Nissan 350Z 317wHp

Nissan 350Z 317wHp

Ξεκινάει ο Κουσκούτης να φωτογραφίζει το 350Ζ και ξαφνικά αντιλαμβάνομαι πως το coupe που βλέπω μπροστά μου πρωτοβγήκε στην αγορά πριν 20 χρόνια! Εντυπωσιακό το ανθρακί Nissan με τις βαμμένες μαύρες ζάντες, τις χρυσαφί δαγκάνες να γράφουν ωραία από μέσα και τους carbon αεραγωγούς στον προφυλακτήρα. Άλλο όμως είναι αυτό που σε κάνει να το συμπαθείς περισσότερο. Φοράει έναν «μπαμπάτσικο» κινητήρα ο οποίος του δίνει σπρώξιμο για να διασκεδάζει, αν και δεν ήταν τα πράγματα πάντα έτσι.

Για να πούμε την αλήθεια, ο VQ35DE, όταν είχε πρωτοεμφανιστεί, δεν είχε αγαπηθεί απ' τον κόσμο. Μπορεί να πήρε 5 χρονιές την πρώτη θέση (2002 έως 2006) ως το καλύτερο τριαμισάλιτρο μοτέρ, όμως δεν έπαιρνε εύκολα άλογα ατμοσφαιρικά μολονότι έχει μπόλικα κυβικά. Όλοι το γυρνούσαν σε κομπρέσορα ή turbo για να δούνε μια άσπρη μέρα. Επίσης είχε και κάνα δυο-τρία κουσούρια τα οποία η Nissan κατέγραψε αφού η γκρίνια των βελτιωτών και των ψαγμένων ιδιοκτητών ήταν μεγάλη. Ιδίως αυτό το plenum του VQ35DE θα μείνει στην ιστορία απ' το πόσο κακοσχεδιασμένο είναι, ο ένας κύλινδρος με τον άλλον είχαν μεγάλη διαφορά στο πόσο αέρα ρουφούσαν! Έτσι η Ιαπωνική εταιρεία αποφάσισε σχετικά νωρίς να του κάνει ένα δυνατό facelift. Ο νέος VQ35HR (High Revolution) είναι αρκετά πιο καλοσχεδιασμένος, οπότε, ενώ ρουφάει λιγότερο καύσιμο, βγάζει λίγη περισσότερη δύναμη, τη στιγμή που είναι και πιο ανθεκτικός. Η συμπίεση εργοστασιακά ανέβηκε λίγο (πήγε στο 10,6:1) και στροφάρει μέχρι τις 7.600rpm.

Ανοίγεις καπό

Ένα τέτοιο μοτέρ υπάρχει στο 350Z που βλέπεις και μπορείς να το καταλάβεις αμέσως με μια πολύ γρήγορη ματιά. Ο HR έχει 2 φιλτροκούτια και 2 πεταλούδες (ο DE τα είχε μονά), επίσης μπροστά εκεί στις κεφαλές που έχει τα καπάκια για τα γρανάζια των εκκεντροφόρων τώρα είναι 2 διπλά φουσκώματα (απέκτησαν μεταβλητό χρονισμό και οι βαλβίδες εξαγωγής), ενώ πριν ήταν 2 μονά, καθώς είχαν μεταβλητό χρονισμό μόνο οι εισαγωγής. Όλα αυτά τα λέω για να ξέρουμε ότι το μοτέρ ξεκίνησε εργοστασιακά με 306Ps και 37kgm ροπής.

Για να παραμείνει καθημερινό και εύκολο, αλλά και να τονιστεί ακόμη περισσότερο ο σπορ χαρακτήρας του (είναι ένα έντονα υπερτετράγωνο μοτέρ με 95,5mm διάμετρο πιστονιού, ενώ η διαδρομή είναι μικρότερη και απ' τον B18C της Honda που έχει τα μισά κυβικά!), μπήκαν εκκεντροφόροι ProCam της Tomei με διάρκεια 264o και βύθισμα 10,5mm. Απ' την ίδια εταιρεία ήρθαν και τα σκληρότερα ελατήρια βαλβίδων, για να μπορέσουν να στροφάρουν το μοτέρ περισσότερο χωρίς αναπηδήσεις. Επειδή θα στροφάρει ψηλά είναι πολύ καλή η επιλογή του Super Damper της ATI για να απορροφήσει τις στρεβλώσεις του στροφαλοφόρου και να μειώσει τα φορτία που θα φάνε τα περιφερειακά του μοτέρ.

Αφού η εργοστασιακή εισαγωγή του HR είναι αρκετά ανώτερη από πριν, μόνο χάρη στο ότι διπλασιάστηκε ο αριθμός των πεταλούδων και ανασχεδίασαν το plenum μειώθηκαν κατά 18% οι απώλειες της εισαγωγής, δεν πείραξαν τίποτα από εκεί πάρα μόνο μπήκαν πιο ελεύθερα φίλτρα αέρα (πάνελ) στα εργοστασιακά φιλτροκούτια. Στην εξαγωγή όμως που κι αυτή είναι πολύ ανώτερη απ΄ αυτή του DE, αποφάσισαν ότι θέλουνε το κάτι παραπάνω. Έτσι μπήκανε 2 χταπόδια HR της Fujitsubo, οι καταλύτες έφυγαν και μπήκαν σωλήνες decat της Torqen, ενώ η εξάτμιση από εκεί και πίσω είναι μια 70άρα της Megan Racing. Ο ήχος; Έτσι θα έπρεπε να ακούγεται απ' το εργοστάσιο και θα είχε πουλήσει πολύ περισσότερο το 350Ζ!

Αφού τώρα το πόδι θα παίζει περισσότερο με το γκάζι αλλά και η χώρα μας έχει την ζεστή της, τι να κάνουμε, μπήκε ένα ψυγείο Race της Mishimoto και ένας χαμηλότερος 68 oC θερμοστάτης της Nismo ώστε να βελτιωθεί η ψύξη του κινητήρα. Αυτές οι αλλαγές, που τις λες σωστές και όχι πολλές, ξύπνησαν τον 6κύλινδρο και χάρη στο custom πρόγραμμα της Geartech Engineering, έδειξαν στο δυναμόμετρο 317,06wHp/6.600rpm, δηλαδή περίπου 350Ps στο στρόφαλο. Άρα ο μεγάλος V του 350Z βγάζει πλέον 100Ps/lt, κρατώντας τον καθημερινό του χαρακτήρα. Το γράφημα που μας έδωσε το Dynapack της Geartech είναι πραγματικά εντυπωσιακό αφού η ροπή είναι ΤΡΑΠΕΖΙ! Από τις 2.200rpm και ως τις 7.500rpm είναι συνεχώς πάνω απ' τα 30kgm (πλήμνες), με τη μέγιστη ροπή των 37,9kgm να βγαίνει στις 4.250rpm. Άρα δεν έχει πουθενά ξεσπάσματα (έτσι ξέρεις πάντα πόση πρόσφυση έχεις), λειτουργεί σχεδόν ηλεκτρικά, ενώ ακούει από πολύ χαμηλά.

Λιώστο!

Ο Νίκος Πούλιας και η Steet n Drift Tuning έχει την επιμέλεια του project και ταυτόχρονα ξέρει πώς να πάει ένα 350Ζ στο όριό του και αυτό θα το δεις στις φωτό. Το θέμα είναι πως το συγκεκριμένο μπορεί να τα κάνει πιο εύκολα όλα αυτά αφού έχουν γίνει οι κατάλληλες αλλαγές σε ανάρτηση και μετάδοση.

Αρχικά μπήκε ένα coilover kit Monoflex της Tein (χαμήλωσε κατά 4,5cm), με τα ελατήρια να είναι σκληρούτσικα, 10kg/mm εμπρός και 9kg/mm πίσω, αν και σε ένα σχετικά βαρύ αυτοκίνητο, όπως το coupe της Nissan, επηρεάζουν λιγότερο. Για να μειωθούν ακόμη περισσότερο οι κλίσεις στις στροφές μπήκαν και 2 αντιστρεπτικές της Cusco (32mm η μπροστά, 26mm η πίσω), ενώ για να δώσουν τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά που θέλουν έχουν αλλαχτεί σχεδόν όλοι οι βραχίονες με ρυθμιζόμενους της Megan Racing και της SuperPro. Απ' την τελευταία έχουν έρθει και τα σκληρότερα σινεμπλόκ που έχουν αντικαταστήσει σχεδόν όλα τα εργοστασιακά, από τα αντίστοιχα της εμπρός ανάρτησης μέχρι του πίσω υποπλαισίου και διαφορικού. Αφού είμαστε πλέον στο διαφορικό, είναι της Kaaz με έντονο driftοχαρακτήρα (2way, full κλείδωμα στο πάτημα του γκαζιού, αλλά ΚΑΙ στο άσε).  Έτσι όλο το αμάξι το νιώθεις πιο «δεμένο», και με όλη αυτή την γκάμα ρυθμίσεων μπορείς να το φέρεις ακριβώς στα μέτρα σου. Ο Νίκος γενικά είχε πολύ όρεξη εκείνη τη μέρα για παιχνίδια, αλλά αυτός και ο ιδιοκτήτης του 350Ζ ήθελαν πολύ να μάθουν τι κάνει από χρόνους.

Στήνεται στην ευθεία, ανεβάζει στροφές και αφήνει τον συμπλέκτη. Το stage 2 δισκοπλατό της Jim Wolf Technology αντέχει άνετα τα φορτία, η δύναμη περνάει στο Kaaz διαφορικό που κλειδώνει αμέσως και την πληρώνουν τα λάστιχα. Τα εκπληκτικά Michelin SuperSport 255/40 πίσω (εμπρός φοράει 225/45) πασχίζουν και καταφέρνουν να γαντζώσουν, εκτινάσσοντας το Nissan μπροστά και γράφοντας ένα πολύ καλό 18άμετρο σε 2,54s (53,30km/h). Γρήγορη αλλαγή σε 2α (67km/h), βοηθάει πολύ το χειροποίητο short shift της SnD Tuning, ενώ σε 5,11s χτυπάει τα 100km/h. Ο V6 είναι ζωντανός, σκαρφαλώνει στις 8.200rpm πλέον και δουλεύει λίγο πιο ανάλαφρα χάρη στο ελαφρύτερο βολάν της Jim Wolf Technology. Για το τετρακοσάρι το 350Ζ θέλει 13,35s και έχει ταχύτητα εξόδου 175,86km/h, πάρα πολύ καλά νούμερα για ατμοσφαιρικό με βάρος 1.600kg!

Κοπίοοοοοο

Στο τεύχος που κρατάς δοκιμάζουμε και ένα Θεσσαλονικιώτικο Ε46 Μιτρίο. Εξακύλινδρα, ψιλοπαρόμοια κυβικά, παραπλήσιο βάρος, σχεδόν ίδια δύναμη (355Ps βγάζει το M3) και παρόμοιο στροφάρισμα. 2 άτομα στο BMW, αλλά φαρδύτερα και semislick πίσω λάστιχα. Τα νούμερα όταν τα είδα, έβαλα τα γέλια, αν ο Γερμανός και ο Ιάπωνας βάζανε κόντρα δίπλα -δίπλα θα ήταν ο ένας στο μπροστά φλασάκι του άλλου! Μολονότι στο 18άμετρο το BMW ξεκολλάει με εκπληκτική εκκίνηση (2,27s @56,38km/h), το Nissan μαζεύει και στο 0-100km/h ο Ιάπωνας είναι 3 εκατοστά του δευτερολέπτου (!!!) μπροστά! Στα 200m το M3 έχει πάρει κεφάλι ξανά με 8,68s@138,85km/h έναντι 8,84s@141,4km/h του 350Ζ, η τρέλα όμως είναι στο τετρακοσάρι, όπου το Nissan αρχίζει και μαζεύει αργά αλλά σταθερά... και χάνει για 9 εκατοστά του δευτερόλεπτου!!! BMW 13,26s@173,52km/h, Nissan 13,35s@175,86km/h. Και για να γράψω κάτι ακόμη πιο ακραίο, το Nissan είναι ένα εκατοστό του δευτερολέπτου (0,01s) μπροστά απ' το BMW στο 100-200km/h με 12,62s!!! Αυτήν την κόντρα το Power Automotive Magazine πρέπει να την κανονίσει από κοντά!

Γουργουρίζει

Στριφτερό, διασκεδαστικό και χτυπάει άνετα 8άρες. Ταυτόχρονα είναι full ντυμένο και άνετο ενώ ό,τι σχέση και να έχεις στο κιβώτιο, απλά πατάς και η ροπή τραπέζι θα τα βγάλει πέρα. Σπάνια βλέπεις ένα τόσο ολοκληρωμένο σύνολο...και με ωραίο μπάσο ήχο απ΄ τον «μπαμπάτσικο» V6.

Thanks to:

Στον Νίκο Πούλια (SnD Tuning) για την επιμέλεια του project, τον Αχιλλέα Λαδά (D-Project workshop) για την τοποθέτηση των aftermarket και τον Θέμη (Θέμης Ευθυγραμμίσεις) για το στήσιμο.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

ΤΥΠΟΣ: Εξακύλινδρος σε V, μπλοκ και κυλινδροκεφαλή από αλουμίνιο, 2ΕΕΚ και 4 βαλβίδες/κύλινδρο Κυβισμός: 3.498cc (VQ35HR)

Διάμετρος x Διαδρομή: 95,5mm x 81,4mm

Εκκεντροφόροι της Tomei ProCam 264ο/10,5 εισ/εξ.

Σκληρότερα ελατήρια βαλβίδων της Tomei

Τροχαλία στροφάλου Super Damper της ATI

Ελεύθερα φίλτρα αέρα τύπου πάνελ της HKS

Φίλτρο λαδιού της HKS

Μπουζί ψυχρότερα της HKS

Χταπόδια HR της Fujitsubo

Torqen decat

Εξάτμιση διαμέτρου 70mm της Megan Racing

Ψυγείο Race της Mishimoto

Τάπα ψυγείου νερού της HKS

Κολάρα της Mishimoto

Θερμοστάτης 68 oC της Nismo

HKS super racing coolant

Σειριακός προγραμματισμός custom της Geartech Engineering

ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Ελαφρύτερο βολάν της Jim Wolf Technology

Δίσκος-πλατό stage 2 της Jim Wolf Technology

Βαλβολίνη ΜΤ85 της Redline

Cylinder conversion clutch kit της Torqen

Μπλοκέ διαφορικό 2 way της Kaaz

Βαλβολίνη διαφορικού 75w-140 της HKS

Σκληρότερες βάσεις κινητήρα της Megan Racing

Σκληρότερες βάσεις μετάδοσης της Megan Racing

Χειροποίητο Short shift της SnD Tuning

ΑΜΑΞΩΜΑ-ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ

Carbon εισαγωγές στον εμπρός προφυλακτήρα της SnD Tuning

Όργανο πίεσης λαδιού/ θερμοκρασίας λαδιού και controller της Defi

ΑΝΑΡΤΗΣΗ-ΦΡΕΝΑ

Monoflex coilover της Tein με σκληρότητα ελατηρίων 10kg/mm εμπρός και 9kg/mm πίσω

Ρυθμιζόμενοι βραχίονες πίσω της Megan Racing

Σινεμπλόκ μπροστά-πίσω της SuperPro

Ρυθμιζόμενοι βραχίονες για τις αντιστρεπτικές της SuperPro

Σινεμπλόκ της SuperPro για το πίσω υποπλαίσιο

Σινεμπλόκ της SuperPro για το διαφορικό

Αντιστρεπτικές της Cusco διαμέτρου 32mm εμπρός και 26mm πίσω

Σωληνάκια υψηλής πίεσης της Goodridge

Τρυπητοί δίσκοι εμπρός και πίσω της Brembo

Τακάκια εμπρός DS3000 της Ferodo

Τακάκια πίσω DS2500 της Ferodo

ΤΡΟΧΟΙ

Εργοστασιακές ζάντες 8Jx18in εμπρός και 9Jx18in πίσω

Ελαστικά Michelin SuperSport 225/45 εμπρός και 255/40 πίσω

Προσθήκες 20mm εμπρός-πίσω της H&R

ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ

ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΑΠΟ ΣΤΑΣΗ

ΚΜ/Η              SEC

0-60                 2,82

0-80                 3,91

0-100               5,11

0-120               6,81

0-140               8,68

0-160               11,20

0-180               13,94

0-200              17,73

ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΑΠΟ ΣΤΑΣΗ

Μ         SEC    @        ΚΜ/Η

18        2,54     @       53,30

60        4,60     @       91,94

100      6,00     @       113,21

200      8,84     @       141,4

402      13,35    @       175,68

ΡΕΠΡΙΖ

ΚΜ/Η              SEC

60-120             3,99

60-160             8,38

 

Αρθρογράφος

 

Η VW έρχεται στην Αστυπάλαια

Η VW έρχεται στην Αστυπάλαια

Η Ελληνική Δημοκρατία και το Volkswagen Group θα καταστήσουν την Αστυπάλαια νησί-πρότυπο στην κινητικότητα, με ουδέτερο κλιματικό αποτύπωμα.