Πρώτη Επαφή: Honda civic e:HEV

Πρώτη Επαφή: Honda civic e:HEV

Το Honda Civic έχει μια φήμη που βασίζεται σε 50 χρόνια αποδοτικότητας, καινοτομίας και αξιοπιστίας και το μοντέλο της 11ης γενιάς δείχνει να διατηρεί όλα αυτά τα προτερήματα, ενώ ανανεώνεται πλήρως σε αμάξωμα και εσωτερικό με νέες και προηγμένες τεχνολογίες. Για πρώτη φορά εξοπλίζεται -αποκλειστικά- με υβριδικό σύστημα κίνησης, ολοκληρώνοντας τη γκάμα ηλεκτροκίνητων mainstream μοντέλων της ιαπωνικής εταιρείας, όπως είχε θέσει ως στόχο πριν από τρία χρόνια.

Bigger not bolder

Οι σχεδιαστές της Honda εφάρμοσαν μία λιγότερο ριζοσπαστική και αιχμηρή γλώσσα για το αμάξωμα του νέου Civic, με τη φιλοσοφία “Exhilarating Civic” να φέρνει μία πιο κομψή και ώριμη σιλουέτα, με πιο καθαρές γραμμές. Η διαφορετική σχεδίαση της οροφής δίνει την εντύπωση ότι πρόκειται για liftback αμάξωμα παρέχοντας μία πιο premium coupe αίσθηση. Αναφορικά με τις διαστάσεις, το μήκος αυξήθηκε κατά 31mm αγγίζοντας τα 4.551mm, το πλάτος έφτασε τα 1.802mm (+2mm) και το ύψος τα 1.408mm (-27mm). Το μήκος, που «πάτησε» τα 4,5m, εισάγει το Civic στο D-Segment όπου θα έρθει αντιμέτωπο με πολύ πιο «δύσκολο» και premium ανταγωνισμό. 

Η αύξηση του μεταξονίου κατά 35mm (2.734mm) αποσκοπούσε σε δύο σημεία: την ενσωμάτωση της μπαταρίας χωρίς να περιοριστούν οι χώροι στο εσωτερικό και την πιο δυναμική και σπορ εικόνα χάρη και στον πιο κοντό -κατά 20mm- πίσω πρόβολο και το μειωμένο συνολικό ύψος. Τα μπροστινά φωτιστικά σώματα τεχνολογίας LED είναι λιγότερο επιθετικά σε σχέση με την προηγούμενη γενιά, όμως η σπορ σχεδίαση του προφυλακτήρα με την κυψελοειδή μάσκα στο κέντρο διατηρούν την «αιχμηρή υπόσταση» του ιαπωνικού μοντέλου. Στο πίσω τμήμα τα μακρόστενα φωτιστικά σώματα έχουν ενσωματωθεί στην πόρτα, με τη διακριτική αεροτομή να βελτιώνει την αεροδυναμική απόδοση, μειώνοντας τους στροβιλισμούς αέρα στο πίσω μέρος.

Η πλατφόρμα είναι νέα, κάνει χρήση χάλυβα υψηλής αντοχής, διαθέτει επιπλέον πόντες συγκόλλησης, με τη στρεπτική ακαμψία να αυξάνεται σε ποσοστό 22% (φτάνοντας τις τιμές του προηγούμενου Civic Type R FK8). Το υβριδικό σύστημα ήταν δεδομένο ότι θα πρόσθετε επιπλέον βάρος γι’ αυτό και οι μηχανικοί της Honda επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν καπό από αλουμίνιο (43% ελαφρύτερο από το ατσάλινο του Civic FK7), ενώ η θύρα του χώρου αποσκευών είναι κατασκευασμένη από ενισχυμένη πολυεστερική ρητίνη (20% ελαφρύτερη από το FK7). Από αλουμίνιο είναι κατασκευασμένο και το μπροστινό υποπλαίσιο, βελτιώνοντας την αίσθηση του μπροστινού συστήματος. Παρά τις προσπάθειες των μηχανικών, το βάρος αγγίζει τα 1.517kg.

Do it Electric

Η 11η γενιά του Civic είναι διαθέσιμη αποκλειστικά με ένα κινητήριο σύνολο. Το υβριδικό σύστημα e:HEV συνδυάζει έναν δίλιτρο βενζινοκινητήρα άμεσου ψεκασμού, δύο ηλεκτροκινητήρες και μία μπαταρία ιόντων λιθίου. O τετρακύλινδρος ατμοσφαιρικός κινητήρας αποδίδει 143Ps, λειτουργεί στον κύκλο Atkinson και διαθέτει κορυφαίο θερμοδυναμικό βαθμό απόδοσης που φτάνει το 41%. Διαθέτει βελτιστοποιημένο σύστημα άμεσου ψεκασμού για πιο αποδοτική καύση του μείγματος, ειδικό σχεδιασμό των αυλών εισαγωγής και υψηλή σχέση συμπίεσης που φτάνει το 13,9:1. Ο κινητήρας χρησιμοποιεί επίσης στρόφαλο υψηλής ακαμψίας, αλλά και έναν επιπλέον αντικραδασμικό άξονα για τη μείωση των κραδασμών που φτάνουν στην καμπίνα. Η συνολική απόδοση των 184 ίππων και των 32,1kgm ροπής ορίζεται από την ισχύ του μεγάλου ηλεκτροκινητήρα, καθώς στο πλήρες φορτίο ο θερμικός κινητήρας παράγει ρεύμα για τον ηλεκτροκινητήρα που κινεί το αυτοκίνητο. Ο δεύτερος μικρότερος ηλεκτροκινητήρας λειτουργεί ως μίζα-γεννήτρια για να φορτίζει τη μπαταρία ιόντων λιθίου, που βρίσκεται τοποθετημένη κάτω από τα πίσω καθίσματα και έχει χωρητικότητα 1,05kWh. Η ενεργειακή της πυκνότητα είναι βελτιωμένη σε ποσοστό 46%, διαθέτει 72 κελιά και το βάρος της ανέρχεται σε 36,4kg.

Το e:HEV σύστημα δεν χρησιμοποιεί συμβατικό κιβώτιο με γρανάζια-συγχρονιζέ για μείωση των απωλειών. Ένας συμπλέκτης που βρίσκεται τοποθετημένος ανάμεσα από τους δύο ηλεκτροκινητήρες εμπλέκει τον κάθε έναν, ανάλογα με τις συνθήκες κίνησης και τις απαιτήσεις σε ισχύ. H μονάδα ελέγχου ισχύος του συστήματος επιλέγει αυτόματα μεταξύ τριών προγραμμάτων οδήγησης (Electric Drive, Hybrid Drive και Engine Drive), με στόχο τη βέλτιστη δυνατή απόδοση. Στόχος του όλου συστήματος είναι η ελάχιστη δυνατή εμπλοκή του θερμικού μοτέρ για την επίτευξη της ιδιαίτερα χαμηλής κατανάλωσης, που στον τυποποιημένο μεικτό κύκλο WLTP φτάνει τα 4,7lt/100km, με εκπομπές 108gr CO2.

Inside world

Η είσοδος στο εσωτερικό ξεκινάει με θετική αίσθηση, καθώς τα καθίσματα είναι τοποθετημένα πιο χαμηλά. Το ταμπλό δεν αγκαλιάζει τον οδηγό όπως στην προηγούμενη γενιά, αλλά διαθέτει μία πιο “open space” σχεδίαση, με τα υλικά να είναι στην πλειοψηφία τους πολύ καλής ποιότητας. Η κεντρική οθόνη αφής 9in του infotainment είναι νέα, προέρχεται από το τελευταίο HR-V και παρέχει αρκετά φιλικό μενού στο χρήστη για να ρυθμίσει όλες τις παραμέτρους του οχήματος. Το σύστημα κλιματισμού όμως διαθέτει -ευτυχώς- φυσικούς διακόπτες, με την Honda να αρνείται τα trend και να παραμένει πιστή στην ανθρωποκεντρική σχεδίαση. Για πρώτη φορά εξοπλίζεται με ψηφιακό πίνακα οργάνων 10,2in σε όλες τις εκδόσεις πέραν της βασικής, που διαθέτει αναλογικά όργανα και οθόνη 7in ανάμεσά τους.

Οι χώροι της καμπίνας συνεχίζουν να αποτελούν ένα από τα κύρια προτερήματα του Civic, με μοναδικό ψεγάδι τον διαθέσιμο χώρο για τα κεφάλια των ψηλότερων πίσω επιβατών (άνω του 1,90m) που είναι μειωμένος λόγω της πιο κεκλιμένη οροφής. Ο χώρος αποσκευών παραμένει στα 410lt, νούμερο που ικανοποιεί τις ανάγκες μίας οικογένειας, όμως υπολείπεται από την πλειοψηφία των μοντέλων του D-Segment.

Στη Μαδρίτη

Οδηγώντας στον αυτοκινητόδρομο, αλλά και σε επαρχιακές διαδρομές στα πέριξ της Μαδρίτης, το νέο Civic μάς εντυπωσίασε. Όχι μόνο συνεχίζει την οδηγοκεντρική παράδοση του ιαπωνικού μοντέλου, αλλά πλέον αποτελεί ένα από τα καλύτερα σε αίσθηση και αποτελεσματικότητα FWD μοντέλα της κατηγορίας. Μάλιστα οι υπεύθυνοι της Honda ήταν τόσο σίγουροι για το προϊόν τους που οι δύο διαδρομές που είχαν επιλέξει περιλάμβαναν αρκετά σφιχτά κομμάτια που μπορούσες να πιέσεις αρκετά το αυτοκίνητο σε συνδυασμό με την υψηλή πρόσφυση του τυπικά καλού οδοστρώματος της Ισπανίας.

Το σύστημα διεύθυνσης είναι ανασχεδιασμένο, με την κρεμαγιέρα μεταβλητού λόγου να εντυπωσιάσει σε ακρίβεια και αίσθηση. Το μπροστινό του νέου Civic είναι ζωντανό, άμεσο και επικοινωνιακό με τα δρώμενα του δρόμου, με βέβαιο και σταθερό πάτημα ακόμα και αν επιτεθείς σε μία στροφή με αρκετά παραπάνω χιλιόμετρα. Βοηθούν βέβαια και τα εξαιρετικά ελαστικά Michelin Pilot Sport 4, αλλά και τα ανασχεδιασμένα αμορτισέρ και οι νέοι σύνδεσμοι της ανάρτησης που περιορίζουν κατά 28% τις τριβές του συστήματος διεύθυνσης. Όταν το αυτοκίνητο κινείται γρήγορα σε στροφές, ενεργοποιείται το σύστημα “Winding Road Detection” που εξασφαλίζει ότι το Civic βρίσκεται πάντα στο πιο αποδοτικό πρόγραμμα οδήγησης για βελτίωση της απόκρισης από το υβριδικό σύστημα. Αλλαγές όμως έχουμε και στο πίσω μέρος, με διαφορετική γεωμετρία του άξονα πολλαπλών συνδέσμων κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του μετατροχίου κατά 18mm. Αισθάνεσαι θόρυβο από το οδόστρωμα, αλλά ακόμα και έτσι η κύλιση είναι σε υψηλό επίπεδο. Θετική είναι και η αποτίμηση από το σύστημα Linear Shift Control που προσομοιώνει τις αλλαγές σχέσεων ενός κλειστού σε κλιμάκωση κιβωτίου, που στο πρόγραμμα Sport ενισχύεται ακόμα περισσότερο από τον τεχνητό ήχο του Active Sound Control. Οδηγήσαμε και τις δύο εκδόσεις, Advance και Sport, με τη δεύτερη να διαθέτει αισθητά σκληρότερο damping rate στην ανάρτηση, επιτρέποντας ελάχιστες κλίσεις του αμαξώματος, όμως η άνεση ήταν αισθητά καλύτερη στην έκδοση Advance.

Το υβριδικό σύνολο είναι εντυπωσιακό σε λειτουργία, είναι αισθητά πιο ισχυρό από το αντίστοιχο του HRV e:HEV, παρέχοντας πολύ καλές επιδόσεις από στάση. Το 0-100Km/h ολοκληρώνεται σε 7,8sec, ενώ σε διαδρομή περίπου 300km που διανύσαμε είδαμε μία μέση κατανάλωση 5,7lt/100km.

Το νέο Honda Civic e:HEV αναμένεται να κυκλοφορήσει στη χώρα μας στις αρχές Σεπτεμβρίου, με τιμή εκκίνησης τις €41.500 για την έκδοση Elegance, €43.500 για την Advance και €47.700 για την Sport. Για τους πρώτους μήνες θα υπάρχει και ένα επιπλέον προωθητικό πρόγραμμα με έκπτωση 2.250-2.600 ευρώ ανάλογα με την έκδοση.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

Τύπος: Τετρακύλινδρος βενζινοκινητήρας κύκλου Atkinson, με μπλοκ και κυλινδροκεφαλή από αλουμίνιο, 2ΕΕΚ, 4 βαλβίδες ανά κύλινδρο και μεταβλητό χρονισμό βαλβίδων i-VTEC

Θέση: Εμπρός, εγκάρσια

Κυβισμός: 1.993cc

Διάμετρος x Διαδρομή: 81mm x 96,7mm

Σχέση συμπίεσης: 13,9:1

Τροφοδοσία: Άμεσος ψεκασμός

Μπαταρία: Ιόντων Λιθίου (li-on), 72 κελιών, χωρητικότητας 1,05kWh

ΑΝΑΡΤΗΣΗ

Εμπρός: Γόνατα McPherson με ψαλίδια βάσης, αντιστρεπτική δοκός

Πίσω: Διάταξη πολλαπλών συνδέσμων, αντιστρεπτική δοκός

ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Κίνηση: Στους μπροστινούς τροχούς

Κιβώτιο: e-CVT μίας σχέσης με Linear Shift Control

Διαφορικό: Ελεύθερο

ΦΡΕΝΑ

Εμπρός: Αεριζόμενοι δίσκοι με μονοπίστονες δαγκάνες

Πίσω: Συμπαγείς δίσκοι με μονοπίστονες δαγκάνες

           

ΤΡΟΧΟΙ

Ζάντες: 7,5Jx18in

Ελαστικά: 235/40

ΑΜΑΞΩΜΑ

Μήκος (mm): 4.551

Πλάτος (mm): 1.802

Ύψος (mm): 1.408

Μεταξόνιο (mm): 2.734

Βάρος (kg): 1.517

Χώρος αποσκευών (lt): 404-410

 

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗ

Ονομαστική συνδυαστική ισχύς (Ps/rpm): 184

Ονομαστική συνδυαστική ροπή (kgm/rpm): 32,1

0-100km/h (sec): 7,8

Τελική ταχύτητα (km/h): 180

ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΡΥΠΩΝ

C02 κατά WLTP (gr/km): 108

ΜΕΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

Ονομαστική (lt/100km): 4,7 

Δοκιμής (lt/100km): 5,7 

 

Αρθρογράφος

 

Δημόσια εμφάνιση του Bugatti Bolide

Δημόσια εμφάνιση του Bugatti Bolide

Η Bugatti εμφάνισε σε εκδήλωση στο Μιλάνο το ασύλληπτο Bolide των 1.850Ps.