Αλλαγή χρώματος οχήματος με μεμβράνη 3Μ Car Wrap Scotchprint 1080

Αλλαγή χρώματος οχήματος με μεμβράνη 3Μ Car Wrap Scotchprint 1080

Γιατί να αλλάξει κανείς το χρώμα του αυτοκινήτου του με μεμβράνη?

Η διαδικασία αλλαγής χρώματος αυτοκινήτου με μεμβράνη είναι η νέα τάση που εφαρμόζεται παγκοσμίως στην αγορά. Η αρχή έγινε με διακοσμητικές φιλοτεχνήσεις επαγγελματικών οχημάτων, λογότυπα εταιριών, προχώρησε με ολικές καλύψεις οχημάτων και όταν τα υλικά εκτύπωσης επέτρεψαν την εφαρμογή σε καμπύλες επιφάνειες, φτάσαμε στο καινοτόμο αποτέλεσμα ολικής αλλαγής χρώματος σε ιδιωτικά οχήματα. Αποδεδειγμένα μετά από 7 και πλέον χρόνια στην παγκόσμια αγορά, η αλλαγή χρώματος οχημάτων με μεμβράνη συμφέρει από όλες τις απόψεις.

Είναι μια διαδικασία εύκολη και γρήγορη αφού απαιτούνται μόλις 2 εργάσιμες ημέρες για την πλήρη κάλυψη ενός αυτοκινήτου.

Η διαδικασία είναι πλήρως αναστρέψιμη, αφού αν κάποιος δεν επιθυμεί το όχημα του να είναι ντυμένο, μπορεί να απευθυνθεί στο κέντρο εφαρμογής και κατόπιν ραντεβού σε λίγες ώρες το όχημα επανέρχεται στην αρχική του κατάσταση. Αν κάποιος είχε βάψει το όχημα του, θα έπρεπε ξανά το όχημα να βαφτεί στο αρχικό του χρώμα. Κατά την αφαίρεση της μεμβράνης από το όχημα, εφ’ όσον το όχημα είναι σωστά βαμμένο εξ’αρχής (εργοστασιακά βαμμένο ή επισκευασμένο με σωστά υλικά) δεν προκαλείται κανένα απολύτως πρόβλημα στο όχημα.

Η μεμβράνη προστατεύει το χρώμα?

Αλλαγή χρώματος οχήματος με μεμβράνη 3Μ Car Wrap Scotchprint 1080Για όσο καιρό το όχημα παραμένει ντυμένο με μεμβράνη όπως είναι φυσικό, το χρώμα του οχήματος παραμένει αναλλοίωτο από αποχρωματισμούς που οφείλονται στις ακτίνες του ηλίου, δεν προσβάλλεται από καθημερινούς ρύπους, δεν γρατζουνίζεται η γδέρνεται από μικρο-επαφές, κλαδιά δέντρων κλπ.

Πολλοί ιδιοκτήτες έχουν ντύσει το όχημα τους στον ίδιο χρωματικό τόνο που διαθέτει και το όχημα τους αρχικά, ώστε να το προστατέψουν για τα επόμενα 2-3 χρόνια και έπειτα το όχημα να είναι σε άριστη κατάσταση για μεταπώληση ή επόμενο ντύσιμο.

Έχω χτυπήσει ένα μέρος του οχήματος μου, μπορώ να αποφύγω τη βαφή και να το ντύσω?

Οι μεμβράνες αλλαγής χρώματος 3Μ Scotchprint 1080 παράγονται σε συγκεκριμένη χρωματική παλέτα και δεν ακολουθούν χρωματολόγια εταιρικών βαφών. Είναι επομένως απίθανο κανείς να ντύσει τμήμα του οχήματος του και να μην υπάρχει διχρωμία με το υπόλοιπο όχημα. Είναι όμως φυσικό και σύνηθες ένας ενδιαφερόμενος να ντύσει επιλεκτικά κομμάτια του οχήματος, καπό, οροφή, καθρέφτες, αεροτομές κλπ., ώστε να αναδείξει τον σπορ χαρακτήρα ενός αυτοκινήτου. Για  παράδειγμα είναι πολύ συνήθεις οι επενδύσεις σε καπό με μεμβράνη απομίμησης Carbon, 3M Scotchprint 1080 CF12 ή με όψη βουρτσισμένου μετάλλου, 3M Scotchprint brushed metal καθώς επίσης και μία πολύ μεγάλη τάση τα τελευταία χρόνια επένδυσης της οροφής σε μαύρο γυαλιστερό χρώμα ώστε να δίνει την αίσθηση πανοραμικής οροφής.

Τι περιλαμβάνει η διαδικασία αλλαγής χρώματος?

Ένα αυτοκίνητο στην καθημερινότητα του δέχεται πληθώρα ρύπων επί του αμαξώματος του. Για το λόγο αυτό το αμάξι πρέπει να καθαρίζεται πολύ καλά πριν κανείς εφαρμόσει τη μεμβράνη, ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Το αμάξι παραδίδεται από τον ιδιοκτήτη πλυμένο από την προηγούμενη ημέρα και σε άψογη κατάσταση φανοποιίας. Αν η φανοποιία δεν είναι σωστή, μπορεί σε συνεννόηση με πιθανό συνεργάτη του κέντρου να επισκευαστούν τυχόν ατέλειες ή ο ενδιαφερόμενος να επιλέξει δικό του φανοποιό για τις επισκευές.

Το αυτοκίνητο στο οποίο γίνεται η αλλαγή χρώματος (Honda Civic FN2), μετά την παραλαβή του από τους τεχνικούς της εταιρίας Swell, πλύθηκε και στη συνέχεια έγινε σχολαστικός καθαρισμός της επιφάνειας του με ειδικό πηλό για την απομάκρυνση των επικαθίσεων ρύπων από το αμάξωμα. Την επόμενη μέρα, ξεκίνησε η διαδικασία εφαρμογής της μεμβράνης 3M Wrap Film 1080-M12 Matte Black χρησιμοποιώντας την αρχή “doors closed” ξεκινώντας από την εξωτερική μεριά του οχήματος και συνεχίζοντας προς τα μέσα με το υλικό να γυρίζει μέσα από τους αρμούς περίπου 1cm. Στη συνέχεια η Swell δίνει προσοχή σε λεπτομέρειες που τονίζουν ακόμα περισσότερο το τελικό αποτέλεσμα της εργασίας. Για αρχή ενυδατώθηκαν όλα τα περιμετρικά άβαφα πλαστικά του αυτοκινήτου, καθαρίστηκαν όλα τα τζάμια  και στη συνέχεια έγινε μια γρήγορη φροντίδα (quick detailing) στη μεμβράνη με προϊόντα που προορίζονται για χρήση σε μεμβράνες ματ. Το τελικό αποτέλεσμα της φροντίδας της Swell στο αμάξωμα του Civic είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακό όπως μπορείτε να δείτε και στις φωτογραφίες…

Μετά την αλλαγή χρώματος στο όχημα, τι κάνω με την άδεια?

Αλλαγή χρώματος οχήματος με μεμβράνη 3Μ Car Wrap Scotchprint 1080Οφείλουμε να δηλώσουμε την αλλαγή χρώματος στο όχημα, καθώς είναι θέμα ασφάλειας αλλά και νομοθεσίας. Απευθυνόμαστε στο Υπουργείο μεταφορών και συγκοινωνιών άμεσα ή μέσω ενός KEΠ, συμπληρώνουμε μια υπεύθυνη δήλωση αλλαγής χρώματος και παραδίδουμε την παλιά άδεια για να εκδοθεί σε λίγες ημέρες η ενημερωμένη καινούρια άδεια. Το κόστος είναι μηδενικό.

Πως συντηρώ τη μεμβράνη μετά την εφαρμογή?

Η μεμβράνη δεν είναι τόσο ανθεκτική σε ρύπους όπως το εργοστασιακό χρώμα. Αν κανείς τηρεί τα παρακάτω δε θα έχει κανένα πρόβλημα με τη μεμβράνη του

  1. Συχνό πλύσιμο
  • Το όχημα να πλένεται όποτε φαίνεται λερωμένο ή τουλάχιστον 1 φορά το μήνα
  • Να απομακρύνεται το χώμα ή άλλοι πετρώδης ρύποι όταν προκύπτουν
  • Προτείνεται το σαμπουάν 3Μ Car Wash Soap 39000 ή το Meguiar’s NXT Generation Car Wash με σφουγγάρι ή βρεγμένο πανί
  • Για να αποφύγετε άλατα από το νερό να σκουπίζετε γρήγορα μετά το ξέπλυμα
  1. Αυτόματα πλυντήρια
  • Να αποφεύγονται τα πλυντήρια που κάνουν χρήση βούρτσας
  1. Πλύσιμο με πιεστικό
  • Προτεινόμενος τρόπος πλύσης είναι στο χέρι, αν όμως γίνει πλύση με πιεστικό θα πρέπει να τηρούνται οι εξής συνθήκες
    • Η πίεση του νερού να είναι μικρότερη από 2000psi (14ΜPa)
    • Η θερμοκρασία του νερού να είναι μικρότερη από 80°C
    • Ο ψεκασμός να είναι με μορφή βεντάλιας και όχι ακίδας
    • Ο ψεκασμός να γίνεται από απόσταση μεγαλύτερη από 0.5m
  1. Δύσκολοι ρύποι (ρετσίνια, κατάλοιπα από έντομα, απορρίμματα πουλιών κλπ)
  • Προτείνεται μούλιασμα με πολύ ζεστό σαπουνόνερο για αρκετά λεπτά πριν το πλύσιμο, πολύ καλό ξέπλυμα και στέγνωμα. Αν ο ρύπος επιμείνει προτείνεται το καθαριστικό McGuire’s Gold Class bug & tar remover ή το βιομηχανικό καθαριστικό 3Μ Citrus Cleaner. Να μη γίνεται χρήση σκληρών σφουγγαριών, λειαντικών μέσων, διαβρωτικών ή άλλων χημικών καθαριστικών γιατί ενδέχεται να χαράξουν ή να αλλοιώσουν το υλικό. Καθαρίζουμε αμέσως με άφθονο νερό και στεγνώνουμε
  1. Ρύποι από καύσιμο
  • Σκουπίζουμε αμέσως την επιφάνεια που ήρθε σε επαφή με το καύσιμο για να αποφύγουμε διάβρωση του υλικού. Στη συνέχεια πλένουμε και στεγνώνουμε γρήγορα την επιφάνεια με άφθονο νερό
  1. Στάθμευση σε κλειστό χώρο όποτε αυτό είναι εφικτό
  • Οι μεμβράνες όπως ακριβώς και η βαφή ενός οχήματος επηρεάζονται και καταπονούνται από την ηλιακή έκθεση, την ατμοσφαιρική ρύπανση, ιδίως στις οριζόντιες επιφάνειες εφαρμογής. Συνιστούμε όσο το δυνατόν στάθμευση σε κλειστούς χώρους ή υπό σκιά.

Αλλαγή χρώματος οχήματος με μεμβράνη 3Μ Car Wrap Scotchprint 1080Υπάρχει εγγύηση για το υλικό?

Υπάρχουν διάφορα σενάρια για εγγυήσεις 8-10 ετών που έχουν ισχύ μόνο στη θεωρία αφού στη δική μας χώρα η εγγύηση είναι συγκεκριμένη:

  • Κάθετα μέρη του αυτοκινήτου 3 χρόνια
  • Οριζόντια μέρη του αυτοκινήτου 2 χρόνια

Κατά τη διάρκεια της ως άνω περιγραφόμενης εγγύησης του υλικού η 3Μ εγγυάται  ότι οι μεμβράνες δεν θα εμφανίσουν φθορά. Ο όρος φθορά αφορά σπασίματα στην επιφάνεια της μεμβράνης, δεν θα δημιουργηθούν φουσκάλες στην επιφάνεια της μεμβράνης έπειτα από την ορθή εφαρμογή, αποκόλληση των στρωμάτων της μεμβράνης από το σώμα της,  έντονος  αποχρωματισμός.

Γιατί να επιλέξω τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της 3M?

  • Η 3M αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα παγκοσμίως στα προϊόντα περιποίησης,  φροντίδας και εξατομίκευσης αυτοκινήτων.
  • Συνεργάζεται με τους κορυφαίους κατασκευαστές οχημάτων σε όλο τον κόσμο.
  • Διαθέτει ειδικές μεμβράνες για τοποθέτηση σε βαμμένες και άβαφες επιφάνειες οχημάτων.
  • Προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις για την βελτίωση της εμφάνισης των οχημάτων όπως αντηλιακές μεμβράνες και ψηφιακές εκτυπώσεις υψηλής απόδοσης.
  • Διαθέτει υψηλού επιπέδου τεχνική κατάρτιση και φροντίζει έτσι ώστε όλοι οι εξουσιοδοτημένοι εφαρμοστές να είναι πάντοτε κατάλληλα ενημερωμένοι για τις πιο σύγχρονες τεχνικές και προϊόντα της 3Μ.

INFO

SWELL.GR

Εθν. Μακαρίου 36, Περιστέρι Αττικής

Τηλ. 2105789603

3Μ ΕΛΛΑΣ Μ. ΕΠΕ

Κηφισίας 29, Μαρούσι Αττικής

Τηλ. 2106885300

 

Αρθρογράφος

 

Στις 17 και 18 Ιουνίου η Ανάβαση Ριτσώνας

Στις 17 και 18 Ιουνίου η Ανάβαση Ριτσώνας

Το Αγωνιστικό Σωματείο Μηχανοκίνητου Αθλητισμού (Α.Σ.Μ.Α.) διοργανώνει την , την 5η  πρωταθληματική ανάβαση της χρονιάς: Την  Ανάβαση Ριτσώνας