Budget Test: VW Polo GTI 1.8TSI Gen III 251Ps

Budget Test: VW Polo GTI 1.8TSI Gen III 251Ps

Το να βελτιώσεις έναν σχετικά «φρέσκο» κινητήρα δεν είναι και ό,τι πιο εύκολο. Μπορείς να ακολουθήσεις την πεπατημένη, όπως π.χ. με την πιο ελεύθερη εξάτμιση που μπορείς να κατασκευάσεις ή το πιο μεγάλο φίλτρο που μπορείς να βρεις, κλασσική -θεωρητικά- συνταγή για υπετροφοδοτούμενους κινητήρες, το θέμα όμως είναι ότι, με τις χαρτογραφήσεις που έχουν όλοι οι νέοι -ECO friendly- κινητήρες, πολλά από τα aftermarket χρειάζονται μελέτη κατά την εξέλιξή τους, μιας και ο κατασκευαστής έχει ήδη ρίξει άπειρες ώρες δοκιμών. Οπότε την πεπατημένη που ανέφερα, ξεχάστε τη. Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να μπερδέψετε την εργοστασιακή ECU και να έχετε ένα αυτοκίνητο που απλά θα υπολειτουργεί.

Big brother

Για καλή τύχη του Βαγγέλη, ο 1.8 TSI EA888 έχει μικρές διαφορές με τον 2.0 TSI EA888 που εξοπλίζει το τελευταίο Golf GTI/R, οπότε δανείστηκε αρκετά εξαρτήματα από το μεγάλο αδερφάκι, όπως και από άλλα μοντέλα του Group, για να βελτιώσει το Polo με εξαρτήματα από τον ίδιο τον κατασκευαστή. Ας το δούμε πιο αναλυτικά. Όλα ξεκίνησαν με έναν επαναπρογραμματισμό της εργοστασιακής ECU από την GroupA Motorsports, με τον Τάσο Μπίθα να περνάει το file της APR, το οποίο μόνο φτηνό δεν είναι, αφού η τιμή του ανέρχεται στα €990. Ωραία, είναι ακριβό, έχεις δίκιο, γιατί έδωσες τόσα θα ρωτήσουν πολλοί, εγώ προσωπικά τον δικαιολογώ μιας και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που επιτήδειοι θα προσπαθήσουν να πουλήσουν το custom προγραμμά τους, που ναι μεν μπορεί να προσφέρει κάποια άλογα παραπάνω, αλλά δεν έχει την παραμικρή μελέτη για την ασφάλεια του κινητήρα. Ειδικά σε νέα μοτέρ στην πιάτσα, το κυνήγι για το ποιο θα είναι το πιο γρήγορο κάνει πολλούς από τους ιδιοκτήτες να πέφτουν σε αυτήν την παγίδα, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν προβλήματα που κοστίζουν. Στη συνέχεια «ψάχτηκε» για να φτιάξει μία εισαγωγή αέρα και αφού δοκίμασε τρείς διαφορετικές λύσεις (με aftermarket φίλτρα και custom σωληνώσεις), κατέληξε σε μία -σχεδόν εργοστασιακή- εισαγωγή, με έναν αεραγωγό που ρουφάει αέρα από τη μάσκα και τον διοχετεύει μέσα στο εργοστασιακό φιλτροκούτι, που μέσα φιλοξενεί το φίλτρο της K&N. Ο αεραγωγός λειτουργεί δηλαδή σαν «σκούπα» (όπως στα Saxorallα) και είναι από το Audi S1 και η τιμή του από την αντιπροσωπεία είναι στα €40, ενώ το φίλτρο panel της K&N κόστισε €60. Η APR έχει κατασκευάσει δικό της kit εισαγωγής αέρα για το συγκεκριμένο μοντέλο, με το κόστος όμως να είναι τσουχτερό και το επιπλέον κέρδος -σε σχέση με τη λύση του Βαγγέλη- να είναι μικρό. Η ροή του αέρα βελτιώθηκε αρκετά και με το turbo muffler-delete από την HG Motorsports, αξίας €110, το οποίο δεν στενεύει, όπως η εργοστασιακή σωλήνα σύνδεσης turbo και intercooler, που είναι σχεδιασμένη για πιο «στρωτό» overboost στο τέρμα γκάζι. Επίσης υπάρχει περιοριστής πριν από την εισαγωγή του turbo και εδώ ο Βαγγέλης δανείστηκε το turbo inlet από το Golf R, που είναι μεγαλύτερο σε διατομή και είναι πιο ελεύθερο, αξίας μόλις €40. Τέλος, η εργοστασιακή βαλβίδα της PCV αντικαταστάθηκε με αυτή του Golf R, μιας και η πλαστική του 1.8TSI δεν είναι τόσο αξιόπιστη όσο του 2.0TSI με αποτέλεσμα να χαλάει συχνά, το κόστος της οποίας ανέρχεται στα €50. Κάτι ακόμα που «πονάει» είναι η πλαστική σκάστρα. Ο Βαγγέλης αγόρασε από την AGTuning, με €135, το kit αναβάθμισης της σκάστρας  DV+ T9351. Για την ψύξη του κινητήρα, ο Βαγγέλης δεν τσιγκουνεύτηκε και αγόρασε το αποδοτικό και κυρίως «bolt-on» intercooler της Forge Motorsport, αξίας €615.

Εκπνοή!

Αφού καλύψαμε την εισπνοή, σειρά έχει η εκπνοή, πρέπει κάπου να φύγουν όλα αυτά τα καυσαέρια. Ακόμα θυμάμαι, όταν πρωτοβγήκαν τα 14άρια TSI, να φτιάχνουν downpipes και να μεταφέρουν τη θέση του αισθητήρα «λ» ή ακόμα και ολόκληρο τον καταλύτη, με αποτέλεσμα να μην δουλεύει τίποτα σωστά. Για να προλάβει τα παραπάνω ο Βαγγέλης αγόρασε ένα downpipe από τη MilltekSport με 200άρη μεταλλικό καταλύτη επάνω, που κόστισε €950 και μετά ολοκλήρωσε το σύστημα εξαγωγής του με ένα σωλήνα από τον καταλύτη και πίσω με το εργοστασιακό τελικό διατομής 70mm από τη Mavroidakos Exhaust, που κόστισε €150. Ακόμα και με το εργοστασιακό τελικό, ο ήχος του, όταν τερματίζεις το γκάζι, είναι ικανοποιητικός, ενώ στο ρελαντί δεν ακούγεται σχεδόν τίποτα εντός και εκτός καμπίνας.

Δεν τελειώσαμε ακόμα

Θυμάμαι όταν δοκίμασα το πρώτο βελτιωμένο 1.8TSI 3ης γενιάς, ήταν ένα Ibiza Cupra στη Θεσσαλονίκη. Ο ιδιοκτήτης τότε μου είχε πει ότι είχε περιορίσει την ιπποδύναμή του, καθώς ο εργοστασιακός συμπλέκτης δεν άντεχε την παραπάνω ροπή. Ο Βαγγέλης αντικατέστησε τον εργοστασιακό συμπλέκτη με ένα aftermarket set της Sachs Performance, με οργανικό δίσκο που αντέχει έως και 55kgm ροπής, με κόστος €680. Μαζί με το συμπλέκτη πήρε και το Central Slave Cylinder της Sachs, που κόστισε €80 και βοηθά στη λειτουργία του συμπλέκτη, αποσκοπώντας στην επιπλέον αξιοπιστία και στα χιλιόμετρα ζωής του. Τέλος, μιας και το χειροκίνητο δεν συγκρίνεται με DSG, τοποθέτησε το Short Shift από 4Η-TECH, αξίας €240, για να μειώσει τη διαδρομή στις σχέσεις του κιβωτίου.

Φουλ αξιοπιστία!

Όπως καταλάβατε, ο Βαγγέλης προσέχει για να έχει, θα μπορούσε να μην έχει βάλει αρκετά από τα παραπάνω στο αυτοκίνητό του και να έχει πληρώσει πολύ λιγότερα, το θέμα είναι ότι το αυτοκίνητό του δεν θα ήταν ούτε τόσο αξιόπιστο, αλλά ούτε και τόσο απολαυστικό στην οδήγηση. Μίας και πιάσαμε την απόλαυση στην οδήγηση, εκτός από τις βελτιώσεις του κινητήρα και του κιβωτίου, έχει ασχοληθεί αρκετά και με το στήσιμο του αυτοκινήτου. Η ανάρτηση είναι η εργοστασιακή, αλλά φοράει τα aftermarket ελατήρια της Eibach, το «Pro kit», Whiteline αντιστρεπτική πίσω, σινεμπλόκ ψαλιδιών της Powerflex και top mounts της Powerflex. Τα εμπρός δισκόφρενα είναι από Golf R32 MK4 με aftermarket δισκόπλακες και τακάκια Ferodo, τα πίσω δισκόφρενα είναι επίσης από το MK4 R32 και έχουν τοποθετηθεί με αντάπτορες, οι δισκόπλακες είναι από τη Brembo και είναι αεριζόμενες και τα τακάκια είναι επίσης της Brembo. Για να έχει το κεφάλι του ήσυχο, αντικατέστησε και όλα τα σωληνάκια των φρένων με υψηλής πίεσης από τη HEL Performance. Το συνολικό κόστος για τη βελτίωση του συστήματος πέδησης ανέρχεται στα €1.200.

Τέλος, η εμφάνιση

Από εμφάνιση, δεν πάει πίσω, έχει ρίξει και εκεί αρκετή μελέτη στις επιλογές του. Στο εσωτερικό έχει προσθέσει το μπαρόμετρο της ProSport που κόστισε €185 με την τοποθέτηση, στην κεντρική κονσόλα έχει βάλει μία aftermarket οθόνη της Dynavin που υποστηρίζει τη χρήση πλοηγού, αλλά και άλλων λειτουργιών. Εξωτερικά την παράσταση κλέβουν οι 18in ζάντες VW «Pretoria», χαλάλι τους τα €1.265, με αντάπτορες από την H&R, που κόστισαν €310. Επίσης ωραία λεπτομέρεια το Spoiler extension της Maxton στην εργοστασιακή αεροτομή, αξίας €175 και τα carbon καπάκια στους εργοστασιακούς καθρέπτες, που κόστισαν €110. Διαθέτει αρκετές ακόμα λεπτομέρεις από σηματάκια και καπάκια, αλλά υπάρχει περιορισμός στις λέξεις και δεν μπορώ να τα γράψω όλα, οπότε θα τα βρείτε αναλυτικά στον πίνακα βελτιώσεων με τις τιμές τους. Ο Βαγγέλης δεν ενδιαφέρεται για κόντρες και απόλυτους χρόνους, όχι όμως ότι δεν το ψάχνει. Γνωρίζει ότι οι 18άρες ζάντες τον επιβραδύνουν στις μετρήσεις, δεν του καίγεται όμως καρφί. Στις μετρήσεις, το Polo χρειάστηκε για το 400άρι 14,91sec με έξοδο 161km/h και σχεδόν 3sec για τα πρώτα 18m. Από roll, για το 60-160km/h χρειάστηκε σχεδόν 10sec και για το 100-200km/h χρειάστηκε 15,7sec. Σίγουρα μπορεί και καλύτερα, παρόλα αυτά -σε σύγκριση με το Ibiza Cupra 1.8TSI, που είχα μετρήσει στο τεύχος #24- είναι πιο γρήγορο.

Η ανταμοιβή των κόπων

Όπως καταλαβαίνετε, ο Βαγγέλης βελτιώνει το αυτοκίνητό του για να μπορεί να το χαίρεται όσο θέλει. Δεν είναι τυχαίο που έριξε τόσο χρόνο/χρήμα για να αναπνέει σωστά το αυτοκίνητό του ή το κόστος για τον επαναπρογραμματισμό ή τα χρήματα που έδωσε για το στήσιμο. Ό,τι κάνει στο αυτοκίνητο το κάνει με απώτερο σκοπό να συνεχίσει να το χαίρεται, όπως όταν το πρωτοπήρε. Αν τον ενδιέφερε να έχει το πιο γρήγορο, θα είχε ακολουθήσει εντελώς διαφορετική φιλοσοφία βελτίωσης.

BUDGET

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ-ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

ΑPR Stage 2 ECU  remap: €990

Bosch μπουζί: €100

Audi S1 αεραγωγός: €40

K&N φίλτρο πάνελ: €60

Golf Mk 7 GTI turbo inlet: €40

Turbo Muffler Delete (Outlet) HG-Motorsport: €110

PCV Breather Hose Golf Mk7 GTI: €50

Forge Motorsport Intercooler: €615

Forge Motorsport Boost Tap: €70

AGTuning kit αναβάθμισης σκάστρας: €135

Golf MK7 GTI κάλυμμα πολλαπλής εισαγωγής: €40

MilltekSport downpipe 70mm με αγωνιστικό καταλύτη: €950

Mavroidakos Exhaust 70mm: €150

Sachs Performance set συμπλέκτη: €680

Sachs Performance Central Slave Cylinder: €80

4H-Tech Short Shifter: €240

Powerflex σινεμπλόκ κόντρα βάσης σασμάν: €45

 

ΦΡΕΝΑ-ΑΝΑΡΤΗΣΗ:

Eibach Pro Kit: €135

Whiteline πίσω αντιστρεπτική: €230

Powerflex σινεμπλόκ ψαλιδιών: €75

Powerflex top mount: €70

Golf Mk 4 R32 kit φρένων: €1.200

HEL Performance σωληνάκια αεροπορικού τύπου: €110

 

LOOK-INTERIOR:

Prosport Premium Series μπαρόμετρο: €145

Dynavin Multimedia Head Unit 7in: €700

Retrofit εργοστασιακός αντιθαμβωτικός καθρέπτης: €65

Retrofit αισθητήρες αυτόματων φώτων/βροχής: €80

Retrofit Cruise Control: €165

VW Pretoria ζάντες 18in: €1.265

Καπάκια ζαντών: €60

H&R αντάπτορες ζαντών: €310

Maxton Design Spoiler Extension: €175

Carbon Look εργοστασιακά καπάκια καθρεπτών: €110

Πλαϊνά Stripes: €30

Golf GTI Mk7 κόκκινα λογότυπα: €50

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

Κυβισμός: 1.798cc

Διάμετρος x Διαδρομή:  82,5x84,2mm

Σχέση Συμπίεσης: 9,6:1

ΑPR Stage 2

Bosch μπουζί με μειωμένο διάκενο στα 0.6mm

Audi S1 αεραγωγός

K&N φίλτρο πάνελ

Golf Mk 7 GTI turbo inlet

Turbo Muffler Delete (Outlet) HG-Motorsport HF-Series

PCV Breather Hose Golf Mk7 GTI

Forge Motorsport Intercooler

Forge Motorsport Boost Tap

AGTuning κιτ αναβάθμισης σκάστρας

Milltek downpipe 70mm με αγωνιστικό καταλύτη

Mavroidakos Exhaust 70mm

ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Sachs Performance set συμπλέκτη

Sachs Performance Central Slave Cylinder

4H-Tech Short Shifter

Powerflex σινεμπλόκ κόντρα βάσης σασμάν

ΑΝΑΡΤΗΣΗ

Eibach Pro Kit

Whiteline πίσω αντιστρεπτική

Powerflex σινεμπλόκ ψαλιδιών

Powerflex top mount

ΦΡΕΝΑ

Golf Mk 4 R32 κιτ φρένων μπρος-πίσω

HEL Performance σωληνάκια αεροπορικού τύπου

 

ΤΡΟΧΟΙ

VW Pretoria 7,5Jx18in ζάντες

Μichelin Pilot Super Sport 225/40 ελαστικά

ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ

DYNO TEST

Η δυναμομέτρηση πραγματοποιήθηκε στο δυναμόμετρο MAHA LPS3000 της Petropoulos Werks

Μέγιστη ισχύς (Ps/rpm) 250,7/5.920 

Μέγιστη ροπή (kgm/rpm) 41,22/3.260

 

ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΑΠΟ ΣΤΑΣΗ

ΚΜ/Η             SEC

0-60                 3,98

0-80                 5,18

0-100               6,74

0-120               9,16

0-140               11,53

0-160               14,62

0-180               19,14

ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΑΠΟ ΣΤΑΣΗ

Μ        SEC    @        ΚΜ/Η

18        2,92     @        44,08

60        5,33     @        82,32

100      6,89     @        101,79

200      10,02   @        127,84

400      14,91   @        161,76

 

ΡΕΠΡΙΖ

ΚΜ/Η             SEC

50-80               2,71

80-110             2,61

100-140           4,23

Roll με 2α

ΚΜ/Η             SEC

60-120             5,01

60-160             10,16

60-200             20,01

100-200           15,71

 

Αρθρογράφος

 

Η απόλυτη Μ5 από την Manhart

Η απόλυτη Μ5 από την Manhart

Η Manhart περιέλαβε την BMW M5 CS και της άλλαξε τα φώτα!