Honda Civic 1.6 I-DTEC

Honda Civic 1.6 I-DTEC

Αν τρυπώσω...
Η Honda δεν έχει παράδοση στους πετρελαιοκινητήρες. Αυτό είναι γεγονός. Οι συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες της Ευρωπαϊκης αγοράς όμως για ντιζελοκίνητα αυτοκίνητα ανάγκασαν τον γιαπωνέζο κατασκευαστή να αλλάξει μυαλά και να δώσει το πράσινο φως στην εξέλιξη νέων diesel κινητήρων. Και ξέρετε, όταν η HONDA αποφασίσει να μπει σε έναν χώρο, το κάνει τέλεια. Στόχος τους ήταν να φτιάξουν τον καλύτερο κινητήρα της κατηγορίας και, έτσι όπως δείχνουν τα στοιχεία, το πέτυχαν. Είναι σίγουρα ο ελαφρύτερος και ένας από τους πιο ροπάτους. Μελλοντικά, έρχονται δυνατές προτάσεις από την Opel, αλλά μέχρι να τις δοκιμάσουμε, δηλώνουμε λάτρεις του νέου I-DTEC. Και θα καταλάβετε το γιατί.

9η γενιά
Έχουμε οδηγήσει ξανά το νέο Civic, όμως με τον –θα το πω- ξενέρωτο κινητήρα των 1.400 κυβικών εκατοστών. Μια χαρά κινητήρας είναι για να σε πάει εδώ κι εκεί, αλλά όχι κάτι παραπάνω. Κανένα οδηγικό ενδιαφέρον. Το άριστο σασί του νέου Civic δείχνει να παρα-είναι καλό για αυτό το μοτέρ. Οπότε με το 1.6 turbo diesel με τα 120 άλογα, είμαι σίγουρος ότι τα πράγματα θα είναι καλύτερα. Και είναι! Δεν θα αρχίσω να κουβεντιάζω πάλι για το αν το νέο Civic είναι όμορφο ή όχι. Απόψεις έχουμε όλοι και σχεδόν πάντα είναι διαφορετικές. Εμένα, ας πούμε, μου αρέσει πολύ αλλά πάμε παρακάτω. Μπαίνοντας μέσα στο αυτοκίνητο, όλα φαίνονται γνώριμα. Εντυπωσιάζομαι και πάλι από τα τεράστια βήματα που έχει κάνει η Honda στον τομέα της ποιότητας και της σχεδίασης στο εσωτερικό. Ναι, δεν είναι γερμανικό, αλλά δεν κοστίζει και τόσο. Και μην κολλάτε στα χρήματα που θα δώσει κάποιος για να το αγοράσει, αλλά σκεφτείτε την απόσβεση που θα κάνετε μελλοντικά, όταν δεν θα χαλάει και δεν θα ζητάει ποτέ τίποτα, πέραν της βασικής συντήρησης. Έτσι είναι τα Honda, κακά τα ψέμματα. Έχουν αρχίσει και μαζεύονται σύννεφα από πάνω, οπότε καλό θα είναι να ξεκινήσω...

Βάζω μπροστά
Ο κινητήρας είναι απίστευτα αθόρυβος για diesel. Aν δεν περάσεις τις 3.000rpm, δεν το καταλαβαίνεις. Από τον ήχο τουλάχιστον, γιατί από την ροπή θα το πάρεις πρέφα αμέσως ότι πρόκειται για τουρμπάτο πετρέλαιο. Δεν ξέρω αν φταίνε τα ελαστικά με το ψηλό προφίλ ή απλά το τιμόνι είναι αργό, πάντως θα το ήθελα πιο άμεσο. Είναι αρκετά ελαφρύ και το νιώθω σαν να έχει «κενά». Άραγε θα συνεχίζεται αυτό και στις υψηλές ταχύτητες? Αχ αυτές οι ηλεκτρικές κρεμαγιέρες! Ο επιλογέας είναι σφιχτός, σίγουρος. Ευτυχώς, έχει εξάρι σασμάν. Βοηθάει στην οικονομία. Τα φρένα του είναι λιγάκι κουρασμένα, ελέω δημοσιογραφικής χρήσης. Ορισμένες φορές αναρωτιέμαι γιατί ορισμένοι συνάδελφοι πιέζουν τόσο πολύ αυτοκίνητα τέτοιου τύπου. Τεσπα... Έχω εντυπωσιαστεί από την ηχομόνωση. Η Honda έχει εξελίξει ένα σύστημα το οποίο ονομάζει Active Noise Cancellation (ANC), το οποίο μέσω μικροφώνων που υπάρχουν στην καμπίνα, εντοπίζει τους ήχους χαμηλών συχνοτήτων και τους αποστέλει στην ECU του ANC. Αυτή με την σειρά της αντιστρέφει την φάση και στέλνει το «ανάποδο» σήμα στον ενισχυτή και εκείνος στα ηχεία και το subwoofer. Η Honda λέει ότι στις συχνότητες κάτω των 100Hz, το ANC πετυχαίνει μείωση 10dB. Το σύστημα λειτουργεί ακόμα και όταν το ηχοσύστημα είναι κλειστό. Αν με ρωτήσετε, θα σας απαντήσω ότι δεν κατάλαβα ότι δουλεύει. Παρατήρησα όμως ότι όντως έχει τρομερή ηχομόνωση. Άρα μάλλον...δουλεύει! Η ανάρτηση λειτουργεί υποδειγματικά ακόμα και σε πολύ κακούς δρόμους από τους οποίους πέρασα. Ίσως να ήθελα το κάθισμα να κατεβαίνει λιγάκι ακόμα πιο κάτω. Όχι για μένα που είμαι 1,73m, εγώ βολεύτηκα, αλλά πιστεύω πως ένας ψηλότερος θα το ζητούσε. Οι χώροι για τους πίσω είναι super άνετοι και δυο φορές πιο super είναι το πορτ μπαγκάζ. Θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερου αυτοκινήτου!

HondaEarthDreamsTechnology
Ο δεκαεξάρης turbo diesel κινητήρας θα φορεθεί επίσης και στο CR-V και έχει εξελιχθεί μονάχα για την Ευρώπη. Τεχνικά μιλώντας, ο νέος αυτός κινητήρας είναι ένα τεχνολογικό διαμάντι. Για να κρατήσει το βάρος σε χαμηλά επίπεδα, η Honda κατασκεύασε το μπλοκ του κινητήρα από αλουμίνιο και μάλιστα έχει μειώσει αρκετά το πάχος των κυλίνδρων. Είναι μόλις 8mm. Οι μπιέλες είναι επίσης ελαφρωμένες και τα πιστόνια έχουν μικρότερες φούστες για χαμηλότερο βάρος, αλλά και λιγότερες τριβές. Όλα τα παραπάνω αρκούν για να έχουμε τον ελαφρύτερο κινητήρα της κατηγορίας του!

Η 4ης γενιάς τουρμπίνα της Garrett ανεβάζει 1,44bar πίεση και ο κινητήρας λαμβάνει καύσιμο από τα πιεζοηλεκτρικά μπεκ της Bosch τα οποία ψεκάζουν το πετρέλαιο με πίεση 1.800bar! Η εκπομπή CO2 έχει παραμείνει σε εντυπωσιακά χαμηλά επίπεδα: 94g/km, οπότε απαλλάσσεται από τα τέλη κυκλοφορίας.

Οικονομία θα κάνω?
Γιατί εντάξει, γκαζιάρης είναι ο I-DTEC, αφού για το 0-100km/h είδαμε μόλις 9,91sec, όταν η HONDA δηλώνει 10,2, αλλά τελικά όλα αυτά με την μεταβλητής γεωμετρίας τουρμπίνα, τα ελαφριά κινούμενα μέρη κλπ, βοηθούν στην οικονομία? Το Civic το είχα στα χέρια μου μία εβδομάδα. Καλοκαίρι, με συνεχώς ανοιχτό τον κλιματισμό, ακόμα και σχεδόν κάθε βράδυ, μιας και η υγρασία είναι ώρες-ώρες χειρότερη από την ζέστη. Σε ανοιχτές διαδρομές με ανηφόρες, κατηφόρες, στροφές κ.λ.π. το I-DTEC 1.6 Civic παίζει στα 5lt/100km. Και μάλιστα όχι πηγαίνοντας δεξιά και αργά, αλλά σβέλτα. Το κράτημά του βοηθά αρκετά να ρολλάρεις ακόμα και με 6η σε στροφές, με την ανάλογη προσοχή βεβαίως. Σε αυτοκινητόδρομους, με σταθερό γκάζι, 6η και 130-140km/h η μέση κατανάλωση πέφτει κι άλλο, ακουμπώντας τα «χαμηλά» 4lt/100km. Εκεί που αρχικά προβληματίστηκα, ήταν στην πόλη. Τις δύο πρώτες μέρες που έφαγα ένα σχετικό πήξιμο στην Αθήνα, η ένδειξη μέσης κατανάλωσης είχε καρφωθεί στα 7,2lt/100km. Όχι πιο πάνω. Μου φάνηκε πολύ, αλλά τελικά οδηγούσα λάθος. Μου έφταιγε και λίγο η σχετικά μακριά 3η σχέση, αλλά έφταιγε ότι δεν είχα πατήσει το κουμπί ECON, το οποίο φροντίζει να αλλάζει την λειτουργία του κλιματισμού (λειτουργεί λιγότερο), η απόκριση του γκαζιού γίνεται πιο ομαλή και επεμβαίνει ακόμα και στο Start&Stop, όπου αφήνει περισσότερη ώρα τον κινητήρα σβηστό από ότι χωρίς το ECON πατημένο. Εν τέλει, μέσα στην πόλη, με το ECON να κάνει «τα δικά του» κόλπα, η μέση κατανάλωση έπεσε με ευκολία στα 6lt/100km με τάση να τα ξεπεράσει (προς τα κάτω).

Και πόσο κάνει?
Φτάνουμε κι εκεί. Κάτι που είδα «τελευταία στιγμή» είναι τα πίσω αναδιπλούμενα καθίσματα, τα οποία η Honda ονομάζει -δικαίως- Magic Seats. Ακούγεται σαν προϊόν τύπου «Telemarketing», αλλά πράγματι είναι μαγικά! Εκτός ότι αναδιπλώνουν κλασσικά, όπως όλα τα υπόλοιπα, μπορείς να τα διπλώσεις... προς τα πάνω! Έτσι, το πάτωμα γίνεται εντελώς flat σαν να μην υπάρχουν καθόλου καθίσματα! Οι έχοντες παιδιά-σκυλιά κλπ... θα βολευτούν ιδιαίτερα. Και πάμε στην τιμή. Είναι ακριβό λένε όλοι. Σαν πρώην κάτοχος Honda Civic του 2005, θα πω ότι για τα 5 χρόνια που το είχα στην κατοχή μου, το μόνο που άλλαξα ήταν λάδια, μπουζί κλπ. Ούτε λάμπα! Οπότε, τι να το κάνω το να πάρω ένα καινούργιο αυτοκίνητο με π.χ. 2.000€ λιγότερα, όταν θα τα δώσω επί τρία τα επόμενα... λίγα χρόνια. Τα Honda κάνουν απόσβεση, de facto! Έχουμε και λέμε λοιπόν: η βασική έκδοση με ονομασία Comfort, με απόσυρση κοστίζει €20.970. Μόνο «βασική» δεν είναι βέβαια, μιας και δεν της λείπει κάτι ουσιαστικό. Τα extra τα έχει η Sport έκδοση, με κόστος €22.570, όπου σε αυτή θα βρείτε επιπλέον διζωνικό κλιματισμό, ηλεκτρικά ανακλινόμενους καθρέφτες, αισθητήρα βροχής, ζάντες 17in, έξι ηχεία, Bluetooth, υποβραχιόνιο πίσω θέσεων, συναγερμό, δερμάτινο τιμόνι και επιλογέα καθώς και πεντάλ αλουμινίου. Α, και κάμερα οπισθοπορείας. Αυτή η έκδοση μας «έτυχε» και αν η τελική σας ερώτηση είναι: θα το προτείνατε? Η απάντησή μας είναι: με κλειστά μάτια!

 

Αρθρογράφος

 

Η ποιότητα έχει τέσσερα δακτυλίδια και τέσσερα γράμματα: Audi

Η ποιότητα έχει τέσσερα δακτυλίδια και τέσσερα γράμματα: Audi

Η Audi είναι ο μεγάλος νικητής της έρευνας αναγνωστών “Best Brands in All Classes” της Auto Bild.