Honda S2000 Rotrex Supercharged 391PS

Honda S2000 Rotrex Supercharged 391PS

Για πάντα παιδιά
Μπορεί να έχουν περάσει αρκετά χρονάκια από τότε που είμαστε πιτσιρικάδες και χαλούσαμε όλα μας τα λεφτά σε μπύρες, βενζίνη και λάστιχα παντός τύπου… αλλά η “ασθένεια” που λέγετε γκάζι είναι ανίατη και κατά πάσα πιθανότητα θα μας συνοδεύει μέχρι τα βαθιά γεράματα. Αυτό ισχύει και για εμένα, αλλά και για τον Αντώνη, τον ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου της δοκιμής, τον οποίο συνοδεύει μια μακρόχρονη ιστορία στον χώρο της αθηναϊκής ασφάλτου.

Ο Αντώνης κόλλησε το μικρόβιο από πολύ μικρή ηλικία, όταν το 1985 μπήκε σε μια από τις πρώτες στην Ελλάδα Lancia Delta HF turbo και από τότε μέτραγε τις μέρες για να βγάλει δίπλωμα όπως ο ληστής που έχει θάψει τα λεφτά στο χωράφι και περιμένει να βγει από την μπουζού. Ετσι λοιπόν, έβγαλε δίπλωμα την ημέρα των γενεθλίων του με ειδική άδεια κηδεμόνα και το πρώτο του αυτοκίνητο το αγόρασε όταν σπούδαζε μηχανολόγος μηχανικός στην Αγγλία, το 1993. Ηταν ένα λευκό Renault 5 GT Turbo το οποίο το έφερνε τα καλοκαίρια στην Ελλάδα και μαζί με άλλους δύο φίλους με ίδιο αυτοκίνητο αποτελούσαν τα “3 πεντάρια” που, αν θυμάστε οι παλιοί, είχαν καθιερώσει ως στέκι το εσάκι στην Κηφισίας.

Από τότε έχουν περάσει πολλά αυτοκίνητα από τα χέρια του, μεταξύ των οποίων 5 πεντάρια (ΑΡΡΩΣΤΙΑ… ποιος αγοράζει 5 φορές το ίδιο αμάξι?), άλλο ένα S2000 που το πούλησε και το μετάνοιωσε, κατι σαξόραλα, ένα Type-R και τώρα έχει ένα Audi A3 2.0Τ Quattro για την οικογένεια και το S2000 της δοκιμής για το βουνό…     

Spec-wise

Θα μπορούσε κάλιστα να βγαίνει έτσι από το εργοστάσιο.Το αυτοκίνητο δεν φοράει πολλά πράγματα, αλλά λίγα και καλά. Ότι after market εξάρτημα βρίσκεται πάνω του είναι από τα καλύτερα της αγοράς. Το Supercharger kit είναι το Supersport compressor kit της αγγλικής TTS Performance και αποτελείται από ένα φυγοκεντρικό κομπρέσσορα (ναι, αυτόν που είναι σαν μισή τουρμπίνα) της Rotrex μοντέλο C38-81, custom τροχαλία κομπρέσσορα για ελαφρώς μειωμένη πίεση από την μέγιστη που προτείνει η TTS Performance για τον φόβο των Ιουδαίων, τροχαλία στροφάλου, τεντωτήρες και βάσεις στήριξης αλουμινίου, intercooler, σωληνώσεις, κολάρα, σκαστρούλα και έτοιμος. Bolton όλα. Χωρίς μαχαιρώματα και πατέντες του ελέους, καθαρή δουλειά και νοικοκυρεμένη. Σου δίνει και μεγαλύτερα μπεκ της RC με παροχή 750cc/min και μια Walbro αντλία βενζίνης με παροχή 255 l/hr μαζί με ένα pdf με αναλυτικότατες οδηγίες για να το τοποθετήσεις μόνος σου στην πιλοτή. Εμμμ… μάλλον όχι, καλύτερα να το κάνεις στο συνεργείο. Επίσης σου δίνει και ένα inductionkit με μία ευμεγέθη χοάνη να γουστάρεις. Το κόστος του κιτ είναι 5500 ευρώ χωρίς τα μεταφορικά, αλλά πιστεύω ότι τα αξίζει μέχρι το τελευταίο cent.  

Η TTS αναφέρει ότι το supercharger kit  μπορεί να συνδυαστεί άψογα με ΑΕΜ FIC, AEMEMS, HondataK-pro ή Hondata Flash-pro εγκέφαλο τα οποία μπορείς να προμηθευτείς και από την ίδια την TTS. Εκτός από αυτό το κιτ, η TTS διαθέτει και το “full race conversion” για 500 ίππους, αλλά δεν πειράζει, με κλειστό μοτέρ προτιμώ τους 400 του απλού.

Και τώρα ερχόμαστε σε ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο του αυτοκινήτου, την εξάτμιση. Η εξάτμιση αυτή λέγεται Gern Pipe και κατασκευάζεται από έναν ψυχάκια Αμερικάνο που αφιέρωσε 2 χρόνια από την ζωή του στο να φτιάξει την καλύτερη εξάτμιση για S2k στον κόσμο! Αποτελείται από ένα mid pipe με ενσωματωμένο καταλύτη που πληροί τις προδιαγραφές ρύπων της Αμερικής και ένα πατενταρισμένο τελικό από το οποίο βγαίνουν οι δύο εξαγωγές σε σκέτο σωλήνα. Δεν έχει βάλει δικές του “μπούκες” για να χρησιμοποιήσεις τις εργοστασιακές οβάλ, και δεν έχει άδικο γιατί και πανέμορφες είναι, και incognito. Το κόστος της είναι 2000 δολάρια, και όποιος προλάβει, γιατί δεν θα την κατασκευάζει για πολύ καιρό ακόμα.

Το μόνο λοιπόν που προδίδει εξωτερικά τον μη εργοστασιακό χαρακτήρα του αυτοκινήτου είναι οι πανέμορφες Work Emotion XT7 με διαστάσεις 17x7 εμπρός και 17x8 πίσω.

Για την διαχείριση όλων αυτών επιλέχτηκε ο Hondata Flash-Pro τον προγραμματισμό του οποίου ανέλαβε ο Hondaman Κώστας Κούτρας, γνωστός τοις πάσι για το ότι κυκλοφορεί με ένα κόκκινο σήμα Honda ζωγραφισμένο στο κούτελο. Για μια ακόμα φορά ο Κώστας έκανε εξαιρετική δουλειά και το αυτοκίνητο δουλεύει άψογα και, όπως θα καταλάβετε σε λίγο, είναι ακούραστο…

Αυτά τα ολίγα… Α!!! Βάλτε και ένα δίσκο-πλατό της Spoon (το προτείνει και η TTS) και ένα σετ τακάκια CT829 της Carbotech για να μην μας μαζεύει η Express, και φύγαμε.   

Για πάμε και στο Σχινιά να δούμε τι ψάρια πιάνει

3-2-1 GO!!!  …τι go που τα τελειωμένα Τ1R σπινάριζαν όλη την πρώτη και μόλις κουμπώναμε δευτέρα γύριζε η ουρά 30 μοίρες? Τρεις φορές το γλυτώσαμε το κράσπεδο και στο τέλος κάναμε burnout για να ζεσταθούν, μπας και πατήσουν. Με τα πολλά και με μισή στροφή το τιμόνι δεξιά σε πρώτη και δευτέρα, καταφέραμε να γράψει το VBOX  5,17sec για τα πρώτα 100 χλμ/ώρα και 13,16 για τα πρώτα 400 μέτρα από στάση. Εντυπωσιακό επίσης είναι το 2,40sec που έγραψε το S για τα πρώτα 18 μέτρα από στάση, παρόλο που τα Toyo είχαν σηκώσει λευκή σημαία προ πολλού και αυτό οφείλεται στο launch control που μας προγραμμάτισε ο κύριος Κούτρας και μας έσωσε από το να μέναμε με τις ζάντες. Είναι πάντως σίγουρο πως με ένα σετάκι φρέσκα λάστιχα οι επιδόσεις που αναφέρει η TTSγια κάτω από 5sec 0-100 και κάτω από 13sec για το τετρακοσσάρι είναι απόλυτα εφικτές. Οι πιο έμπειροι στο θέμα “χρόνοι” θα το έχετε διαπιστώσει ήδη από το 7,56 sec που χρειάστηκε το αυτοκίνητο για να κάνει το 100-200χλμ/ώρα.

Ηρεμη μεν, πολλή δε, η δύναμη

Σχεδόν 400 άλογα δεν είναι και λίγα για ένα αυτοκίνητο με το βάρος του S2000. Ξέρω, ξέρω, έχετε δει και πολύ δυνατότερα, αλλά εδώ το ζητούμενο δεν ήταν οι κόντρες ή ο απόλυτος χρόνος σε κάποια πίστα, αλλά η καθημερινή χρήση, η αξιοπιστία, η οδηγησιμότητα και η φιλικότητα του αυτοκινήτου σε μια ωραία στριφτερή διαδρομή. Θα μου πείτε, αφού είναι έτσι, γιατί δεν το άφηνε μαμά? Γιατί με τον κομπρέσορα είναι φιλικότερο!!! Δεν χρειάζεται να του πιεις το αίμα για να ξεκολλήσει και δεν κρεμάει πάνω στο παντιλίκι ποτέ και για κανένα λόγο. Είναι τόσο ταιριαστό ζευγάρι ο F20C με τον Rotrex C38-81 που το αυτοκίνητο δίνει την εντύπωση πως είναι ακόμα ατμοσφαιρικό, απλά αντί για ένα μοτέρ κάτω από το καπό, έχει δύο!!! Αυτό φαίνεται και στο διάγραμμα της δυναμομέτρησης, όπου η καινούρια καμπύλη ακολουθεί ακριβώς το σχήμα της εργοστασιακής και κορυφώνεται στα 391Ps/9.000rpm και τα 31,5kgm/8.660rpm. Είδες τι μπορούν να κάνουν 31 κιλάκια ροπής όταν πολλαπλασιάζονται με το 9.000? Να σημειωθεί ότι η δυναμομέτρηση πραγματοποιήθηκε πριν τις τελικές ρυθμίσεις, γι’ αυτό και μας λείπουν μερικά πόνυ ακόμα μέχρι τα 400+ που δηλώνει η TTS.

The sound of silencer

Η εξατμισάρα του τρελοαμερικάνου…Δεν ξέρω κατά πόσο είναι εφικτό να αποτυπωθεί με λόγια ένας ήχος, αλλά θα προσπαθήσω. Λοιπόν, η εξάτμιση που φοράει το συγκεκριμένο S είναι όπως είπα πριν και κατά τα λεγόμενα του κατασκευαστή της, η καλύτερη που υπάρχει για αυτό το μοντέλο. Αυτό δυστυχώς δεν είμαι σε θέση να το γνωρίζω, αυτό που γνωρίζω όμως είναι ότι δεν έχω ξανακούσει ποτέ μια εξάτμιση χωρίς κλαπέτο να μην ακούγεται καθόλου στο ρελαντί και σε νορμάλ οδήγηση, να μην συντονίζει πουθενά σε όλο το φάσμα λειτουργίας του κινητήρα και παράλληλα να χαλάει τον κόσμο με το γκάζι στο πάτωμα. Δεν ξέρω αν με μπερδεύει και ο ήχος από την τρομερή εισαγωγή των S2000 σε συνδυασμό με το σφύριγμα του κομπρέσορα και την χοάνη, αλλά όλα αυτά μαζί δίνουν την εντύπωση πως έρχεται το τέρας της αποκάλυψης!    

Μου χρωστάω ένα Honda

Λοιπόν, αν και μεγάλος fanboy της Honda (μακράν η καλύτερή μου εξ ανατολάς) ποτέ δεν κατάφερα να αποκτήσω ένα. Το πιο κοντινό που έχω έρθει, ήταν το 2005, που κρατούσα τα 30 στο χέρι να πάρω το Type-R και ήρθε ένας άγγελος με την μορφή του Γιωργάκη Παπανδρέου στον ύπνο μου να με βάλει να πάρω RX-8. Τώρα λοιπόν που είδα και το καινούριο το Type-R με τον δίλιτρο turbo και την εμφάνιση του Εωσφόρου, σκέφτομαι να ξεκινήσω έναν έρανο, αρχής γενομένης από τους αγαπημένους μας αναγνώστες… ε? Παιδιά? Τι λέτε? Σας παρακαλώ κάντε κάτι, μην βγω πάλι στον ηλεκτρικό και αρχίσω τα “Οοοοποιος κύριοοος και οοοποια κυρία….”      

Special thanks:
Στον Αντώνη για το αυτοκίνητο της δοκιμής και τα σουβλάκια που μας κράτησαν ζωντανούς στην πολύωρη διαδικασία της φωτογράφισης, στον Κώστα τον Κούτρα και το τρελαμένο Civic του που μας συνόδευε, και στον κύριο Μπόμπολα για το κομμάτι με την νησίδα και τον φωτισμό που κατασκεύασε χωρίς λόγο και οδηγεί από την έξοδο Παπάγου της περιφερειακής Υμηττού στο πουθενά για το πέταλο που προπονούνται όλοι οι drifters της περιοχής.   

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

 • Κυβισμός: 1.997cc
 • Διάμετρος x Διαδρομή:  87mm x 84.4mm
 • Σχέση Συμπίεσης: 11:1

 

TUNING SPECS

 • TTS Supercharger kit
 • Rotrex C38-81 supercharger
 • TTS intercooler
 • TTS induction kit
 • TTS σκάστρα
 • RC 750cc/min μπέκ
 • Walbro 255l/hr αντλία βενζίνης
 • Hondata Flash-Pro ECU
 • Mokal ψυγείο λαδιού
 • Gern Pipe εξάτμιση

ΑΝΑΡΤΗΣΗ

 • εργοστασιακή

ΜΕΤΑΔΟΣΗ

 • Spoon δίσκος-πλατό

ΑΜΑΞΩΜΑ

 • εργοστασιακό

ΦΡΕΝΑ

 • Εμπρός: τακάκια Carbotech CT829
 • Πίσω: εργοστασιακά

ΤΡΟΧΟΙ

 • WORK Emotion XT7  7Jx17in εμπρός και 8Jx18 πίσω
 • Toyo T1R  215/45R17 εμπρός και 245/40R18 πίσω

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΔΥΝΑΜΟΜΕΤΡΗΣΗΣ

Η δυναμομέτρηση πραγματοποιήθηκε στο δυναμόμετρο ΜΑΗΑ της Unlimited Exelixis

 • Μέγιστη ισχύς (Ps/rpm) 391/9.000      
 • Μέγιστη ροπή (kgm/rpm) 31,5/8.860

 Honda S2000 Rotrex Supercharged 391PS

ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΑΠΟ ΣΤΑΣΗ

ΚΜ/Η             SEC   

0-60                 2,62    

0-80                 4,01    

0-100               5,17

0-120               6,76

0-140               8,31

0-160               10,50

0-180               12,92

0-200               15,93
0-220               20,04

ΡΕΠΡΙΖ

ΚΜ/Η             SEC   

50-80               3,10
80-110             2,52

100-140           3,11    

ΚΜ/Η             SEC
80-110             3,62    

100-140           4,32

140-180           4,14

 

ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΑΠΟ ΣΤΑΣΗ

Μ        SEC    @        ΚΜ/Η

18        2,40     @        54,59

60        4,50     @        88,22

100      5,94     @        109,33

200      8,77     @        142,88

400      13,16   @        181,79

ROLL με 2α

KM/H             SEC
60-120             2,98

60-160             5,67

60-200             9,56

100-200           7,56

 

Αρθρογράφος

 

Ανάκληση Audi, Skoda, Seat και VW

Ανάκληση Audi, Skoda, Seat και VW

Ένας ελαττωματικός σύνδεσμος στο πετάλι του φρένου είναι η αιτία της ανάκλησης.