Advertisement

Audi S3 575PS

Audi S3 575PS

Ήταν το 2006 η πρώτη φορά που συναντήσαμε τον Δημήτρη-Noel. Τότε ήταν η εποχή που κάθε μήνα πραγματοποιούσαμε DynoDay στο POWER, φιλοξενώντας κάθε φορά και διαφορετικό club. Στην κατοχή του είχε ένα Seat Leon 20VT, με περίπου 400 άλογα. Ήταν μεγάλη υπόθεση -τότε- να έχεις 400 άλογα σε καθημερινό αυτοκίνητο. Είναι από τους ανθρώπους που έχουν κόλλημα με την βελτίωση, όχι για να περάσουν απαραίτητα κάποιο άλλο αυτοκίνητο, αλλά γιατί γουστάρουν την όλη διαδικασία. Είναι το hobby του. Τα χρόνια πέρασαν και μετά το Leon πήρε στα χέρια του το μπλε Audi S3. Ιδιαίτερα σπάνιο χρώμα, πρέπει να υπάρχουν το πολύ 15 τέτοια σε όλη την Ελλάδα. Επίσης δεν είναι και κανένα «φτωχό» S3. Διαθέτει 10 αερόσακους, navigation κλπ. Το βάρος? Αφήστε το... Φτάνει περίπου τα 1.600kg. Οι βελτιώσεις ξεκίνησαν αμέσως. Για να μην αναλωθούμε πολύ με το παρελθόν, θα αναφέρουμε απλά ότι έχει φορέσει μέχρι και turbo για -περίπου- 900 άλογα. Παλιότερα, είχε στριμώξει μέσα στο μηχανοστάσιο chargecooler kit! Όμως, ας πάμε να δούμε σιγά-σιγά το πώς κατάφερε να κάνει το VBOX να ζαλιστεί...

0-400 Tune 2 Race

Η αλήθεια είναι ότι γνωρίζαμε την ύπαρξη αυτού του αυτοκινήτου αλλά δεν ξέραμε ποιος είναι ο βελτιωτής του. Μόλις το μάθαμε, καταλάβαμε ότι έχουμε να κάνουμε με σοβαρή κατασκευή. Μιλάμε για την εταιρεία 0-400 Tune 2 Race, μια εταιρεία που έχει βγάλει στους δρόμους και στους αγώνες dragster πολλές πολεμικές κατασκευές, που έχουν κάνει όλο τον κόσμο να χαζέψει. Τα παραπάνω, τα αναφέρω χωρίς ίχνος υπερβολής. Ας μπούμε στα ενδότερα όμως. Λίγα πράγματα έχουν παραμείνει νορμάλ. Το μπλοκ του κινητήρα φιλοξενεί μέσα του μεγαλύτερα πιστόνια, διαμέτρου 82,5mm της CP Pistons, όταν τα εργοστασιακά έχουν διάμετρο 81mm. Οι H-beam μπιέλες είναι της Scat και δένουν πάνω στον στρόφαλο από τον 2.0 TFSi κινητήρα. Έτσι ο κυβισμός ανεβαίνει στα 1.984cc, όσο δηλαδή και στον κανονικό 2.0 TFSi κινητήρα. Στην BAM κυλινδροκεφαλή έχουν γίνει ορισμένες κλασσικές βελτιώσεις, γνωστές στους ψαγμένους των κινητήρων 20VT. Ο εκκεντροφόρος εξαγωγής προέρχεται από τον ατμοσφαιρικό 1.8lt κινητήρα, αλλά ο εισαγωγής είναι της Cat Cams. Αυτός έχει διάρκεια 268 μοίρες και ανύψωση βαλβίδας 9,25mm. Τα ελατήρια των βαλβίδων έχουν παραμείνει τα εργοστασιακά, αλλά οι βαλβίδες εξαγωγής είναι της Ferrea. Ο κινητήρας ανεβάζει εύκολα έως τις 8.000rpm αλλά δεν υπάρχει λόγος να ανεβαίνεις μέχρι εκεί, εκτός από την πρώτη σχέση, για να βρει η 2α «καλά» km/h και να μην κρεμάσει. Χάρις στις μπιελόβιδες τις ARP, αλλά και τα τριμεταλλικά κουζινέτα στροφάλου και μπιελών της ACL, ο κινητήρας αντέχει τα πάντα. Σπάνια! Έως ποτέ. Αυτή την εισαγωγή αέρα, μάλλον πρώτη φορά την συναντάμε σε S3. Και τελευταία. Η carbon εισαγωγή της GruppeM προορίζεται για Audi TT και σίγουρα προστατεύει την φιλτροχοάνη από το ζεστό αέρα του στριμωγμένου μηχανοστασίου. Γιατί είναι στριμωγμένο αυτό? Γιατί η Garrett GTX3071R πιάνει τον χώρο της. Προσθέστε και τις σωληνώσεις από και προς το intercooler της AMS Performance... Με σχεδόν 100mm πάχος είναι αρκετό για 850 άλογα, άρα μας κάνει. Εξάλλου, αυτό το S3 είχε κάποτε turbo που τέτοιο intercooler θα του έπεφτε και μικρό. Το χταπόδι είναι κατασκευής NS Racing και έχει διάμετρο 76mm. Το κουφό? Μετά το downpipe, υπάρχει καταλύτης των 100cpsi! Από εκεί και πίσω η εξάτμιση έχει διάμετρο 80mm, διαθέτει δύο καζανάκια και την έχει κατασκευάσει η Karabelas Exhaust. Ο κινητήρας δεν είναι οριακά εξελιγμένος, ούτε βελτιωμένος με στόχο το ξεζούμισμα της GTX3071R. Κοιτώντας όμως το διάγραμμα της δυναμομέτρησης από το Dyno Dynamics δυναμόμετρο της Auto Turbo, παρατηρείς ότι αυτό το S3 διαθέτει πάνω από 500 άλογα σε όλο το φάσμα από τις 5.300rpm έως και τις 7.800rpm! Στον δρόμο πρέπει να είναι εντυπωσιακό. Σίγουρα δεν πρόκειται για εκείνα τα αυτοκίνητα με τα χιλιάδες άλογα, αλλά για ένα αυτοκίνητο που έχει βελτιωθεί παντού: κινητήρα, φρένα, ανάρτηση, μετάδοση. Ένα σύνολο ιδιαίτερο, που αξίζει να φιγουράρει στο εξώφυλλο μας, το οποίο δεν δίνει τον χώρο του μόνο σε παντοδύναμα τέρατα, αλλά δίνει τον χώρο του στην βελτίωση.

Haldex Performance Controller

Το σύστημα Haldex της τετρακίνησης των S3 είναι αρκετά «φλώρικο» για βελτιωμένα αυτοκίνητα. Όταν μιλάμε για ιπποδυνάμεις πάνω από 400 άλογα, τότε με κάποιο τρόπο πρέπει να επέμβεις στην ECU του Haldex ώστε να κάνεις τα διαφορικά να συνεργάζονται πιο γρήγορα και πιο σωστά μεταξύ τους. Αυτή είναι η γενική ιδέα. Τι μπορεί να γίνει όμως στην πράξη? Στην αγορά υπάρχουν διάφορα «πειραγμένα» εγκεφαλάκια Haldex. Ένα από αυτά είναι της Haldex Performance. Στην περίπτωσή μας πρόκειται για την έκδοση Blue, μιας και τέτοιο χρώμα είναι το καπάκι της ECU. «Και τι κάνει αυτό το διαολάκι?», θα ρωτήσετε. Όταν η εργοστασιακή Haldex ECU λάβει σήμα ότι οι εμπρός τροχοί σπινάρουν, τότε δίνει περισσότερη δύναμη στους πίσω τροχούς, ώστε να βελτιωθεί η πρόσφυση. Σε γενικές γραμμές η ECU λειτουργεί πολύ γρήγορα, παρόλα αυτά περιμένει να «αισθανθεί» το σπινάρισμα των εμπρός τροχών. Το εγκεφαλάκι Blue της Haldex Performance φροντίζει να μοιράζει την δύναμη μεταξύ των εμπρός και πίσω τροχών, λαμβάνοντας υπόψη το πόσο απότομα ανοίγει η πεταλούδα του γκαζιού. Προσέξτε: όχι πόσο ανοιχτή είναι, αλλά πόσο απότομα θα ανοίξει. Το πόσο δουλεύει αυτό, το νιώθεις μόνο σε δοκιμές από στάση ή σε σκληροπυρηνική οδήγηση με το S3 σε πίστα. Η ιδέα είναι πολύ καλή και στον δρόμο δουλεύει άψογα.

Πριν όμως τα άλογα ζορίσουν τα διαφορικά, έχουν περάσει από τον συμπλέκτη. Εδώ είναι ίσως το μοναδικό μελανό σημείο αυτού του S3. Σε καθημερινή οδήγηση δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα, αλλά ένα τετρακίνητο αυτοκίνητο με περίπου 600 άλογα χρειάζεται έναν δίδισκο συμπλέκτη και όχι μονόδισκο, όπως στην περίπτωσή μας. Το πρόβλημα δεν είναι μονάχα ο μονός δίσκος, αλλά και η διάμετρός του: τα S3 έχουν αρκετά μεγάλο συμπλέκτη, με διάμετρο 240mm. Σκεφτείτε την αδράνεια όλου του set όταν ο κινητήρας γυρίζει με 7.800rpm. Για να κουμπώσεις σωστά και γρήγορα από 1η σε 2α, σίγουρα θα ταλαιπωρήσεις τα συγχρονιζέ. Εκτός αυτού, οι μονόδισκοι μεταφέρουν ακαριαία όλους τους κραδασμούς από τις βάρβαρες αλλαγές σχέσεων στο βολάν και από εκεί στα thrust του στροφάλου. Ευτυχώς ο «δικός μας» ήταν σε αρκετά καλή κατάσταση, δεν πατίναρε και συνεργάστηκε αρκετά καλά στις μετρήσεις. Όχι ιδανικά, αλλά καλά. Είναι εξάφτερος της Clutch Net, με τα φερμουίτ του αλλαγμένα με άλλα, πιο ανθεκτικά. Το βολάν διπλής μάζας φυσικά και δεν υπάρχει πλέον. Την θέση του έχει πάρει ένα ατσάλινο της SPEC. Κάτι επίσης καλό, για το σασμάν και τις γρήγορες αλλαγές, είναι ότι οι βάσεις του κινητήρα που βρίσκονται δεξιά και αριστερά έχουν ενισχυθεί, ενώ έχει αλλαχτεί και η κόντρα-βάση του σασμάν, με μία της VF Engineering.

SVSport 

Ή αλλιώς, σκέτο SVS. Είναι η εταιρεία που έχει αναλάβει να χαλιναγωγήσει τα άλογα του μοτέρ μέσω της ηλεκτρονικής οδού. Έχει χρόνια στην πιάτσα και οι γνώσεις τις πάνω στις ECU του VW Group είναι πολλές. Έτσι κι εδώ, έχει ξοδέψει πολλές ώρες στο αυτοκίνητο του Noel και πράγματι, αυτό φάνηκε κατά την διάρκεια της δοκιμής. Έχουν δει πολλά τα μάτια μας και όταν κάτι δουλέψει σωστά ή λάθος, είναι πολύ εύκολο να το αντιληφθούμε. Είτε βάζαμε το S3 μπροστά για 3 sec και μετά το σβήναμε (για χάρη της φωτογράφισης), είτε πατάγαμε τέρμα γκάζι από στάση και αφήναμε τον συμπλέκτη, τίποτα δεν παραπονέθηκε. Α, να είμαστε δίκαιοι: ακούσαμε ένα κόψιμο στην 3η, κάπου στις 7.000 rpm αλλά από την άλλη, τα μπουζί δεν πρέπει να περνάνε όμορφα μέσα στον θάλαμο καύσης. Γιατί, μεταξύ μας, σε μπουζί θα αποδίδαμε το κόψιμο αυτό.

Το ζαλίσαμε!

Φέρνουμε ξανά στο προσκήνιο κάτι που είπαμε στην αρχή. Το S3 είναι full extra και ζυγίζει χοντρικά ενάμιση τόνο. Προσθέστε οδηγό, συνοδηγό και όργανα μετρήσεων. Μιλάμε χωρίς υπερβολές για 1.700 kg. Οι εμπρός 18άρες κρύβουν πίσω τους θηριώδη φρένα. Μιλάμε για την μεγαλύτερη τετραπίστονη δαγκάνα της Brembo. Σκεφτείτε μόνο, ότι η κάθε μία ζυγίζει 7 κιλά! Οι 18άρες λοιπόν, φοράνε απλά ελαστικά και όχι semislick, άρα ότι και να κάνει το Haldex Performance εγκεφαλάκι, το σπινάρισμα θα είναι αρκετό. Όμως, αυτό που φοβόμαστε περισσότερο είναι ο συμπλέκτης. Δεν κωλώνουμε όμως! Βρίσκουμε το καθαρό κομμάτι της ασφάλτου και στηνόμαστε. Launch control δεν υπάρχει, οπότε αναγκαστικά πρέπει να φύγουμε με αρκετές στροφές ώστε η GTX3071R να σηκώσει αμέσως πίεση και να δώσει στην μετάδοση όσα άλογα χρειάζονται για να κάνουμε μια καλή εκκίνηση. Ο Δημήτρης το ξέρει το αυτοκίνητό του. Πρόσφατα έτρεξε στο Drag Day της Λαμίας και, με διάφορα προβλήματα, έγραψε 11,7sec, όντας πολύ ελαφρύτερος. Δύσκολο να πετύχουμε τέτοια επίδοση σήμερα. Με τόσο βάρος... Μπα...

Η βελόνα του στροφόμετρου αγγίζει τις 7.000rpm. Ο Δημήτρης αφήνει τον συμπλέκτη και το S3 πετάγεται μπροστά, αλλά με έντονο σπινάρισμα. Έχουμε βρει τον κόφτη δύο φορές και έρχεται η ώρα για αλλαγή σε 2α. Μπαίνει, αλλά με παράπονο. Χάσαμε μερικά δέκατα εκεί. Πάντως το S3 έχει ψυχή. Μοιάζει για παραπάνω από 575 άλογα. Η ώρα της 3ης έρχεται γρήγορα. Ο ήχος της external wastegate κάπου εκεί στις 7.800rpm είναι... εχμ... ωραίος. Το μπαρόμετρο είναι κολλημένο στα 2.5bar. Η βελόνα είναι συνεχώς εκεί, σαν να έχει κολλήσει. Το ντεπόζιτο του water/methanol injection αδειάζει σιγά σιγά. Οι απαιτήσεις είναι μεγάλες, κακά τα ψέματα. Του είπα να κόψει. Δεν ήταν καλή μέτρηση. Εκείνη η αλλαγή από 1η σε 2α, μας καθυστέρησε πολύ. Το 5,5sec για το 0-100 δεν είναι σωστός χρόνος για αυτό το αυτοκίνητο. Το σασμάν έχει αρχίσει να παραπονιέται. Στα S3, αν γρατζουνίσεις την 2α από κακή ή γρήγορη αλλαγή, για ένα χρονικό διάστημα κουμπώνει δύσκολα, έως και καθόλου, τις ταχύτητες. Σε μία τέτοια φάση είμαστε τώρα. Αν βολτάρεις χαλαρά και περάσουν 2-3 λεπτά, το σασμάν λειτουργεί σαν να μην έχει συμβεί τίποτα. Προσέξτε: σαν!

Ο Δημήτρης το' χει πάρει απόφαση. Θα το ζορίσει κι άλλο. «Θα την πάρει» μου λέει. «Δεν είναι στο χέρι του!» Συμφωνώ. Έτσι κι έγινε. Η μονάδα του VBOX III βρίσκεται στα πόδια μου. Η βελόνα και πάλι στις 7.000rpm. Ο συμπλέκτης κάνει ότι μπορεί. Το S3 και τα 1.700 κιλά του πετάγονται μπροστά πολύ δυνατά: 1,1g στην επιτάχυνση! Αυτό είναι! Τα λάστιχα έχουν ζεσταθεί. Είναι οκ. Σπινάρει και πάλι, αλλά λιγότερο. Η αλλαγή σε 2α είναι μια χαρά. Όχι ιδανική, αλλά γρήγορη, σίγουρη. Πάμε καλά! Όταν βλέπεις με νορμάλ λάστιχα 18m σε 2,13sec στον δρόμο, σίγουρα όλα πάνε καλά. Η 2α θυμάμαι, τελειώνει λίγο μετά τα 100km/h. Ωπ! Απίστευτο! 0-100km/h σε 3,77sec! Αυτό είναι! Οι πρώτες 3 σχέσεις μοιάζουν να είναι θεόκοντες. Δεν είναι αυτό το θέμα όμως, απλά γεμίζουν απίστευτα γρήγορα. Όλα πάνε καλά! Η 4η έχει μπει και κάνει την δουλειά της. Αχ και να μην είχαμε τόσο βάρος. Το πολυπόθητο νούμερο στα 400m έφτασε: 11,88sec με ταχύτητα 197,7km/h! Αυτό το πέρασμα, με βάρος αντίστοιχο του Drag Day, ήταν χωρίς υπερβολές, 11,4sec. Για ένα S3 με καταλύτη! Σοκαριστική είναι επίσης η επίδοση για το 0-200km/h: 12 δευτερόλεπτα flat! Μετά από αυτό το πέρασμα το σασμάν, αν είχε φωνή, θα μας έλεγε πολλά. Μας είπε βασικά, για μερικά λεπτά. Ξέρετε... δεν κούμπωναν οι σχέσεις με όρεξη... Όμως εμείς το ψιλοδιασκεδάζαμε και ο Δημήτρης είχε χαρεί ιδιαίτερα που με το αυτοκίνητό του, κομπλέ, έτοιμο για ταξίδι, έγραψε 11,8sec για το 400άρι.

Αυτό το Audi S3 είναι ένα σωστό POWER CAR. Είναι ένα αυτοκίνητο το οποίο έχει βελτιωθεί περίπου 160% πάνω από την εργοστασιακή ισχύ, έχει καταλύτη, έχει φρένα-ταψιά, έχει σοβαρή ανάρτηση (Bilstein PSS9 παρακαλώ), έχει δεσίματα πλαισίου και φυσικά, «πάει μπάλα»! Ήρθε για φωτογράφηση, πήγε για μετρήσεις, ζορίστηκε, έγραψε χρόνους και αφού το διασκεδάσαμε, μετά μας γύρισε και στο σπίτι μας, με τρία άτομα μέσα. Ε, μεταξύ μας... πώς να μην το βάλεις στο εξώφυλλο? Δεν γίνεται!

 

Πληρωμή με Κάρτα