Τουρμπίνες Garrett GTX

Τουρμπίνες Garrett GTX

Turbo Talk

Οι GTX2863R και 2867R είναι από τις πιο μικρές στον κατάλογο της σειράς GTX, όμως βρίσκουν εφαρμογή σε άπειρα αυτοκίνητα με κυβισμούς 1.800-3.000cc και με ιπποδυνάμεις 250-480PsΌταν η συζήτηση στην παρέα εμπεριέχει τη λέξη “τουρμπίνα”, ένα όνομα έρχεται στο μυαλό: Garrett. Ναι, μπορεί οι Γερμανόφιλοι να ρίχνουν στο τραπέζι τις Borg Warner και οι Japstyle τις IHI και Mitsubishi, όμως δεν υπάρχει ούτε ένας που να μην αναγνωρίζει από ποια εταιρία ήρθε η “aftermarket” υπερτροφοδότηση. Η Garrett για περισσότερα από 70 χρόνια εξελίσσει και κατασκευάζει τους κορυφαίους υπερτροφοδότες στον κόσμο και αποτελεί OEM προμηθευτή για εταιρίες όπως: Audi, BMW, Citroen, Daimler-Chrysler, Fiat, Ford, Nissan, Peugeot, Renault, Saab και Volkswagen. Μέσα από τις ονομασίες AirResearch, AlliedSignal και πιο πρόσφατα Honeywell, η Garrett διατήρησε την φήμη που την θέλει να εξελίσσει γενιά με γενιά τους πιο εξελιγμένους τεχνολογικά υπερτροφοδότες καυσαερίων. Σήμερα, με ανθρώπινο δυναμικό που ξεπερνάει τα 6.000 άτομα, η εταιρία παράγει περισσότερες από 30.000 μονάδες ημερησίως.  

Constant Evolution

Η έδραση του άξονα σε κουζινέτα ήταν ο κανόνας για τις τουρμπίνες που κατασκευάζονταν μέχρι τα τέλη των ‘90s. Όμως στις αρχές του 21ου αιώνα οι μηχανικοί της Garrett εξέλιξαν έναν νέο και επαναστατικό υπερτροφοδότη με έδραση του άξονα σε διπλά ρουλεμάν. Οι νέες τουρμπίνες της σειράς GT, με νέες, αεροδυναμικά μελετημένες, φτερωτές έχουν ταχύτερη απόκριση κατά 15% και σημαντικά υψηλότερο βαθμό απόδοσης σε σχέση με τις παλαιότερες T-series. Παράλληλα, η νέα σχεδίαση του άξονα απαιτεί μικρότερη ποσότητα λιπαντικού για την επαρκή λίπανση των ρουλεμάν, ενώ είναι και πιο αποτελεσματική στην αποτροπή των εγκάρσιων μετακινήσεων που αναπτύσσονται κατά τη συμπίεση του αέρα. Επίσης, με σχεδόν 45% λιγότερα εξαρτήματα σε σχέση με τις παλαιότερες T-series, οι νέες GT είναι όχι μόνο πιο γρήγορες και αποδοτικές, αλλά και πιο αξιόπιστες.

Ahead of the curve

Οι ανασχεδιασμένες billet φτερωτές των GTX διαθέτουν 11 λεπίδες με βελτιωμένη απόδοση, προσφέροντας +10% υψηλότερη παροχή αέρος και περίπου 15% μεγαλύτερη δυνατότητα πίεσης υπερπλήρωσηςΟι τουρμπίνες της σειράς GT ήταν για περίπου μια δεκαετία οι πιο επιτυχημένες και διαδεδομένες στην παγκόσμια αγορά. Η επόμενη επανάσταση της εταιρίας ήρθε στα τέλη του 2009 με την εμφάνιση της σειράς GTX. Βασισμένες στην επιτυχημένη σειρά GT, οι νέες τουρμπίνες GTX διαθέτουν πλήρως ανασχεδιασμένες φτερωτές συμπιεστή με ακόμα υψηλότερο βαθμό απόδοσης. Η κατασκευή της φτερωτής γίνεται σε CNC ακριβείας από billet αλουμίνιο. Σε σχέση με τη σειρά GT προσφέρουν +10% υψηλότερη παροχή αέρος και περίπου 15% μεγαλύτερη δυνατότητα πίεσης υπερπλήρωσης. Η νέα φτερωτή διαθέτει 11 λεπίδες με βελτιωμένη απόδοση, ενώ η βελτιωμένη ζυγοστάθμιση του άξονα προσφέρει πιο ομαλή και αθόρυβη λειτουργία. Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ταχύτερο spool-up, μεγαλύτερη παροχή αέρος και υψηλότερος βαθμός απόδοσης σε υψηλότερες πιέσεις. Για παράδειγμα, η GTX3071R έχει “ιδανική” παροχή 55lb/min συγκριτικά με τα 45 lb/min της αντίστοιχης GT3071R, αποδίδοντας έτσι 50-60Ps περισσότερα, στις ίδιες συνθήκες πίεσης υπερπλήρωσης. Φυσικά όσο ανεβαίνουμε προς τα πάνω τα οφέλη είναι ακόμα υψηλότερα. Η GTX4202R αποδίδει μέχρι και 150Ps περισσότερα συγκριτικά με την GT4202R!

Η γκάμα της σειράς GTX ξεκινάει από την GTX2860R για κινητήρες απόδοσης 200-400Ps και φτάνει μέχρι την “drag-spec” GTX5533R με παροχή μέχρι 1.800Ps! Στο άμεσο μέλλον όλη η γκάμα GTX θα είναι διαθέσιμη με διπλά κεραμικά ρουλεμάν, για ακόμη υψηλότερη αντοχή και μεγαλύτερη ευστροφία. Ολες οι τουρμπίνες της σειράς GTX είναι ετοιμοπαράδοτες από τον επίσημο αντιπρόσωπο και εισαγωγέα Ελλάδος, την εταιρία Auto Turbo

Info:

Αντιπρόσωπος: Auto Turbo

Website: www.autoturbo.gr

Τηλ: 210 55 80 868-9

Fax: 210 55 80 877

email: info@autoturbo.gr, sales@autoturbo.gr

 

Αρθρογράφος

 

Καταιγισμός βραβεύσεων για την Abarth

Καταιγισμός βραβεύσεων για την Abarth

Η Abarth κέρδισε την 1η θέση σε τρεις κατηγορίες των βραβείων “Best Brands” του γερμανικού περιοδικού AUTO BILD.