Στα ύψη η τιμή της βενζίνης - Θα παραμείνει στα 2 ευρώ έως τις 15 Αυγούστου

Στα ύψη η τιμή της βενζίνης - Θα παραμείνει στα 2 ευρώ έως τις 15 Αυγούστου

Όπως κάθε χρονιά, έτσι και φέτος, με την έναρξη της μεγάλης καλοκαιρινής «φυγής» των Αθηναίων προς την επαρχία και τα νησιά, παρατηρούμε αύξηση στις τιμές των καυσίμων. Ειδικά η τιμή της βενζίνης έχει φθάσει σε δυσθεώρητα νούμερα και πολλοί υποστηρίζουν ότι παίζεται ένα «παιχνίδι» ακρίβειας και κερδοσκοπίας εις βάρος των καταναλωτών που επιθυμούν να κάνουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Αντίστοιχα και το πετρέλαιο κίνησης «φιγουράρει» στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου εξαμήνου.

Με βάση το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων, η μέση τιμή της βενζίνης (95 οκτάνια) στη χώρα σκαρφάλωσε στο 1,959 ευρώ/λίτρο την Δευτέρα 7 Αυγούστου, ενώ η μέση τιμή της «100άρας» εκτοξεύθηκε στα 2,137 ευρώ/λίτρο. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της ανατίμησης, αξίζει να ρίξουμε μια ματιά στις τιμές που επικρατούσαν την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, όταν η 95άρα βενζίνη διατίθεντο έναντι 1,863 ευρώ/λίτρο και η 100άρα έναντι 2,049 ευρώ/λίτρο. Εξίσου ακριβό είναι και το ντίζελ κίνησης, η μέση τιμή του οποίου καθορίζεται στο 1,712 ευρώ/λίτρο, ενώ στις αρχές Ιουλίου μετά βίας ξεπερνούσε το 1,57 ευρώ/λίτρο.

Σε αρκετές απομακρυσμένες (και μη) περιοχές της Ελλάδας, η τιμή της βενζίνης είναι σημαντικά πιο ακριβή έχοντας υπερβεί κατά πολύ τα 2 ευρώ ανά λίτρο. Για παράδειγμα στα νησιά των Κυκλάδων η μέση τιμή κυμαίνεται στα 2,2 ευρώ ανά λίτρο, ενώ στα Δωδεκάνησα η μέση τιμή είναι στα 2,117 ευρώ ανά λίτρο. Υπάρχουν ωστόσο και περιπτώσεις πιο απομακρυσμένων νησιώνόπου η τιμή της βενζίνης έχει υπερβεί τα 2,6 ευρώ το λίτρο! Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μέση τιμή της βενζίνης θα συνεχίσει την αυξητική πορεία τουλάχιστον έως τις 15 Αυγούστου, όταν θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι θα ξεπερνά το όριο των 2 ευρώ ανά λίτρο.

Η δήλωση του αντιπροέδρου των πρατηριούχων καυσίμων

Ο αντιπρόεδρος του συνδέσμου πρατηριούχων κι εμπόρων καυσίμων, κ. Γεώργιος Ασμάτογλου δήλωσε σχετικά: «Η νησιωτική Ελλάδα και οι απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας, έχουν πολύ υψηλότερες τιμές από τα μεγάλα αστικά κέντρα. Τα μεγάλα αστικά κέντρα, βρίσκονται μια ανάσα από το 2ευρω, λόγω των τελευταίων αυξήσεων που είχαμε». «Δεν μπορούμε να προβλέψουμε και δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά τι θα γίνει μέχρι το τέλος του Αυγούστου. Πιστεύω ότι μέχρι 15 Αυγούστου θα κινηθούμε σε αυτά τα επίπεδα. Η νησιωτική Ελλάδα είναι ήδη ψηλά, κι εφοδιάζεται ανά 15ήμερο και επειδή δεν μπορεί να αφομοιωθεί αυτή η αύξηση ανά 15ήμερο και καταλαβαίνετε για ποιο λόγο είναι υψηλότερες εκεί οι τιμές», συμπλήρωσε σχετικά ο κ. Ασμάτογλου.

 

Αρθρογράφος

 

Όταν ένας πιλότος συναντά το ProPILOT της Nissan

Όταν ένας πιλότος συναντά το ProPILOT της Nissan

Είναι γνωστό ότι τα αεροπλάνα έχουν αυτόνομα συστήματα υποστήριξης και το πλήρωμα του αεροσκάφους είναι εξοικειωμένο με αυτά. Τι συμβαίνει όμως όταν έ...