Mazda MX-5

Mazda MX-5

From Dream to Reality

Τον Φεβρουάριο του 1979, ο αμερικανός δημοσιογράφος Robert Hall βρίσκεται στη Hiroshima στα κεντρικά της Mazda, στην αίθουσα 302. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παίρνει από τον Τεχνικό διευθυντή της εταιρίας, Kenichi Yamamoto εκφράζει την άποψή του ότι η Mazda θα έπρεπε να εξελίξει ένα μικρό sports car. Ο Yamamoto απολάμβανε εκείνη την περίοδο την επιτυχία του Mazda RX-7, που είχε γίνει best seller στην αμερικανική αγορά. Έτσι, λοιπόν, πετάει το γάντι στον Hall και τον ρωτάει: «πες μου, Hall, ποια πιστεύεις ότι θα πρέπει να είναι η επόμενή μας κίνηση?». Ο Hall σηκώνεται, πηγαίνει στο μαυροπίνακα της αίθουσας συνεδριάσεων και με απλές γραμμές σχεδιάζει τη χρυσή τομή μεταξύ του MGB και της Lotus Elan, στην πρώτη απεικόνιση του MX-5. Τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς, ο επικεφαλής μηχανικός της Mazda, Shunji Tanaka, παραδέχεται ότι η ιδέα του Hall του αρέσει. Την άνοιξη του 1980, ο Hirotakai Tachibana παρακινεί τον Kenichi Yamamoto να κάνει μια βόλτα μαζί με τον συνάδελφό του Takaharu Kobyakawa, με ένα Triumph Spitfire στα βουνά Hakone. Αυτό ήταν: ο ιός των roadsters τον είχε μόλις «μολύνει». Έναν χρόνο αργότερα, τον Μάιο του 1981, η Mazda ανοίγει ένα κέντρο έρευνας και εξέλιξης στην καρδιά της πιο σημαντικής αγοράς παγκοσμίως, την Καλιφόρνια, στην πόλη Irvine, βόρεια του Λος Άντζελες. Τον Αύγουστο η Mazda πείθει τον Hall να δουλέψει μαζί τους στο project 729 και σύντομα στο team μπαίνει και ο Mark Jordan -γιος του Chuck Jordan, αρχισχεδιαστή της GM. Τρία χρόνια αργότερα, τον Αύγουστο του 1984, ο Mark Jordan παρουσιάζει το project Duo 101, ένα roadster σε κλίμακα 1:1 που γίνεται αποδεκτό από όλους. Η κλασική διάταξη των μηχανικών μερών, κινητήρας μπροστά-κίνηση πίσω, επικρατεί των εναλλακτικών προσθιοκίνητο ή κεντρομήχανο, αφού στην αγορά υπήρχαν ήδη τα Honda CRX και Toyota MR2. Η Mazda εξουσιοδοτεί τη βρετανική IAD (International Automotive Design) να κατασκευάσει ένα πρωτότυπο για δοκιμές στο MIRA proving ground, απέναντι στο Fiat X1/9 και το Toyota MR2. Ο Masataka Matsui, ο νέος επικεφαλής του τμήματος εξέλιξης στη Hiroshima, αποφασίζει να στείλει τον Οκτώβριο του 1985, το πρωτότυπο από την Αγγλία στη Santa Barbara στην Καλιφόρνια, για test drive στο φυσικό του περιβάλλον. Το ίδιο βράδυ της επιτυχημένης παρουσίασης, ο Matsui αποφαίνεται: «Πρέπει να το βγάλουμε στην παραγωγή!». Το 1986, πέντε χρόνια μετά, το πρώτο σχέδιο του Hall, το MX-5 Concept, έχει ωριμάσει. Τον Ιανουάριο, το MNAO Development Centre της Mazda παρουσιάζει το δεύτερο πρωτότυπο P729. Οι ιθύνοντες Kenichi Yamamoto και Takhashi Kuruda ενθουσιάζονται και τον Φεβρουάριο ζητούν να προχωρήσει το project στην τρίτη φάση. Τον Μάρτιο, η IAD δέχεται εντολή να κατασκευάσει το πρώτο M-Car (Mechanical Car) και τον Ιούνιο ακόμα πέντε πρωτότυπά του.

MAZDA MX-5 NA

As close as to production line…

2.	Την άνοιξη του 1989 ξεκινούν οι πωλήσεις του MX-5 σε Ιαπωνία, Αμερική, Καναδά και Αυστραλία, ενώ στην Ευρώπη έναν χρόνο αργότερα, τον Μάιο του 1990Τον Αύγουστο του ’86, οι εμπλεκόμενοι στην εξέλιξη του MX-5 καταλήγουν σε ό,τι αφορά τα μηχανικά. Ο γενικός διευθυντής, Takashi Kuruda, δηλώνει κατηγορηματικά: «ο Wankel θα κινεί τα πιο exclusive μοντέλα». Ο Shunji Tanaka επιμένει και τελικά καταφέρνει να «περάσει» τη μείωση του μεταξονίου του MX-5 κατά 13mm, γεγονός που ανάγκασε μεταξύ άλλων και τη μεταφορά της μπαταρίας στο χώρο αποσκευών. Ο τετρακύλινδρος 1,6lt του Mazda 323, με το μαντεμένιο μπλοκ, τη δεκαεξαβάλβιδη κυλινδροκεφαλή και τους 2ΕΕΚ, είναι αυτός που καταλήγει στο engine bay του Miata. Οι μηχανικοί, εκτός από την απόδοση και την αξιοπιστία, έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στην εμφάνιση του μηχανοστασίου, αποκρύπτοντας στο μέγιστο δυνατό σωλήνες και καλώδια, αλλά και στην ακουστική του μοτέρ. Σειρά είχε το κιβώτιο ταχυτήτων, που προήλθε από το αδελφό RX-7 και βελτιώθηκε σε αίσθηση και λειτουργία, ώστε μέχρι και σήμερα να θεωρείται σημείο αναφοράς και ως ένα από τα καλύτερα κιβώτια ταχυτήτων αυτοκινήτου παραγωγής. Στο τραπέζι των προτάσεων, η ομάδα του Takao Kijima και Fimitaka Ando, υπεύθυνοι των σχεδιαστών μηχανικών, προτείνει την ιδέα για σύνδεση του κινητήρα-κιβωτίου-διαφορικού μεταξύ τους, η οποία έγινε αποδεκτή. Έτσι προκύπτει ακόμα ένα σήμα κατατεθέν του MΧ-5, το PPF (Power Plant Frame). Η ίδια ομάδα ευθύνεται για την ύπαρξη διπλών ψαλιδιών στην ανάρτηση αλλά και δισκόφρενων σε όλους τους τροχούς. Το Miata είχε διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης στο βασικό εξοπλισμό για την αγορά της Αμερικής, δεν ίσχυε το ίδιο όμως για την ευρωπαϊκή. Στο πλαίσιο της νοοτροπίας  Light Weight Sportscar οι τροχοί 14in ήταν κατασκευασμένοι από αλουμίνιο, ενώ τα Bridgestone ελαστικά με διάσταση 185/60 σχεδιάστηκαν αποκλειστικά κατά παραγγελία της Mazda για το MΧ-5 και ήταν ελαφρύτερα από άλλα της ίδιας διάστασης, δεδομένου ότι και το MΧ-5 ήταν ελαφρύτερο από άλλα αυτοκίνητα των διαστάσεών του!

3.	Στον Bob Hall χρωστάμε όλοι όσοι οδηγούμε roadster ένα μεγάλο ευχαριστώΤο χαμηλό βάρος του MX-5 συνοδευόταν από ιδανική κατανομή 52%-48% μπροστά-πίσω και συγκέντρωση των μαζών όσο το δυνατόν πιο κοντά στο κέντρο. Όσο οι μηχανικοί συνέχιζαν το έργο τους, ο Kenji Matsuo και το studio στη Hiroshima καταλήγουν στην αισθητική του εσωτερικού με το χαρακτηριστικά λιτό ταμπλό και τα καθίσματα με την ψηλή, μονοκόμματη πλάτη. Τον Απρίλιο του 1988, 12 πρωτότυπα MX-5 κατασκευάζονται στη Hiroshima και ξεκινά η διαδικασία των δοκιμών. Λίγο πριν από τη μεγάλη πρεμιέρα, τον Ιούλιο του 1988, η Mazda καλεί 12 αμερικανούς δημοσιογράφους να οδηγήσουν το MX-5, με τη δέσμευση να μη δημοσιεύσουν οποιαδήποτε πληροφορία. Αμέσως μετά, ομόφωνα δήλωσαν: «η Mazda πρέπει να φτιάξει αυτό το αυτοκίνητο». Την άνοιξη του 1989, η Mazda εκπληρώνει την επιθυμία τους και τα πρώτα MX-5 -Miata για την αμερικάνικη αγορά και Eunos Roadster για την ιαπωνική, ξεκινούν να πωλούνται. Την πρώτη χρονιά, παράγονται 45.266 MX-5, 9.307 από τα οποία πωλούνται στην Ιαπωνία. Εκτός αυτής, το MX-5 πωλείται αρχικά στην Αμερική, τον Καναδά και την Αυστραλία, ενώ για την Ευρώπη και τις λοιπές αγορές θα πρέπει να περάσει ακόμα ένας χρόνος πριν από τη διάθεσή του σε αυτές. Τον Μάρτιο του 1990, γίνεται στους γερμανούς δημοσιογράφους η ευρωπαϊκή παρουσίαση στη Μαγιόρκα στην Ισπανίας. Πολλοί από αυτούς, παραγγέλνουν ένα επί τόπου! Τα πρώτα επισήμως εισαγόμενα MX-5 παραδίδονται στους τυχερούς -και ανυπόμονους- ευρωπαίους κατόχους τον Μάιο. Η χρονιά κλείνει με συνολική παραγωγή 95.640 μονάδων, εκ των οποίων 25.226 πουλήθηκαν στην Ιαπωνία. Η συνολική παραγωγή 1989-1990 έφτασε το εντυπωσιακό νούμερο των 140.906 MX-5.

4.	Ο design genius-manager Tom Matano πίστεψε από την αρχή στην ιδέα του Bob HallΛίγο πριν από την άνοιξη του 1992, κάνει την εμφάνισή της η πρώτη ειδική έκδοση του MX-5, το Racing Green, σε πράσινο χρώμα, με μπεζ εσωτερικό και ρετρό στιλ, σε 500 μόλις αντίτυπα. Έναν χρόνο αργότερα, τον Μάιο του 1993, το MX-5 μπαίνει για πρώτη φορά στο Guinness Book of World Records στην Αμερική, όταν το Miata Club of America συγκέντρωσε 242 Miata στην πίστα Indianapolis. Στις 17 Δεκεμβρίου 1993, το 300.000οστό MX-5 βγαίνει από τη γραμμή παραγωγής στην Ιαπωνία. Το 1994, τέσσερα και πέντε χρόνια μετά το λανσάρισμα του Miata στην Αμερική και την Ευρώπη αντίστοιχα, έρχεται το πρώτο facelift του MX-5. Οι αισθητικές αλλαγές -νέες 14in ζάντες αλουμινίου, ανασχεδιασμένοι καθρέπτες, μονοκόμματοι λασπωτήρες, ανασχεδιασμένα καθίσματα με ρυθμιζόμενα προσκέφαλα και νέες ταπετσαρίες και θήκες εσωτερικά στις πόρτες- ήταν... ψιλά γράμματα. Κάτω από το καπό, όμως, παρά την οικεία εικόνα, υπήρχε ένας εντελώς διαφορετικός κινητήρας, αυτός του Mazda 323F GT, των 1.840cc και 131Ps. Το Miata έκανε τώρα 0-100km/h σε 8,2sec (1,6lt 8,8sec) και είχε τελική 197km/h (1,6lt 195km/h). Με τον μεγαλύτερο κινητήρα μεγάλωσαν και τα φρένα από τα 235mm/231mm στα 255mm/251mm, αλλά και το ρεζερβουάρ από τα 45lt στα 48lt. Το πλαίσιο δέχθηκε κάποιες επιπλέον ενισχύσεις και το βάρος ανέβηκε ελαφρώς από τα 955kg στα 990kg. Οι μηχανικοί της Mazda ασχολήθηκαν τώρα εκτενέστερα με την ασφάλεια, προσθέτοντας μπάρες ασφαλείας εσωτερικά στις πόρτες, ενώ από το 1995 και μετά το MX-5 είχε ABS και αερόσακο οδηγού-συνοδηγού στον προαιρετικό εξοπλισμό. Την ίδια χρονιά, παρουσιάστηκε και η de-tuned έκδοση των 1,6lt με απόδοση 90Ps. Ήταν άραγε τότε, το 1995, το MX-5 ένα classic car? Ο χαρακτηρισμός ενός αυτοκινήτου ως classic απαιτεί χρόνο και τα 4-5 χρόνια παρουσίας του MX-5 δεν ήταν τότε αρκετά. Σήμερα, όμως, ξέρουμε, πως από τότε το MX-5 ήταν... στο σωστό δρόμο.

Mazda MX-5 Mk1 1.6 1990

Mazda MX-5 Mk1 1.8 1994

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

Τύπος:

Τύπος:

Τετρακύλινδρος σε σειρά, 4 βαλβίδες/κύλινδρο, 2ΕΕΚ

Τετρακύλινδρος σε σειρά, 4 βαλβίδες/κύλινδρο, 2ΕΕΚ

ΚΥΒΙΣΜΟΣ (cc) 1.598

ΚΥΒΙΣΜΟΣ (cc) 1.840

ΔΙΑΜΕΤΡΟΣ x ΔΙΑΔΡΟΜΗ (mm) 78 x 83,6

ΔΙΑΜΕΤΡΟΣ x ΔΙΑΔΡΟΜΗ (mm) 83 x 85

ΣΧΕΣΗ ΣΥΜΠΙΕΣΗΣ 9,4:1

ΣΧΕΣΗ ΣΥΜΠΙΕΣΗΣ 9,4:1

ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ Ηλεκτρονικός ψεκασμός “L-Jetronic”

ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ Ηλεκτρονικός ψεκασμός “L-Jetronic”

ΑΝΑΦΛΕΞΗ Ηλεκτρονική

ΑΝΑΦΛΕΞΗ Ηλεκτρονική

ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

ΚΙΝΗΣΗ Στους πίσω τροχούς

ΚΙΝΗΣΗ Στους πίσω τροχούς

ΚΙΒΩΤΙΟ Χειροκίνητο 5 σχέσεων

ΚΙΒΩΤΙΟ Χειροκίνητο 5 σχέσεων

ΔΙΑΦΟΡΙΚΟ Περιορισμένης ολίσθησης

ΔΙΑΦΟΡΙΚΟ Περιορισμένης ολίσθησης

ΑΝΑΡΤΗΣΗ:

ΑΝΑΡΤΗΣΗ:

Εμπρός: Διπλά ψαλίδια, αμορτισέρ με ελικοειδή ελατήρια, αντιστρεπτική ράβδος

Εμπρός: Διπλά ψαλίδια, αμορτισέρ με ελικοειδή ελατήρια, αντιστρεπτική ράβδος

Πίσω:  Διπλά ψαλίδια, αμορτισέρ με ελικοειδή ελατήρια, αντιστρεπτική ράβδος

Πίσω:  Διπλά ψαλίδια, αμορτισέρ με ελικοειδή ελατήρια, αντιστρεπτική ράβδος

ΤΡΟΧΟΙ

ΤΡΟΧΟΙ

ΖΑΝΤΕΣ 5 1/2J x 14

ΖΑΝΤΕΣ 5 1/2J x 14

ΕΛΑΣΤΙΚΑ 185/60/14

ΕΛΑΣΤΙΚΑ 185/60/14

ΦΡΕΝΑ

ΦΡΕΝΑ

Εμπρός: Αεριζόμενοι δίσκοι 235mm

Εμπρός: Αεριζόμενοι δίσκοι 255mm

Πίσω: Συμπαγείς δίσκοι 231mm

Πίσω: Συμπαγείς δίσκοι 251mm

 

 

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗ

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗ

ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΥΣ (Ps/rpm) 115/6.500

ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΥΣ (Ps/rpm) 131/6.500

ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΡΟΠΗ (kgm/rpm) 13,5/5.500

ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΡΟΠΗ (kgm/rpm) 15,2/5.000

0-100km/h 8.8sec

0-100km/h 8.2sec

ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ km/h 195

ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ km/h  197

ΜΙΚΤΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ 8lt/100km

ΜΙΚΤΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ 8,5lt/100km

ΒΑΡΟΣ (Kg) 955

ΒΑΡΟΣ (Kg) 990

MAZDA MX-5 NB

6.	Το χαρακτηριστικό «χαμόγελο», το μακρύ καπό, οι καμπύλες, οι χυτές γραμμές και το μαζεμένο πίσω μέρος μεταφέρθηκαν σχεδόν αυτούσια στη 2η γενιά MX-5So young and already a classic

«Αυτό το αυτοκίνητο θα περάσει στην ιστορία ως classic, έτσι χρειαζόμαστε ένα μοντέλο για τα επόμενα επτά χρόνια. Τουλάχιστον…», ήταν τα λόγια του Tom Matano, ενός από τους σχεδιαστές του πρώτου Mazda MX-5, αναφερόμενος στον αντικαταστάτη του μικρού ιαπωνικού roadster. Το εγχείρημα δύσκολο, αφού τα ιαπωνικά μοντέλα άλλαζαν ανά τετραετία, πενταετία το πολύ. Το Mk 1 πάλι, πούλησε για σχεδόν εννέα χρόνια περισσότερες από 400.000 μονάδες και έγινε το πιο επιτυχημένο roadster όλων των εποχών, άρα όλα είναι σχετικά… Η τεράστια επιτυχία του είχε ως αποτέλεσμα την εμφάνιση των Fiat Barchetta, Rover MGF, BMW Z3, Mercedes SLK και Porsche Boxster, σφετεριστές του θρόνου με τους οποίους θα έπρεπε να συναγωνιστεί η νέα γενιά MX-5. Το 1995, ο Project Manager Takao Kijima, ζήτησε ένα πιο εξελιγμένο MX-5, με τον ίδιο όμως χαρακτήρα. Μηχανικοί και σχεδιαστές των αντίστοιχων τμημάτων στη Hiroshima, τη Yokohama, το Irvine στην Καλιφόρνια και του Oberursel στη Γερμανία, συναγωνίζονταν για το σχεδιασμό του νέου MX-5. Δυο χρόνια αργότερα, στα τέλη Οκτωβρίου του 1997, στο Tokyo Motor Show, αποκαλύπτεται το νέο MX-5, βάζοντας τέλος στην αγωνία των θερμόαιμων οπαδών του. Evolution has won Revolution. Το νέο MX-5 παρέμενε ένα γνήσιο ΜΧ-5, πιστό στην αρχική του φιλοσοφία, με μικρές και μεγάλες διαφορές στις λεπτομέρειες, που όμως το έκαναν τόσο διαφορετικό από τον προκάτοχό του. Μπορεί τα pop-ups να έδωσαν τη θέση τους στα αμυγδαλωτά φώτα, λίγους όμως ενόχλησε αυτό. Το «χαμόγελο» παρέμεινε, το ίδιο και το μακρύ καπό, οι καμπύλες του αμαξώματος, οι χυτές γραμμές και το μαζεμένο πίσω μέρος. Το MX-5 είχε περάσει με επιτυχία από την ομορφιά της νιότης, στην ωριμότητα. Το αμάξωμα φάρδυνε και χαμήλωσε κατά 5mm, ενώ το εσωτερικό παρέμεινε λιτό χωρίς υπερβολές και ανούσια gadgets. Στρογγυλά αναλογικά όργανα, τριάκτινο δερμάτινο τιμόνι από τη Nardi, ένας ανεμοθραύστης πίσω από τα καθίσματα, δυο airbags, μεγαλύτερο ντουλαπάκι και θήκες στις πόρτες, ήταν αρκετά. Ο μηχανισμός αναδίπλωσης της κουκούλας παρέμεινε αυτούσιος -για σταθείτε, όμως! Πίσω έχει τζάμι και μάλιστα θερμαινόμενο, ο χώρος αποσκευών μεγάλωσε κατά 20lt, φτάνοντας τα 144lt, η ρεζέρβα μεταφέρθηκε στο κέντρο, σε εσοχή του πορτμπαγκάζ, δημιουργώντας έναν επίπεδο και πιο άνετο χώρο φόρτωσης. Κάτω από το long nose εμπρός καπό, οι τετρακύλινδροι 1,6lt και 1,8lt είχαν «ξυπνήσει» λιγάκι αποδίδοντας πλέον 110Ps και 140Ps αντίστοιχα. Το βάρος, από την άλλη, δεν είχε ξεφύγει:1.090kg και 1.100kg αντίστοιχα, άρα και οι επιδόσεις παρέμειναν ζωντανές (0-100km/h σε 9,7sec και 8,5sec, τελική ταχύτητα 191km/h και 205km/h). Η αρχιτεκτονική της ανάρτησης παρέμεινε η ίδια -διπλά ψαλίδια σε όλους τους τροχούς, τα αμορτισέρ και ελατήρια όμως ήταν ανασχεδιασμένα, με διαφορετικές ρυθμίσεις και οι αντιστρεπτικές μεγαλύτερης διαμέτρου. Το «μεγάλο» MX-5 είχε επίσης φαρδύτερα μετατρόχια κατά 10mm και 20mm μπροστά-πίσω αντίστοιχα και διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης τύπου Torsen, με ποσοστό εμπλοκής 25% στο βασικό εξοπλισμό. Οι τροχοί έγιναν 15in, τα ελαστικά 195/50 και το ABS τρικάναλο αποτελώντας μέρος του βασικού εξοπλισμού. Αυτό που δεν φαινόταν, αλλά γινόταν άμεσα αντιληπτό, ήταν η βελτιωμένη ακαμψία του αμαξώματος, χάρη στις ενισχύσεις στα A-pillars και στα μαρσπιέ κατά μήκος του πατώματος. Οι Ιάπωνες δεν είχαν βάλει νερό στο κρασί τους. Το νέο MX-5 ήταν συνολικά αναβαθμισμένο, πιο δυνατό, πιο σταθερό στην ευθεία, καλύτερο στις στροφές, πιο άνετο και ασφαλές.

8.	Η 10th Anniversary Edition ήταν αποκλειστικά διαθέσιμη στη Sapphire Blue Metallic απόχρωση, που άλλαζε σε τρεις τόνους του μπλε, ανάλογα με το φως της ημέραςThe 10th Anniversary…

Στις 8 Φεβρουαρίου του 1999, το 500.000στό Mazda MX-5 βγαίνει από τη γραμμή παραγωγής. Κανένα άλλο roadster δεν είχε παραχθεί μέχρι τότε σε τέτοιο όγκο σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, μόλις 10 χρόνων. Στα γενέθλια του MX-5, η Mazda αποφασίζει να του κάνει ένα δώρο. Μια ακόμα ειδική έκδοση, την 10th Anniversary, αποκλειστικά διαθέσιμη στην εκπληκτική Sapphire Blue Metallic απόχρωση. Η κουκούλα και το κάλυμμά της ήταν και αυτά μπλε, το ίδιο και η μοκέτα και τα πατάκια με το logo «10th Anniversary». Τα όργανα απέκτησαν κόκκινες βελόνες, το στροφόμετρο και το ταχύμετρο νίκελ δαχτυλίδια, το τριάκτινο Nardi τιμόνι, μπλε φάσες, ενώ δίχρωμα μαύρο/μπλε ήταν τα καθίσματα και ο επιλογέας. Ο τελευταίος είχε μια επιπλέον θέση στο εξαιρετικό κιβώτιο του MX-5, που στο επετειακό μοντέλο έγινε εξάρι! Ειδική παραγγελία της Mazda στην Bilstein, αποκλειστικά για το επετειακό, ήταν και τα αμορτισέρ, ενώ μια μπάρα θόλων μπροστά, ολοκλήρωνε τις βελτιώσεις, κάνοντας το ήδη εξαιρετικό σύστημα διεύθυνσης του MX-5 ακόμα καλύτερο. Οι τροχοί παρέμειναν 15in, το αλουμίνιο, όμως, βουρτσίστηκε αποκτώντας νίκελ γυαλάδα. Ένα διακριτικό ταμπελάκι στο φτερό, κάτω ακριβώς από το φλας, ανέγραφε τον αύξοντα αριθμό καθενός εκ των 7.500 10th Anniversary, συνοδευόμενο από ένα πιστοποιητικό γνησιότητας, υπογεγραμμένο από τον Πρόεδρο της Mazda Motor Corporation. Από τα 7.500 επετειακά MX-5, 3.700 πουλήθηκαν στην Ευρώπη. Διαφορές στην απόδοση του κινητήρα από τον «απλό» 1.800άρη δεν υπήρχαν -140Ps και 16,2kgm ροπής. Η πιο σφικτή κλιμάκωση του εξατάχυτου κιβωτίου, όμως, εξασφάλιζε στο επετειακό 0-100km/h σε 8,4sec, αλλά και ελαφρά μικρότερη τελική ταχύτητα -203km/h αντί για 205km/h, λόγω έξτρα βάρους.

NBFL, MY 2001…

Τρία χρόνια μετά την παρουσίαση της δεύτερης γενιάς, έρχεται το πρώτο της facelift. Τα ανασχεδιασμένα εμπρός φώτα και ο νέος προφυλακτήρας με τους προβολείς ομίχλης ήταν οι πιο τρανταχτές διαφορές. Στο εσωτερικό, τα όργανα απέκτησαν λευκό φόντο και νίκελ στεφάνια, τα καθίσματα πρόσφεραν καλύτερη πλευρική στήριξη, η κεντρική κονσόλα είχε θήκες για μικροαντικείμενα και ποτηροθήκες. Ο 1,6lt κινητήρας παρέμεινε ίδιος και απαράλλακτος, ο 1,8lt όμως δέχθηκε εκτεταμένες αναβαθμίσεις. Ο μεταβλητός χρονισμός των βαλβίδων, τα νέα πιστόνια, ο νέος στρόφαλος και οι ανασχεδιασμένοι αυλοί εισαγωγής-εξαγωγής ανέβασαν την ιπποδύναμη στα 146Ps. Εμφανίζεται για πρώτη φορά η έκδοση Sporty του 1,8lt MX-5, με εξάρι κιβώτιο, αμορτισέρ Bilstein, 16in τροχούς και 205/45 ελαστικά και επιδόσεις 0-100km/h σε 8,4sec και τελική 208km/h.

MX-5 MPS, AUSSIE MX-5 SP και MX-5 Mazdaspeed…

9.	Το Mazdaspeed με τη χρήση μιας τουρμπίνας IHI RHF5 VJ35 απέδιδε στο 0,6bar 180Ps/6.000rpm και 23kgm/4.500rpm, έκανε 0-100km/h σε 6,2sec και είχε τελική ταχύτητα 203km/h, εξαιτίας του κόφτη στις 6.500rpm

Στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης το 2001, η Mazda αποκαλύπτει το rotary-engined RX-8 Concept, το «καυτό» MX-5 MPS αλλά και το 323 MPS, αφήνοντας υποσχέσεις για ένα high performance και sporty μέλλον. Το MX-5 MPS βασιζόταν στο Mk2.5 -το facelift της δεύτερης γενιάς- και είχε ατμοσφαιρικό κινητήρα 1.930cc με τετραπετάλουδη εισαγωγή, high lift εκκεντροφόρους, απόδοση 180Ps και 20,7kgm ροπής και εξάρι κιβώτιο. Η ανάρτηση ήταν πλέον ρυθμιζόμενη σε ύψος με monotube αμορτισέρ και νέα ελατήρια, το Torsen διαφορικό είχε αντικατασταθεί από ένα πειραματικό μπλοκέ, οι τροχοί είχαν διάσταση 7Jx17in με low profile ελαστικά 215/40 και τα φρένα ήταν τετραπίστονες δαγκάνες μπροστά με αεριζόμενους δίσκους 314mm. Στα χνάρια της MCL πίσω στο 1991, η Mazda Αυστραλίας εξελίσσει και προσφέρει ένα turbo kit για το MX-5 Mk2.5, συνοδευόμενο από πλήρη εργοστασιακή εγγύηση. Την εξέλιξή του αναλαμβάνει ο Allan Horsley, Manager της Mazda Motorsport στο Σύδνεϋ και το kit τοποθετείται από την Prodrive στη Μελβούρνη. Το MX-5 SP-Sports Performance είναι ένα υπερτροφοδοτούμενο 1,8VVT-i που αποδίδει 201Ps και 28,6kgm και κοστίζει στην Αυστραλία $55.540. Η Mazda Αυστραλίας είχε αρχικά υπολογίσει τη διάθεση 100 MX-5 SP, η ζήτηση όμως αποδείχθηκε μεγαλύτερη. Το 2004, η Mazda βγάζει επιτέλους στην παραγωγή το πρώτο εργοστασιακό υπερτροφοδοτούμενο MX-5, το Mazdaspeed, αποκλειστικά διαθέσιμο στις αγορές της Ιαπωνίας, της Αμερικής και της Αυστραλίας. Αρχικά, το 2004, στα χρώματα Velocity Red Mica και Titanium Grey Metallic και αργότερα το 2005 σε δυο ακόμα χρώματα, το χαρακτηριστικό Lava Orange Mica και Black Mica, το Mazdaspeed, με τη χρήση μιας τουρμπίνας IHI RHF5 VJ35, απέδιδε στο 0,6bar 180Ps και 23kgm ροπής, έκανε 0-100km/h σε 6,2sec και είχε τελική ταχύτητα 203km/h, εξαιτίας του κόφτη στις 6.500rpm. Οι αλλαγές στο Mazdaspeed περιελάμβαναν μεγαλύτερο ψυγείο νερού, αερόψυκτο intercooler της Denso, short shift στο εξάρι κιβώτιο, ενισχυμένο σετ δίσκο-πλατό, Bosch torque sensing διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης, κοντύτερη κρεμαγιέρα από 60,5mm σε 53,2mm, τροχούς 17in, custom spec για το Mazdaspeed αμορτισέρ της Bilstein, πιο σκληρά ελατήρια και αντιστρεπτικές με διάμετρο 23mm μπροστά και 14mm πίσω. Στην Αυστραλία ονομαζόταν MX-5 SE και μπορούσες να το παραγγείλεις είτε σε Sunlight Silver είτε σε Velocity Red Mica, είχε χαμηλότερη πίεση υπερπλήρωσης του turbo και απέδιδε 162Ps. Συνολικά, παρήχθησαν 5.428 Mazdaspeed, από τα οποία 4.000 ήταν του 2004 και μόλις 1.428 του 2005, εξαιτίας μια φωτιάς στο εργοστάσιο που διέκοψε την παραγωγή.

Mazda MX-5 Mk2 1.6 1998

Mazda MX-5 Mk2 1.8 1998

Mazda MX-5 Mk2 10th Anniversary 1999

Mazda MX-5 Mk2.5 1.8VVTi Sporty 2001

Mazda MX-5 Mk2.5 Mazdaspeed 2004

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

Τύπος:

Τύπος:

Τύπος:

Τύπος:

Τύπος:

Τετρακύλινδρος σε σειρά, 4 βαλβίδες/κύλινδρο, 2ΕΕΚ

Τετρακύλινδρος σε σειρά, 4 βαλβίδες/κύλινδρο, 2ΕΕΚ

Τετρακύλινδρος σε σειρά, 4 βαλβίδες/κύλινδρο, 2ΕΕΚ

Τετρακύλινδρος σε σειρά, 4 βαλβίδες/κύλινδρο, 2ΕΕΚ

Τετρακύλινδρος σε σειρά, 4 βαλβίδες/κύλινδρο, 2ΕΕΚ

ΚΥΒΙΣΜΟΣ (cc) 1.598

ΚΥΒΙΣΜΟΣ (cc) 1.840

ΚΥΒΙΣΜΟΣ (cc) 1.840

ΚΥΒΙΣΜΟΣ (cc) 1.840

ΚΥΒΙΣΜΟΣ (cc) 1.840

ΔΙΑΜΕΤΡΟΣ x ΔΙΑΔΡΟΜΗ (mm) 78 x 83.6

ΔΙΑΜΕΤΡΟΣ x ΔΙΑΔΡΟΜΗ (mm) 83 x 85

ΔΙΑΜΕΤΡΟΣ x ΔΙΑΔΡΟΜΗ (mm) 83 x 85

ΔΙΑΜΕΤΡΟΣ x ΔΙΑΔΡΟΜΗ (mm) 83 x 85

ΔΙΑΜΕΤΡΟΣ x ΔΙΑΔΡΟΜΗ (mm) 83 x 85

ΣΧΕΣΗ ΣΥΜΠΙΕΣΗΣ 9,4:1

ΣΧΕΣΗ ΣΥΜΠΙΕΣΗΣ 9,5:1

ΣΧΕΣΗ ΣΥΜΠΙΕΣΗΣ 9,5:1

ΣΧΕΣΗ ΣΥΜΠΙΕΣΗΣ 10:1

ΣΧΕΣΗ ΣΥΜΠΙΕΣΗΣ 9,5:1

ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ Ηλεκτρονικός ψεκασμός “L-Jetronic”

ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ Ηλεκτρονικός ψεκασμός “L-Jetronic”

ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ Ηλεκτρονικός ψεκασμός “L-Jetronic”

ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ Ηλεκτρονικός ψεκασμός “L-Jetronic”

ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ Ηλεκτρονικός ψεκασμός “L-Jetronic”

ΑΝΑΦΛΕΞΗ Ηλεκτρονική

ΑΝΑΦΛΕΞΗ Ηλεκτρονική

ΑΝΑΦΛΕΞΗ Ηλεκτρονική

ΑΝΑΦΛΕΞΗ Ηλεκτρονική

ΑΝΑΦΛΕΞΗ Ηλεκτρονική

ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

ΚΙΝΗΣΗ Στους πίσω τροχούς

ΚΙΝΗΣΗ Στους πίσω τροχούς

ΚΙΝΗΣΗ Στους πίσω τροχούς

ΚΙΝΗΣΗ Στους πίσω τροχούς

ΚΙΝΗΣΗ Στους πίσω τροχούς

ΚΙΒΩΤΙΟ Χειροκίνητο 5 σχέσεων

ΚΙΒΩΤΙΟ Χειροκίνητο 5 σχέσεων

ΚΙΒΩΤΙΟ Χειροκίνητο 6 σχέσεων

ΚΙΒΩΤΙΟ Χειροκίνητο 6 σχέσεων

ΚΙΒΩΤΙΟ Χειροκίνητο 6 σχέσεων

ΔΙΑΦΟΡΙΚΟ Ελεύθερο

ΔΙΑΦΟΡΙΚΟ Περιορισμένης ολίσθησης τύπου Torsen  

ΔΙΑΦΟΡΙΚΟ Περιορισμένης ολίσθησης τύπου Torsen  

ΔΙΑΦΟΡΙΚΟ Περιορισμένης ολίσθησης τύπου Torsen  

ΔΙΑΦΟΡΙΚΟ Περιορισμένης ολίσθησης Bosch torque sensing  

ΑΝΑΡΤΗΣΗ:

ΑΝΑΡΤΗΣΗ:

ΑΝΑΡΤΗΣΗ:

ΑΝΑΡΤΗΣΗ:

ΑΝΑΡΤΗΣΗ:

Εμπρός: Διπλά ψαλίδια, αμορτισέρ με ελικοειδή ελατήρια, αντιστρεπτική ράβδος

Εμπρός: Διπλά ψαλίδια, αμορτισέρ με ελικοειδή ελατήρια, αντιστρεπτική ράβδος

Εμπρός: Διπλά ψαλίδια, αμορτισέρ Bilstein με ελικοειδή ελατήρια, αντιστρεπτική ράβδος

Εμπρός: Διπλά ψαλίδια, αμορτισέρ Bilstein με ελικοειδή ελατήρια, αντιστρεπτική ράβδος

Εμπρός: Διπλά ψαλίδια, αμορτισέρ Bilstein/Mazdaspeed με ελικοειδή ελατήρια, αντιστρεπτική ράβδος 23mm

Πίσω:  Διπλά ψαλίδια, αμορτισέρ με ελικοειδή ελατήρια, αντιστρεπτική ράβδος

Πίσω:  Διπλά ψαλίδια, αμορτισέρ με ελικοειδή ελατήρια, αντιστρεπτική ράβδος

Πίσω:  Διπλά ψαλίδια, αμορτισέρ Bilstein με ελικοειδή ελατήρια, αντιστρεπτική ράβδος

Πίσω:  Διπλά ψαλίδια, αμορτισέρ Bilstein με ελικοειδή ελατήρια, αντιστρεπτική ράβδος

Πίσω:  Διπλά ψαλίδια, αμορτισέρ Bilstein/Mazdaspeed με ελικοειδή ελατήρια, αντιστρεπτική ράβδος 14mm

ΤΡΟΧΟΙ

ΤΡΟΧΟΙ

ΤΡΟΧΟΙ

ΤΡΟΧΟΙ

ΤΡΟΧΟΙ

ΖΑΝΤΕΣ 6J x 15

ΖΑΝΤΕΣ 6J x 15

ΖΑΝΤΕΣ 6J x 15

ΖΑΝΤΕΣ 6,5J x 16

ΖΑΝΤΕΣ 7J x 17

ΕΛΑΣΤΙΚΑ 195/50/15

ΕΛΑΣΤΙΚΑ 195/50/15

ΕΛΑΣΤΙΚΑ 195/50/15

ΕΛΑΣΤΙΚΑ 205/45/16

ΕΛΑΣΤΙΚΑ 215/40/17

ΦΡΕΝΑ

ΦΡΕΝΑ

ΦΡΕΝΑ

ΦΡΕΝΑ

ΦΡΕΝΑ

Εμπρός:Αεριζόμενοι δίσκοι 255mm

Εμπρός:Αεριζόμενοι δίσκοι 255mm

Εμπρός:Αεριζόμενοι δίσκοι 255mm

Εμπρός:Αεριζόμενοι δίσκοι 278mm

Εμπρός:Αεριζόμενοι δίσκοι 269mm

Πίσω: Συμπαγείς δίσκοι 251mm

Πίσω: Συμπαγείς δίσκοι 251mm

Πίσω: Συμπαγείς δίσκοι 251mm

Πίσω: Συμπαγείς δίσκοι 271mm

Πίσω: Συμπαγείς δίσκοι 277mm

 

 

 

 

 

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗ

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗ

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗ

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗ

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗ

ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΥΣ (Ps/rpm) 110/6.500

ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΥΣ (Ps/rpm) 140/6.500

ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΥΣ (Ps/rpm) 140/6.500

ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΥΣ (Ps/rpm) 146/7.000

ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΥΣ (Ps/rpm) 180/6.000

ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΡΟΠΗ (kgm/rpm) 13,7/5.000

ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΡΟΠΗ (kgm/rpm) 16,5/4.500

ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΡΟΠΗ (kgm/rpm) 16,5/4.500

ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΡΟΠΗ (kgm/rpm) 16,8/5.000

ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΡΟΠΗ (kgm/rpm) 23/4.500

0-100km/h 9.7sec

0-100km/h 8.5sec

0-100km/h 8,4sec

0-100km/h 8.4sec

0-100km/h 6,2sec

ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ km/h  191

ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ km/h  205

ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ km/h  203

ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ km/h  208

ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ km/h  203

ΜΙΚΤΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ 8,1lt/100km

ΜΙΚΤΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ 8,5lt/100km

ΜΙΚΤΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ 8,8lt/100km

ΜΙΚΤΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ 8,9lt/100km

ΜΙΚΤΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ 9,5lt/100km

ΒΑΡΟΣ (Kg) 1.025

ΒΑΡΟΣ (Kg) 1.100-1.150

ΒΑΡΟΣ (Kg) 1.100-1.150

ΒΑΡΟΣ (Kg) 1.100

ΒΑΡΟΣ (Kg) 1.157

Συνεχίζεται >>

 

Αρθρογράφος

 

Το νέο Honda Jazz

Το νέο Honda Jazz

Το νέο Honda Jazz είναι ένα πλήρως εξοπλισμένο με πακέτα ασφαλείας μοντέλο.