Γνωρίστε την Prom Racing

Γνωρίστε την Prom Racing

Η Prom Racing, φοιτητική ομάδα που εκπροσωπεί το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών και Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών), συμμετέχει κάθε χρόνο σε κάποιους από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς του Formula Student. Το Formula Student είναι ο μεγαλύτερος, παγκόσμιος, μηχανολογικός διαγωνισμός που θεσπίστηκε το 1981 στην Αμερική. Πεντακόσιες περίπου ομάδες από κορυφαία πολυτεχνεία ολόκληρου του κόσμου μελετούν, σχεδιάζουν και κατασκευάζουν ένα αγωνιστικό μονοθέσιο τύπου Formula, ακολουθώντας ορισμένες τεχνικές προδιαγραφές. Οι ομάδες δεν αξιολογούνται μόνο βάσει των επιδόσεων του μονοθέσιου στη πίστα αλλά και για το μηχανολογικό σχεδιασμό, την κοστολόγηση και την οικονομική βιωσιμότητα του Project. Ο διαγωνισμός έχει εξελιχθεί σε ένα εκπαιδευτικό γεγονός πρώτης γραμμής και προσελκύει κριτές διεθνούς κύρους από το χώρο του μηχανοκίνητου αθλητισμού και της αυτοκινητοβιομηχανίας.  

Η Prom Racing είναι μια από τις μεγαλύτερες και πιο ιστορικές ομάδες Formula Student στην Ελλάδα. Το 2008 πέντε μηχανολόγοι μηχανικοί ίδρυσαν την ομάδα, η οποία και έκτοτε έχει κατακτήσει αρκετά βραβεία στους διαγωνισμούς της Ιταλίας, της Ουγγαρίας, της Τσεχίας και της Αυστρίας. Η αγωνιστική χρονιά 2018-2019 θεωρείται η πιο επιτυχημένη χρονιά για την ομάδα καθώς συμμετείχε στους τρεις πιο απαιτητικούς διαγωνισμούς (Formula Student East, Formula Student Austria, Formula Student Germany) και κατέκτησε θέσεις εντός της κορυφαίας δεκάδας και στους τρεις. Ακόμα για πρώτη φορά στην ιστορία της κέρδισε την  1η θέση σε δυναμικό αγώνισμα, το Skidpad, καθώς επίσης έφτασε πολύ κοντά στο να “σπάσει” το παγκόσμιο ρεκόρ του αγωνίσματος, το οποίο δεν “έφτασε” για 2 κλάσματα του δευτερολέπτου. Επίσης, κατάφερε να προκριθεί δυο φορές στη τελική φάση του Engineering Design Event -και μάλιστα να κατακτήσει την 3η θέση στο διαγωνισμό της Αυστρίας-, όπου οι ομάδες αξιολογούνται για το μηχανολογικό σχεδιασμού του μονοθεσίου, και μια φορά στη τελική φάση του Business Plan Presentation.

To 2020 ήταν μια διαφορετική χρονιά για την ομάδα, η οποία μάλιστα είχε αποφασίσει να προχωρήσει στη μελέτη και τη κατασκευή του πρώτου της ηλεκτρικού αγωνιστικού μονοθέσιου. Οι φοιτητές του ΕΜΠ μετά την ολοκλήρωση της αγωνιστικής χρονιάς τον Αύγουστο του 2019, επέστρεψαν πανέτοιμοι για τη νέα πρόκληση. Τον Δεκέμβριο του 2019 ξεκίνησε η κατασκευή του μονοθεσίου, ενώ τον Ιανουάριο του 2020 η Prom Racing συμμετείχε  στη καθιερωμένη διαδικασία των Quiz -από την οποία προκύπτει και η πρόκριση των ομάδων στον εκάστοτε διαγωνισμό-, στην οποία κατέλαβε την 1η θέση παγκοσμίως στο Formula Student East. Επιπλέον εξασφάλισε την συμμετοχή στο Formula Student Austria και το Formula Student Germany για το καλοκαίρι του 2020. Εξαιτίας όμως της εξάπλωσης της πανδημίας, όλοι οι διαγωνισμοί ακυρώθηκαν και στη θέση αυτών διοργανώθηκε το  Formula Student Online Event, στο οποίο έλαβε συμμετοχή και κατέκτησε την 6η θέση στη συνολική κατάταξη των στατικών αγωνισμάτων στην ηλεκτρική κατηγορία πλέον. Μπορεί το χρονοδιάγραμμα λόγω της σημερινής κατάστασης να έχει αλλάξει και προσαρμοστεί αρκετές φορές, ωστόσο οι στόχοι της Prom Racing δεν έχουν αλλάξει. Έτσι για το 2021 η ομάδα σκοπεύει να διεκδικήσει εκ νέου τη συμμετοχή της στους πιο απαιτητικούς διαγωνισμούς (Formula Student East, Formula Student Austria και Formula Student Germany) και να κατακτήσει θέσεις εντός του Top 10 ήδη από τη πρώτη χρονιά στην ηλεκτρική κατηγορία. Ακόμα, θέλει να ολοκληρώσει με επιτυχία την κατασκευή του νέου αγωνιστικού μονοθέσιου και να αξιοποιήσει τις προγραμματισμένες δοκιμές εξέλιξης έτσι ώστε να βελτιώσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό το αγωνιστικό της όχημα εν όψει των αγώνων του ερχόμενου καλοκαιριού.

Σήμερα η Prom Racing ετοιμάζεται διαδικτυακά για τη διαδικασία των Quiz, που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2021.

 

Αρθρογράφος

 

Mazda MX-30 145Ps

Mazda MX-30 145Ps

Όμορφο, ξεχωριστό, ποιοτικό και φιλικό προς τον οδηγό και το περιβάλλον, το MX-30 πρέπει να το δεις με ένα διαφορετικό βλέμμα για να καταλάβεις τι θέλ...