Goodwood Festival of Speed 2015

Goodwood Festival of Speed 2015

POWERTrip
Το POWER ταξιδεύει και σας φέρνει τα καλύτερα! Μετά από το άκρως εντυπωσιακό 24ωρο αγώνα του Le Mans στη Γαλλία, αυτό το μήνα βρεθήκαμε για ένα ακόμη από τα πιο εντυπωσιακά automotive events στην Ευρώπη. Αν αγαπάτε τα αυτοκίνητα, πρέπει να το επισκεφθείτε. Για όσους τυχαίνει να μην το γνωρίζουν, πρόκειται για ένα ετήσιο event όπου συνδυάζονται άψογα τα ιστορικά αγωνιστικά αυτοκίνητα και η κουλτούρα τους, με τα υπερσύγχρονα supercar και sportscar αυτοκίνητα. Όλα αυτά, λαμβάνουν χώρα στον χώρο του Goodwood House. Πρόκειται για μια ατελείωτη έκταση (μα ατελείωτη!) η οποία ανήκει στον Λόρδο March, έναν άνθρωπο που έχει βαθιά σχέση με το motorsport και την ιστορία του.

 Θέλετε να πάτε? Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε

193 goodwood 1Για να αναλογιστείτε πόσο μεγάλο έχει γίνει το Goodwood Festival Of Speed αξίζει να σας πούμε ότι στις αρχές του 2000, οι επισκέπτες έφταναν τους 65.000, ενώ φέτος ήταν αρκετά πάνω από 200.000! Κάποτε, λοιπόν, ήταν απλά ένα ωραίο “μικρό” event. Πλέον έχει γιγαντωθεί -και όχι τυχαία- και επάξια θεωρείται ως ένα από τα “must to visit” automotive events του πλανήτη. Αρκετοί από εσάς που θα διαβάσετε το άρθρο θα θέλετε να το επισκεφθείτε του χρόνου, οπότε το POWER θέλει να σας προετοιμάσει λίγο για το τι πρέπει να γνωρίζετε. Κατ' αρχάς, δεν είναι ένα φθηνό event, όταν για παράδειγμα μόνο το εισιτήριο της Κυριακής κοστίζει 60 λίρες, ήτοι 75 -και κάτι ψιλά- ευρώ. Η τιμή είναι με parking, το οποίο μπορεί να απέχει από την καρδιά του event, χμμμ… 3km! Εκτός αν επιλέξετε να πάτε με το supercar σας –λέμε τώρα-, για τα οποία υπάρχει ειδικό parking. Εκεί μπορείς να δεις τα πάντα. Από Ferrari F40 με aftermarket εξάτμιση, έως McLaren P1.

For everyone!

193 goodwood 2Το Goodwood Festival of Speed είναι για αυτούς που αγαπούν τα αυτοκίνητα είτε αυτά είναι supercars, είτε classics, είτε Formula 1, είτε WRC είτε ακόμα και υβριδικά! Μην ξεχνάμε και τους φανατικούς των δίτροχων, καθώς εκεί υπήρχαν κάποια με τεράστια ιστορική σημασία, στα οποία εμείς, ως λάτρεις των τετράτροχων, δεν δώσαμε την απαραίτητη προσοχή. Όμως σε αυτό το festival έχεις τη δυνατότητα να δεις, να ακουμπήσεις, να ακούσεις, ακόμα και να μυρίσεις τα αυτοκίνητα που πιτσιρικάς είχες σε αφίσα στο δωμάτιό σου είτε χάζευες μονάχα στο YouTube. Και σαν να μην φτάνει  αυτό, εκεί είναι και οι οδηγοί τους, οι κατασκευαστές τους, πιλότοι της F1, τραγουδιστές, διάσημοι από κάθε μεριά του πλανήτη, δημοσιογράφοι, φωτογράφοι… όλοι, μα όλοι. Και το καλύτερο? Το mood του festival είναι τέτοιο που δεν αποκλείεται να καταφέρεις να τους πιάσεις κουβέντα και να βγεις φωτογραφία μαζί τους, παρά την αυστηρή προστασία που έχουν ορισμένοι αστέρες γύρω τους.

Michelin Supercar Paddock
Δυναμική είναι η παρουσία της Michelin, καθώς το Supercar Paddock που έχει δημιουργήσει τραβάει όλα τα βλέμματα. Και όχι αδίκως. Εκεί είδαμε τη McLaren P1, τη Ferrari LaFerrari FXXK, την Porsche 918 Spyder και φυσικά την εξωπραγματική One:1 της Koenigsegg. Εκεί βρίσκονταν και πολλά ακόμα supercars, όπως η McLaren 670S, Aston Martin Vulcan, η Lamborghini Huracan και αμέτρητα ακόμα εντυπωσιακά αυτοκίνητα. Και το καλό? Όλα αυτά συναγωνίζονται στη διάσημη ανάβαση του Goodwood. Πρόκειται για μια πίστα η οποία περνάει μέσα από το event και ο κόσμος έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει την ροή από δεκάδες διαφορετικά σημεία. Γίνεται και καλύτερο.

Celebrities
193 goodwood 3Η αλήθεια είναι ότι η μεγάλη έκπληξη του φετινού Goodwood FOS ήταν η συμμετοχή του Valentino Rossi, με τους φανατικούς να τον ακολουθούν όπου βρεθεί. Ουρλιαχτά, πανό και σημαίες βρίσκονταν συνεχώς τριγύρω του και οι δημοσιογράφοι πάλευαν να πάρουν έστω και μια κουβέντα του. Η φωτογραφία του από την οικία του κόμη του March με όλο το κοινό από κάτω να χειροκροτεί, είναι πραγματικά μοναδική! Στο μπαλκόνι αυτό γιόρτασε τα 60ά γενέθλια της Yamaha παρέα με τον Λόρδο March και τη δημοσιογράφο του BBC, Suzi Perry. Η Mazda είχε επίσης την τιμητική της κι έτσι ο Rossi είχε τη ευκαιρία να οδηγήσει -και να ερωτευτεί- έναν νικητή του Le Mans, ένα Mazda 787B. Δεν έχασε την ευκαιρία να οδηγήσει μια Lancia Delta S4 Group B αλλά και μια Porsche 962C. Η F1 είχε και φέτος δυναμική παρουσία, όχι όμως με μονοθέσια του πρωταθλήματος 2015, καθώς απαγορεύεται βάσει κανονισμών, αφού οποιαδήποτε παρουσία σε άλλη εκδήλωση θεωρείται δοκιμή. Ο Nico Rosberg ήταν εκεί για να γιορτάσει τα τριακοστά του γενέθλια και οδήγησε την F1 της Mercedes-Benz του 2013 με τον 2.4lt V8, θυμίζοντάς μας τον “πραγματικό” ήχο των μονοθεσίων! Ο Jenson Button είχε την τιμή να οδηγήσει την πρωταθλήτρια F1 Honda V12 1991 του Ayrton Senna. Φανταζόμαστε ότι θα ανατρίχιασε! Μεγάλη τιμή! Τα ταχύτερα αυτοκίνητα του φεστιβάλ είχαν τον δικό τους αγώνα. Αυτοκίνητα περίεργα, μοναδικά, υπερβολικά γρήγορα μάχονταν με τον χρόνο για την επίτευξη της καλύτερης επίδοσης στη διάσημη ανάβαση. Όσο και αν σας φαίνεται περίεργο, το ταχύτερο όλων ήταν το Subaru Impreza Time Attack της Roger Clark Motorsport με οδηγό τον Olly Clark, σημειώνοντας χρόνο 44,91sec! Το Impreza αυτό ήταν στο εξώφυλλο του POWER στο τεύχος 180. Στο Goodwood Festival of Speed τα βλέπεις όλα, τα ακούς όλα, τα ξεχνάς όλα. Είναι μια τεράστια γιορτή του motorsport την οποία δεν πρέπει κανείς να χάσει και είναι μια εμπειρία που πρέπει να γευθείτε έστω για μία φορά στη ζωή σας.

 

Αρθρογράφος

 

Nissan GT-R τραβάει νταλίκα!

Nissan GT-R τραβάει νταλίκα!

Ένα βελτιωμένο Nissan GT-R βοηθάει ένα Volvo FH12 να ξεκολλήσει από τα χιόνια ρυμουλκώντας το!