Audi TT 1.8TFSI 465Ps

Audi TT 1.8TFSI 465Ps

Δεν χρειάζονται πολλά πράγματα για να πάει ο 18άρης TFSI ψηλά, αυτό είναι πασίγνωστο και μάλιστα το κάνει χωρίς να γίνεται αναξιόπιστος. Απλά έχει πέσει στον ίσκιο του δίλιτρου, ο οποίος, όπως είναι απόλυτα φυσιολογικό, έχει δυνατότητες για περισσότερη δύναμη. Αλλά ο Θανάσης Χατζηπαύλου, ιδιοκτήτης της XCAR Autoparts που φέρνει βελτιωτικά προϊόντα, μας δείχνει ότι με τα σωστά προϊόντα ο «μικρός» TFSI αγριεύει ΠΟΛΥ!

Αρχικά αλλάζουμε το μικρό turbo της Borg Warner. Συνήθως αυτό που κάνουν οι περισσότεροι όταν θέλουν να πάνε σχετικά οικονομικά για παραπάνω άλογα είναι να βάλουν το Κ04-064 των Audi S3 8P/TT-S. Είναι πολύ αποδοτικό, έχει ελάχιστο lag, αλλά είναι αρκετά «στενό» όταν θες να περάσεις τα 400 άλογα. Εδώ δόθηκε μία επίσης bolt-on λύση απ’ την XCAR. H ΧΤΡ βγάζει το ρουλεμανάτο K04-RS500, ένα πακετάκι υπερσυμπιεστή όπου βγαίνει μονοκόμματο χυτό το χταπόδι μαζί με τον “κώλο” του turbo. Με φτερωτή συμπιεστή 54mm, A/R εξαγωγής 0,64, μπορεί και αναπνεύει πολύ πιο άνετα, έτσι έχεις να δώσεις παραπάνω πίεση, χωρίς να εκτιναχθεί το backpressure. Γι' ακριβώς τους ίδιους λόγους, οι αυλοί της πολλαπλής εξαγωγής ή αλλιώς τα πλοκάμια του χταποδιού, είναι φαρδύτεροι (45mm αντί για τα 40mm που φοράει το K04-064) και βγάζεις περισσότερη δύναμη χωρίς να νιώθεις μπούκωμα. Θες να σηκώσεις περισσότερη πίεση και ανοίγει νωρίς το μαμά wastegate; Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να αλλάξεις το ελατήριο του internal- σχετικά μεγάλου- wastegate και να σηκώσεις 2bar μέχρι ψηλά! Μετά συνεχίζουμε στο 76άρι downpipe, ενώ η υπόλοιπη εξάτμιση πέφτει σε 70άρα, όλη χειροποίητη απ' την Ntourmas Inox.

H εισαγωγή είναι κι αυτή χειροποίητη, πάλι της Ntourmas Inox, οι μεταλλικές σωληνώσεις ενώνονται με κολάρα σιλικόνης της SRP, ενώ τον αέρα στην αρχή της εισαγωγής τον καθαρίζει το φίλτρο της Aeroflow. Μετά το turbo ο αέρας έχει πιεστεί πολύ και είναι ζεστός, κάτι που δεν μας βοηθάει καθόλου. Πρέπει υποχρεωτικά να τον ψύξουμε, να ρίξουμε τη θερμοκρασία εισερχομένου ώστε να γίνει πιο πυκνός, προσφέροντας έτσι καλύτερη απόδοση. Για να τον ψύξουμε βάζουμε στο δρόμο του το αποδοτικό intercooler της Mishimoto. Από εκεί και μέχρι την πεταλούδα δεν υπάρχει τίποτα άλλο εκτός απ' την σκάστρα κι αυτή της XTP.

Στην κεφαλή δεν έχει γίνει τίποτα ιδιαίτερο από αλλαγές, μόνο σκληρότερα ελατήρια βαλβίδων και retainers της Bar-Tek Motorsport, κάτι που χρειάζεται σε μεγάλες πιέσεις και περισσότερες στροφές (ο κόφτης στροφών ανέβηκε στις 7.350rpm από τις εργοστασιακές 6.800rpm). Για να μην έχουμε ανασήκωμα της κεφαλής λόγω υψηλής πίεσης στους θαλάμους καύσης, σφίχτηκε γερά στο μπλοκ με βίδες κεφαλής της ARP. Από τη στιγμή που έχουμε την απαραίτητη ποσότητα αέρα, θέλουμε περισσότερο καύσιμο για να κάψουμε, έτσι βγαίνουν τα άλογα. Και η λύση είναι...μπεκ από Audi S3 8V. Ναι, μόνο αυτό, δεν αλλάχτηκε καμία από τις δύο αντλίες βενζίνης. Είναι κάπως τρελό, αλλά το μαμά σύστημα τροφοδοσίας που ταΐζει τα 160Ps μπορεί να ταΐσει και 400+Ps! Είπαμε, η Audi κάποιες φορές κάνει overengineering σε πολλά εξαρτήματά της. Τελικό κομμάτι του παζλ είναι τα ρεύματα και εδώ η λύση είναι κλασσικότατη: Πολλαπλασιαστές από Audi R8.

Με το πρόγραμμα των E-Tuners (συγκεκριμένα του Αλέξανδρου Τσουμάνη) και το Water-Methanol kit της Snow Performance, που ρίχνει ακόμη περισσότερο τις θερμοκρασίες εισερχομένου, το 1.800άρι μοτέρ, με τα εργοστασιακά εντόσθια, σηκώνοντας 2bar πίεση, τριπλασίασε την ιπποδύναμή του στα 465,3Ps, στις 6.100rpm και υπερδιπλασίασε τη ροπή του στα 58kgm στις 3.950rpm! Στο διάγραμμα βλέπεις καθαρά δύο πράγματα. 1) Από τις 4.350rpm και μέχρι τον κόφτη (για 3.000rpm δηλαδή) βγάζει συνεχώς πάνω από 375Ps, υπερδιπλάσια απ' τη μέγιστη εργοστασιακή, 2) Στις 3.400rpm (500rpm κάτω απ' τη μέγιστη ροπή) βγάζει 37kgm περίπου...άρα κερδίζει 20kgm σε 500rpm ένα κλειστό 1,8lt μοτέρ!!! Nice!

Πάει το γουδοχέρι!

Κάποτε είχε βγει απ' το εργοστάσιο το συγκεκριμένο Audi TT ως χειροκίνητο. Επειδή όμως είμαστε στο 2022 και κάποτε πρέπει να σοβαρευτούμε, το κιβώτιο άλλαξε και μπήκε το διπλοσύμπλεκτο DQ250 που υπάρχει σε αμέτρητα οχήματα του ομίλου VW. Έχει πολλά πλεονεκτήματα ως μετάδοση, με ένα απ' τα κυριότερα να είναι η τρομερή αξιοπιστία του, μπορείς να βγάλεις πολλή δύναμη και να μην νιώθει τίποτα! To θέμα είναι ότι εδώ έχουν μεταβληθεί πολύ τα στοιχεία του κινητήρα, έτσι είναι υποχρεωτικός ο αναπρογραμματισμός της TCU για να αλλάζει υψηλότερα πλέον (7.300rpm), ενώ γίνονται και λίγο πιο γρήγορες οι αλλαγές. Οπότε το μαύρο Audi είναι πολύ δυνατό και, ταυτόχρονα, γρήγορο και εύκολο σε καθημερινή χρήση. Για να μην είναι επικίνδυνο, αλλάχτηκε η ανάρτηση και μπήκαν coilover ST X της ST Suspension, με χαμήλωμα 4cm εμπρός και 2cm πίσω. Επίσης, με 465Ps τα χιλιόμετρα μαζεύονται σε μηδέν χρόνο κάθε φορά που πατάς γερά το δεξί πεντάλ. Άρα πρέπει να δυναμώσει το μόνο άλλο πεντάλ που έμεινε, έτσι μπήκαν τα κτήνη φρένα από Audi TT-RS, με δίσκους 370mm της Zimmermann εμπρός και τακάκια DS Performance της Ferodo, ενώ πίσω είναι τα εργοστασιακά φρένα, αλλά αναβαθμισμένα με δίσκους Brembo και τακάκια Ferodo. Το Black on Black είναι πάντα όμορφο, ιδίως με τις βαμμένες κίτρινες δαγκάνες που γράφουν τέλεια μέσα απ' τις 10μπρατσες 18άρες της Bola. Οι μπροστά ζάντες είναι τυλιγμένες με το 245/40 πολύ ποιοτικό semi-slick VR1 της Extreme Tyres (το χρειάζεσαι με σχεδόν 60kgm ροπής σε 2 τροχούς), πίσω κάνουν φοβερή δουλειά τα Eagle F1 Supersport της Goodyear.

 

Και μπαμ και μπουμ

Όσο ήσυχο είναι σε νορμάλ χρήση, τόσο το ακούς από απόσταση με wide open throttle. Πατάει τέρμα από χαμηλά (roll) ο Θανάσης, ακούς τα σκασίματα και το βλέπεις να σπινιάρει λίγο (τι περίεργο...), αλλά πολύ λιγότερο απ' ό,τι περίμενα! Και αρχίζει να ανεβάζει....γερά! Σε λιγότερο από 3s (2,9sec), πας απ’ τα 60km/h στα 120km/h! Για το 100-200km/h έγραψε 6,98s, πάρα πολύ καλός χρόνος για ένα μαμά κλειστό 18άρι μοτέρ με αλλαγμένα περιφερειακά!

Τελικά το μικρό Audi TT του Θανάση, χάρη σε όλες αυτές τις έξυπνες βελτιώσεις και το όμορφο γνήσιο TT-S bodykit, καταφέρνει να κοιτάει υπεροπτικά τα Audi TT-S, ακόμη και τα -εργοστασιακά- TT-RS σε θέμα επιδόσεων. Και αν βάλουμε και το χρηματικό στη μέση, το λες μέχρι και...ΕΥΚΑΙΡΙΑ!

Thanks to:

Ntourmas Inox για την εξάτμιση και εισαγωγή.

Γιαλός Service για όλες τις μηχανικές βελτιώσεις.

Mallios Service για όλα τα ηλεκτρολογικά.

E-Tuners Motorsport (συγκεκριμένα Αλέξανδρος Τσουμάνης) για τον προγραμματισμό των εγκεφάλων κινητήρα και DSG.

Ζάντες - Ελαστικά Ι.Μπεζιάνης Ν.Τζαβέλας Ο.Ε.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

ΤΥΠΟΣ: Τετρακύλινδρος σε σειρά, μπλοκ και κυλινδροκεφαλή από αλουμίνιο, 2ΕΕΚ και 2 βαλβίδες/κύλινδρο

Κυβισμός: 1.798cc

Διάμετρος x Διαδρομή: 82,5mm x 84,1mm

Turbo K04-RS500 της XTP

Internal wastegate της XTP

Χειροποίητη εξάτμιση διαμέτρου 70mm και downpipe διαμέτρου 76mm

της Ntourmas Inox

Ελατήρια βαλβίδων και retainers της Bar-Tek Motorsport

Βίδες κεφαλής της ARP

Σκάστρα της XTP

Μπεκ από Audi S3 8V

Πολλαπλασιαστές από Audi R8

Intercooler της Mishimoto

Χειροποίητη εισαγωγή της Ntourmas Inox

Φίλτρο αέρα της Αeroflow

Water-Methanol kit της Snow Performance

ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Μετατροπή από χειροκίνητο σε DSG (DQ250)

ΑΜΑΞΩΜΑ-ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ

Εργοστασιακό Bodykit Audi TT-S

ΑΝΑΡΤΗΣΗ-ΦΡΕΝΑ

Εμπρός φρένα από TT-RS, δίσκοι διαμέτρου 370mm της Zimmermann, τακάκια της Ferodo, σωληνάκια υψηλής πίεσης

Πίσω δίσκοι της Brembo, τακάκια της Ferodo, σωληνάκια υψηλής πίεσης

Coilover ST Χ της ST Suspension

ΤΡΟΧΟΙ

Ζάντες 8,5Jx18in της Bola

Ελαστικά Extreme Tyres VR1 διαστάσεων 245/40 εμπρός

Ελαστικά Goodyear Eagle F1 Supersport διαστάσεων 245/40 πίσω

ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ

Μέγιστη ισχύς (Ps/rpm): 465,3/6.100

Μέγιστη ροπή (kgm/rpm): 58/3.950

Stage 2

Ποσοστό 174%

ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ

ΡΕΠΡΙΖ

ΚΜ/Η             SEC

60-120             2,9

60-160             5,54

60-200             8,89

100-200          6,98

 

Αρθρογράφος

 

262 παραβάσεις βεβαίωσε η Τροχαία σε ένα βράδυ

262 παραβάσεις βεβαίωσε η Τροχαία σε ένα βράδυ

Η τροχαία Αττικής βεβαίωσε 262 παραβάσεις από το βράδυ του Σαββάτου στις 22:00 μέχρι και την Κυριακή το πρωί στις 06:00.