτου Dynamic Plus. Για το κιβώτιο DQ500 υπάρχει επίσης πρόγραμμα stage 2 της GT Innovation, το οποίο συνεργάζεται άψογα με το remap του κινητήρα.

Εύκολο και καθημερινό

Το RS3 είναι ένα αυτοκίνητο που δεν επηρεάζεται στο παραμικρό από τα επιπλέον 100 άλογα. Δεν αλλοιώνεται καθόλου ο χαρακτήρας του και αν το έχεις στην ήσυχη ρύθμιση της εξάτμισης, δεν θα καταλάβει κανένας ότι κάτι συμβαίνει με αυτό το Audi. Για την καρότσα, την ποιότητα κύλισης και την τετρακίνηση, δεν έχει αλλάξει σχεδόν τίποτα, είναι μία δύναμη απόλυτα διαχειρίσιμη που δείχνει σαν να ήταν πάντα εκεί. Οι διαφορές υπάρχουν μόνο στο χρονόμετρο, αφού το σταμάτησαν στο 3,69sec για τα πρώτα 100km/h από στάση και στο 11,83sec για τα πρώτα 400m, με ταχύτητα εξόδου 192,95km/h. Αυτά κάτω από τις χειρότερες δυνατές συνθήκες, αφού βρεθήκαμε στη Θεσσαλονίκη τη μοναδική εβδομάδα του φετινού καλοκαιριού που έκανε καύσωνα. Είχε 37° το απόγευμα και η θερμοκρασία εισαγωγής στο Audi (ΙΑΤ) κυμαινόταν από 52-58°, αλλά δεν μπορούσαμε να το κάνουμε άλλη μέρα. Ο Μάκης μου έστειλε κάποιες μετρήσει που έχει από Dragy, (το οποίο σε παλιότερη δοκιμή που είχαμε κάνει είναι εξαιρετικά ακριβές σε αντιπαραβολή με τα V-Box), όπου με δροσερό καιρό και μόνος του έχει δει και 3,42sec για το 0-100km/h και 11,17sec με 200,41km/h για το τετρακοσάρι. Δεν έχω κανένα λόγο να το αμφισβητήσω, απλώς εμείς πρέπει να λέμε αυτό που μετρήσαμε, γιατί φαντάζεστε τι θα γίνει αν αρχίσουμε να δημοσιεύουμε χρόνους που μας στέλνουν οι ιδιώτες έτσι... θα έρθει στο τέλος 500αρακι με 100-200km/h σε 4,0sec. Όπως και να έχει, αυτά είναι εντυπωσιακά νούμερα για καθημερινό, full ντυμένο αυτοκίνητο με δύο άτομα μέσα, αλλά ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το πώς το κάνει. Ξεκινάει με launch control στις 4.100rpm, πατινάρει ελαφρώς τα δισκάκια στον συμπλέκτη του DSG και μετά απλά κρατάς το γκάζι στο πάτωμα και το τιμόνι ευθεία. Όλα αυτά με το air condition στο full, ατσαλάκωτος και ξεκούραστος, στην πόλη, στο ταξίδι, στις διακοπές, στα βουνά, στα χιόνια, όπου και όποτε θέλεις. Για όλα κάνει αυτό το αυτοκίνητο, είναι ένα από τα καλύτερα οικογενειακά που υπάρχουν, σίγουρα το πιο γρήγορο στην κατηγορία του και για να το ξεπεράσεις πρέπει να ανέβεις επίπεδο, σε BMW M3/M4, Audi RS4/RS5 ή Mercedes C63 AMG. Φανταστικό.

TUNED BY:

GT Innovation

Μενελάου 10

Εύοσμος Θεσσαλονίκης 562 24

694 539 7685

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΤΥΠΟΣ

Πεντακύλινδρος με μπλοκ και κυλινδροκεφαλή από αλουμίνιο, 4 βαλβίδες ανά κύλινδρο και μεταβλητό χρονισμό βαλβίδων Κυβισμός: 2.480cc

Διάμετρος διαδρομή  82,5mm x 92,8mm

Σχέση συμπίεσης 10:1

Πρόγραμμα GT-Innovation Stage 2 με MultipleMap

Forge Intercooler

CTS Throttle Pipe

CTS Inlet Pipe

Unitronic Carbon Air Intake

Scorpion Decat Downpipe 80mm

ΜΕΤΑΔΟΣΗ Πρόγραμμα GT-Innovation DSG stage 2

ΑΜΑΞΩΜΑ-ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ

Εργοστασιακό

ΑΝΑΡΤΗΣΗ-ΦΡΕΝΑ

Εργοστασιακά

ΤΡΟΧΟΙ Εργοστασιακοί

ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ

 

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗΣ

ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΑΠΟ ΣΤΑΣΗ

ΚΜ/Η             SEC

0-60                 1,99

0-80                 2,74

0-100               3,69

0-120               4,95

0-140               6,39

0-160               8,20

0-180               10,30

0-200               12,35

AΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΑΠΟ ΣΤΑΣΗ

Μ        SEC    @        ΚΜ/Η

18        2,08     @        62,56

60        3,87     @        102,78

100      5,14     @        122,85

200      7,71     @        155,06

400      11,83   @        192,95

ROLL ON

ΚΜ/Η             SEC

60-160             6,21

100-200           8,66

 

Αρθρογράφος

 

Τι ισχύει τελικά για τον δακτύλιο

Τι ισχύει τελικά για τον δακτύλιο

Στην επαναφορά του δακτυλίου από την 25η Οκτωβρίου αναφέρθηκε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ...