Τετραρότορο RX-7 στο δυναμόμετρο

Τετραρότορο RX-7 στο δυναμόμετρο

Μπορεί να χρειάστηκαν περισσότερα από έξι χρόνια ο δημοφιλής YouTuber Rob Dahm για να κατασκευάσει το Mazda RX-7 με τέσσερις ρότορες, αλλά το τελειωμένο αυτοκίνητο παρουσιάστηκε στο περσινό SEMA Show και πρόσφατα τοποθετήθηκε σε δυναμόμετρο για κάποιες δοκιμές απόδοσης.

Τα Mazda RX-7 της γενιάς FD, όπως αυτό που κατέχει αρχικά ο Dahm, εγκατέλειψαν το εργοστάσιο με έναν κινητήρα των 1.3lt με διπλό turbo και δύο ρότορες που απέδιδε 252 ίππους και περίπου 294 Nm ροπής. Ωστόσο, η Mazda κατασκεύασε ένα αυτοκίνητο με τέσσερις ρότορες στη διαμόρφωση του Mazda 787B που κέρδισε το Le Mans. Πιθανώς εμπνευσμένος από αυτό το αγωνιστικό αυτοκίνητο, ο Dahm ξεκίνησε να κατασκευάζει ένα δικό του Mazda RX-7 με τέσσερις ρότορες. Με το σπορ αυτοκίνητο δεμένο στο δυναμόμετρο, ο Dahm εκτελεί την πρώτη διαδρομή στα 10 psi. Στη συνέχεια, αυξάνει σταδιακά την πίεση στις επόμενες εκτελέσεις, ανεβάζοντάς την στα 14 psi, μετά στα 25 psi, 30 psi και, τέλος, στα 35 psi. Οι τιμές που προσφέρει κατά τη διάρκεια των 30 psi και 35 psi είναι πραγματικά κάτι που πρέπει να δεις. Πράγματι, απέδιδε 1.124 hp 1.140Nm ροπής και στους τέσσερις τροχούς με 30 psi και στη συνέχεια 1.145 hp και 1.254Nm ροπής στα 35 psi.

Κάνοντας αυτούς τους αριθμούς ακόμη πιο εντυπωσιακούς είναι το γεγονός ότι ο κινητήρας του αγωνιστικού 787B Le Mans μπορούσε να αποδώσει έως και 900 ίππους, αλλά είχε περιοριστεί στους 700 κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Αρθρογράφος

 

Η Volvo παραδίδει ηλεκτρικά φορτηγά με χάλυβα χωρίς ορυκτά

Η Volvo παραδίδει ηλεκτρικά φορτηγά με χάλυβα χωρίς ορυκτά

Ως ο πρώτος κατασκευαστής φορτηγών στον κόσμο, η Volvo έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί στα φορτηγά της (συνθετικό) χάλυβα χωρίς ορυκτά καύσιμα.